Четвер, 18.04.2024, 22:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 30 » СУСПІЛЬСТВО
11:33
СУСПІЛЬСТВО
Як виграти грант

Геніальна ідея далеко не завжди є запорукою отримання коштів на її реалізацію. Тож варто знати певні правила гри.

Ознайомчі кроки
Шляхом фінансування різноманітних проектів гранти покликані реформувати суспільство, підштовхнути його до якісних змін. Різні фонди вибирають найбільш актуальні й проблемні сфери для конкретної країни і туди цілеспрямовано виділяють кошти.
Немає особливої різниці між українськими і закордонними донорами (фондами, що надають гранти), повсюди вимагають сувору звітність і прозорість. Так само не можна виокремити країни, з якими легше чи важче працювати, є лише організації з менше чи більше забюрократизованими процедурами.
З іншого боку, кожен донор встановлює свої правила. Але це не настільки суттєво, оскільки найголовніше – чіткість і дотримання загальних вимог написання грантів.
«Грант дають залежно від того, в якій галузі ти працюєш, – каже Віктор Кімакович,  виконавчий директор Благодійного фонду ім. Короля Юрія. – Якщо ти постійно задіяний у сфері культури, а хочеш виграти грант у медицині – це буде складно. Інший важливий момент пов’язаний із фінансовими межами, адже суми грантів коливаються від 300 грн до кількох мільйонів євро. Якщо плануєте отримати значне фінансування свого проекту, а до цього часу не мали досвіду оперування з грантами, то навіть не варто й сподіватися. І це цілком логічно, адже важко довірити сотні тисяч людині без будь-якої грантової історії».
Голова ГО «Молода Просвіта» Євгенія Бардяк каже, що найчастіше грантодавці працюють із громадськими організаціями, адже це юридичні особи, які мають власні рахунки, певні напрацювання, історію діяльності й гарантують, що проект буде виконаний. Саме тому, якщо приватна особа прагне реалізувати свою ідею за допомогою гранту, то найперше краще долучитися до такої організації і вже від неї подавати власну пропозицію. Хоча приватна особа теж може отримати дотації, але швидше за все це буде грант саме на її потреби (особисте навчання, дослідження, подорож, індивідуальний обмін досвідом тощо).
Як переконує Євгенія Бардяк, відразу отримати грант рідко кому вдається. Спочатку необхідно пройти школу на практиці, не завадить прочитати підручники з проектного менеджменту, відвідати тренінги, де навчають писати гранти (їх проводять чимало ГО, мало того – організатори такого навчання часто ще й оплачують усі витрати учасників, адже це теж відбувається по грантах). До речі, в управлінні сім’ї і молоді Департаменту освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА щороку в лютому-березні проводять спеціальні семінари з написання проектів і по роботі з донорами.

Практичні деталі

Здебільшого гранти шукають в Інтернеті. Найпопулярніші портали: Міжнародний фонд «Відродження», Громадський Простір, Ресурсний центр Гурт та інші. Можна підписатися на отримання новин Українського форуму благодійників, ІСАР «Єднання». Мар’яна Озорович, начальник управління сім’ї і молоді Департаменту освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА, рекомендує переглядати сайти посольств Нідерландів, Великобританії, Данії, Швеції, Фінляндії, Польщі, США. Досить часто на початку року там оголошують різноманітні конкурси. А ще є багато фондів, які в Україні не працюють, але до них усе одно можна звернутися з власним проектом.
Зазвичай грантодавці самі пропонують аплікаційну форму для заповнення. Тема проектної пропозиції повинна не відрізнятися від мети діяльності та завдань, котрі прописані у статуті  ГО. Ідея проекту має декларувати, що саме вона дасть суспільству, необхідно прорахувати довгострокові результати, конкретно показати перспективу.
Головний спеціаліст молодіжної політики управління сім’ї і молоді Департаменту освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА Валерій Семків каже, що найчастіші помилки під час написання проекту стосуються неправильного оформлення документів. Або ж складання кошторису, адже тут необхідно врахувати відповідні податки, банківські витрати, вартість оренди оргтехніки, приміщення тощо. Натомість чимало претендентів вказують усі ці дані, опираючись лише на власну думку.
«Найважливіше – представити максимум кількісних та якісних показників, намагатися писати грантовий запит короткими і простими реченнями, без зайвого «мудрування», – переконаний Віктор Кімакович. – Приміром, замість вислову «хочу друкованими засобами розповсюджувати паперові носії інформації» краще вказати «хочу надрукувати буклет».
Не варто забувати і про власний внесок, який становить щонайменше 10%. Дуже часто це одна з обов’язкових умов грантодавця. Хоча власний внесок може бути не тільки фінансовим, йдеться і про інфраструктуру, і організаційну підтримку загалом. Саме тому фонди так ретельно перевіряють історію і стан організації-претендента на грант.
До речі, у багатьох грантах є чітко обумовлена заробітна плата виконавців проекту. А деякі фонди, навпаки, відразу попереджають про відсутність оплати праці й, окрім цього, вимагають показати джерела заробітку грантоотримувачів. «І це справедливо, – вважає Віктор Кімакович, – адже вам безкоштовно довіряють великі гроші й відповідно хочуть знати ваш фінансовий стан і його походження. Йдеться про чесні відносини, елемент довіри».
Як запевняли всі експерти, з якими спілкувався наш журналіст, у прозорості оцінювання пропозицій сумніватися не доводиться. Експертні групи, які розглядають проекти, часто є невідомими, тобто на них апріорі не може чинитися жодного впливу. А іноді забирають титульну сторінку проекту, аби уникнути можливої упередженості щодо автора. Хоча більшість фондів звертають увагу не лише на ідею претендента, а й на його історію діяльності загалом.

Державні пропозиції для молоді
Варто виокремити президентські гранти для обдарованої молоді й обласний конкурс проектів молодіжних громадських організацій, які проводяться кожного року. Найперспективніша сфера – профілактика негативних явищ серед молоді, підтримка дітей-сиріт, інвалідів, сприяння творчій ініціативі.
60 президентських грантів надаються особам віком від 14 до 35 років. Максимальна сума одного гранту становить 70 тис. грн. До речі, виграти його можна лише один раз. Проект треба подати до 1 березня. Цікаво, що кожного року представник Прикарпаття неодмінно виграє президентський грант.
Щодо обласного конкурсу проектів, то максимальна сума дотації не перевищує 10 тис. грн., окрім цього, громадська організація повинна вкласти щонайменше своїх 25%. Конкурс починається у березні-квітні, а в травні оголошують результати.
До речі, лише три області України (Херсонська, Хмельницька та Івано-Франківська) організовують конкурс проектів молодіжних ГО. Решта регіонів просто не закладають відповідні кошти в свій бюджет.
Більш детальну інформацію про всі вимоги президентського гранту й обласного конкурсу проектів можна знайти на сайті «Молодь Прикарпаття», або, вже володіючи проектною пропозицією, звернутися до Валерія Семківа.

Тенденції і прогнози

Актуальні сфери для надання грантів постійно змінюються і залежать від тих викликів, які дає суспільство. Існує логічна закономірність: чим суттєвіше покращення відбувається в певній сфері, тим менше грантів туди виділяють. Приміром, в Україні електронне врядування вже потроху себе «віджило», також менш популярними стали конкурси на розвиток нових медіа, Інтернет-журналістики.
«На сьогодні тема грантів у нашій країні потроху згортається, – резюмує  Мар’яна Озорович. – Понад 15 років ми отримували дотації, і зараз донори хочуть бачити результат попереднього впровадження проектів».
Як запевняє Віктор Кімакович, сьогоднішні українські пріоритети у грантовій політиці – боротьба зі СНІДом, туберкульозом, гепатитом, проблеми екології, підтримка прав людини, тобто проблеми, важливі для світового розвитку. І зрозуміло, що в передвиборчий період актуалізуються вливання в правову й адміністративну галузі.                                    
Наталя МОСТОВА

Переглядів: 888 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]