Четвер, 25.04.2024, 03:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Листопад » 18
Переглядів: 1015 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Минулого тижня з одноденним робочим візитом на Прикарпатті побував Президент України Віктор Янукович. Він ознайомився зі станом робіт у зоні екологічного лиха в Калуському районі, взяв участь у відкритті нових виробництв на нафтохімічному підприємстві «Карпатнафтохім» та провів розширену нараду з питань соціально-економічного розвитку Івано-Франківської області.
Попередньо Президента також очікували у гірськолижному курорті «Буковель», де мала відбутися нарада щодо розвитку туризму Карпатського регіону за участю керівників шести областей. Проте «Буковель» відмінили...
Відразу після прибуття в Івано-Франківськ Віктор Федорович та, як то мовиться, «супроводжуючі його особи» – глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, перший віце-прем’єр-міністр Андрій Клюєв та голова ОДА Михайло Вишиванюк – відбули в Калуш, де оглянули територію екологічного лиха в зоні Домбровського кар’єру.



... Читати далі »
Переглядів: 1033 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Приблизно рік тому громадськість Івано-Франківська і фахівці жваво обговорювали доцільність реконструкції з добудовою існуючої споруди «Пасажу Гартенбергів». Тоді фактично йшлося про відновлення втраченого кварталу забудови і будівлі «Пасажу» в його колишніх межах. Представники інтелігенції міста навіть звернулися до голови облдержадміністрації з листом, в якому висловлювали стурбованість можливою руйнацією цієї історичної пам’ятки, до якої може призвести така масштабна реконструкція. Точилися дискусії і щодо майбутнього зовнішнього вигляду добудованих приміщень. А недавно з «Пасажу» зникли всі магазинчики і там розпочали внутрішні ремонтні роботи. Про добудову приміщень наразі не йдеться. Але вже достеменно відомо, що після реконструкції «Пасаж» змінить свою спеціалізацію, перетвориться на культурно-відпочинковий та мистецький центр і стане ще однією візитівкою обласного центру Прикарпаття.


Початок ... Читати далі »
Переглядів: 1086 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Підторговують спиртним
Перевірка виконання рішення міськради, яким заборонено продаж алкоголю після 22 години, показала, що в місті є магазини з цілодобовим режимом роботи, які його порушують.
Як повідомив начальник управління торгівлі міськвиконкому Ігор Витриховський, продавати алкоголь в місті мають право 635 закладів торгівлі. Серед них 24 працюють цілодобово. Більшість виконують рішення міськради, але є факти, коли в магазинах з цілодобовим режимом роботи в заборонений для продажу час, як висловився Ігор Андрійович, «підторговують спиртним». Серед них він назвав магазини «Олеся», «Марс» і «Каріна».
За словами пана Витриховського, порушників спершу штрафуватимуть, а якщо такі випадки повторюватимуться ці магазини можуть на чотири місяці закрити і анулювати ліцензії на продаж підакцизних товарів.

Собаки шаленіють
З початку року за медичною допомогою від укусів тварин до місь ... Читати далі »
Переглядів: 1135 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Під таким девізом працює сьогодні Державна митниця України. І хоча почувши такий девіз, багато хто може лише іронічно посміхнутися, самі митники переконані, що лише тепер митні органи держави почали суттєве реформування, яке покликане спростити чимало митних процедур і полегшити роботу суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.

Про це, зокрема, йшлося на зустрічі представників Держмитслужби України з підприємцями Прикарпаття.
Радник голови Держмитслужби України Володимир Ковальський та його колеги переконані, що реформування митних органів давно назріло, однак тільки зараз є всі передумови провести його успішно. На сьогодні в процесі реформування скорочено кількість митниць: замість 46-ти їх стало 28 (залишилося 25 обласних, а також митниці Києва, Севастополя й енергетична митниця). Концепція „Обличчям до людей” передбачає запровадження електронної декларації, що дозволить значно спростити і скоротити у часі процедуру проходження товарів. На переконання митникі ... Читати далі »
Переглядів: 1006 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Того жовтневого вечора вони навряд чи планували здійснити геройський вчинок. Але волею випадку посеред ночі стали вогнеборцями, рятуючи від пожежі готельний комплекс „Мочари”. Батько із сином погасили вогонь в одному з номерів ще до приїзду пожежників та фактично врятували готельний комплекс якщо не від знищення, то від серйозних збитків. Страхова група „ПЗУ Україна”, в якій застраховані „Мочари”, нагородила мешканців Луцька Гусара Андрія Миколайовича та його 20-річного сина Андрія цінними призами. 

Це сталося ще 5 жовтня. Близько 3-ї години ночі в 15-му  номері готельного комплексу „Мочари”, що неподалік Богородчан, запалав вогонь. Почувши крики жінки-адміністратора готелю: «Горимо, пожежа!», батько з сином кинулися на допомогу.
Схопивши вогнегасник, 19-річний на той час Андрій (20 років йому виповниться рівно через тиждень) побіг у номер, з якого валив дим. Батько поспішив за сином, і коли прибули пожежники, з вогнем уже було покінчено.
Щоправда ... Читати далі »
Переглядів: 1072 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Дитячі розваги інколи стають дорослими проблемами, як це трапилося з 8-річним мешканцем Івано-Франківська, котрий погідного листопадового дня не знайшов собі кращого заняття, аніж запхати ногу у резиновий скат.

Як з’ясувалося, цей процес виявився незворотним, бідна дитина,  скільки не намагалася, самотужки так і не змогла збутися зайвого вантажу. На допомогу прийшли дорослі, але й вони виявилися безсилими. Отож, нічого не залишалося, як зателефонувати на «101». Працівники пожежно-рятувальної служби, котрі прибули на місце події, за допомогою гідравлічних ножниць розрізали скат та звільнили ногу потерпілого. Дитину швидкою медичною допомогою доправили в міський дитячий травмпункт, де й встановили діагноз – забій правої нижньої гомілки. Сподіваємося, ця пригода стане добрим уроком хлопчині на майбутнє.
На жаль, нехтування іншими елементарними правилами пожежної безпеки при експлуатації газових приладів коштувало занадто дорого 61-річному мешканцеві села Хрипл ... Читати далі »
Переглядів: 882 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (1)

Наступного року комунальники мають намір змінити підходи до ремонтів прибудинкових територій, внутрішньодворових та міжквартальних проїздів і запастися 10-15-ма тисячами тонн інертних матеріалів для роботи асфальтного заводу.

Про це повідомив головний інженер міськжитлокомунгоспу Микола Ковальчук.
Якщо досі комунальники визначали найпроблемніші території кожної ЖЕО і розпорошували свої сили, часто «перекидали» ремонтні бригади з об’єкта на об’єкт в різних мікрорайонах міста, то наступного року, на переконання пана Ковальчука, доцільно було б підходити до таких ремонтів комплексно. «Треба брати мікрорайон, починати й завершувати в ньому необхідні роботи і аж тоді переходити в інший мікрорайон», – переконаний М.Ковальчук.
Принагідно головний інженер міськжитлокомунгоспу поінформував, що цього року сім ремонтних бригад п’яти підрядних організацій здійснили ремонт 87 прибудинкових територій. Понад дев’ять тисяч квадратних метрів перекрили новим асфальтом та 1273 ... Читати далі »
Переглядів: 902 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Не встигли вщухнути баталії навколо штурму представниками ВО «Свобода» приміщення Івано-Франківської ОДА, як прикарпатські  «свободівці» ледь знову не опинилися в центрі загальноукраїнських новин...

Прецедент для нашої держави новий і, можна сказати, унікальний. Справа в тому, що завдяки виборчому успіху «Свободи» склад новообраного депутатського корпусу на Прикарпатті, а зокрема в Івано-Франківську, настільки молодий, що декотрі з обранців, відповідно до ст. 61 Конституції і свого віку, мали б зараз виконувати свій почесний обов’язок по захисту Батьківщини. Наприклад, 22-річний депутат Іван Маркута доки вчився, мав право на так звану «відстрочку» від армії, проте по закінченні вузу він її втратив і з початком призовної кампанії «Осінь-2010» мав би з’явитись у військкомісаріат. Однак цього він не зробив. Зауважимо, можливо, й не зумисне – захопила виборча кампанія.
«Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», а точніше до ... Читати далі »
Переглядів: 881 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

«Непенсійні» гроші

На засіданні колегії облдержадміністрації начальник Головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Данилюк поінформував про те, що протягом 10 місяців поточного року до бюджету означеного фонду надійшов 1 млрд.  733 млн. грн., що на 15% більше  порівняно з відповідним періодом минулого року. Однак ця сума, за словами Петра Данилюка, недостатня для забезпечення потреб області у таких коштах навіть на 50%, — інформує прес-служба голови ОДА.  Прикарпаття заборгувало Пенсійному фонду 35 млн. грн.

Зокрема, за словами Петра Данилюка, боргують в Івано-Франківську (13 млн. грн.), Калуші (2,6 млн. грн.), Тисменицькому (2,5 млн. грн.), Галицькому (1,2 млн. грн.), Коломийському  (майже 1 млн. грн.) районах. Як прозвучало на колегії, 22% від загальної заборгованості складають борги комунальної сфери.  Найбільші боржники – місто Івано-Франківськ, Тисменицький та Рогат ... Читати далі »
Переглядів: 872 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Пишуть книгу про Микитинці
Івано-франківський науковець, історик, краєзнавець Р.Гандзюк  готує книгу про історію села Микитинці. Цьому передувала велика пошукова і дослідницька праця науковця в архівах Львова і Кракова (Польща). Перша згадка про село датується  1510 роком, історик зробив фотокопію цього документа. Інший документ, виявлений в архіві давніх актів м.Кракова, свідчить, що в лютому 1511 року село вже було продане новим власником з Панова. До речі, село Микитинці зустрічається на карті мандрівника-географа Боплана, яка датується 1510 роком. Великий обсяг роботи з підготовки майбутньої книги виконує секретар сільської ради Г.Марків.

«Первоцвіту» – 120 років
Відомий на Прикарпатті  хор «Первоцвіт» відзначатиме цього року  120 років з часу свого створення. Це один з найстаріших хорових колективів. Заснував мішаний хор читальні «Просвіта» у Микитинцях в 1890 ... Читати далі »
Переглядів: 1235 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Усі рибалки знають, що з настанням зими риба збирається на зимувальних ямах – місцях найбільших глибин, де є сприятливі умови для зимівлі.
Зимова риболовля – один з найулюбленіших видів відпочинку для справжніх рибалок, яких навіть мороз не злякає. Для таких відданих своєму захопленню мить рибальського щастя – понад усе...
Риба, як і належить гідному суперникові майбутніх "двобоїв”, готується до настання зимової пори завчасно.
З настанням постійних морозів, коли температура води знижується, вона припиняє живитись і рости, відшукує глибокі місця, так звані зимувальні ями.
Згідно із наказом Івано-Франківської держрибоохорони №18 від 29.10.10 "Про встановлення заборони вилову водних живих ресурсів на зимувальних ямах" заборонено вилов риби, інших водних живих ресурсів будь-якими знаряддями лову на зимувальних ямах з 1 листопада 2010 року до 28 лютого 2011 року. Отже, протягом зазначеного часу не варто турбувати рибу, яка скупчилась на місцях зимівлі. Вона у цей час впадає у ст ... Читати далі »
Переглядів: 1015 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Навесні прикарпатці звично боротимуться за виживання

Результат, що його «досягло» «Прикарпаття» у першій частині футбольного сезону, не міг наснитися прихильникам команди у найгіршому сні. Навіть з огляду на ненаповнений клубний бюджет дев’ять очок у 20 матчах – це вже не катастрофа, це повне фіаско. Такого мізеру не було у франківців навіть у ті сезони, коли ми мали понизитися в класі.


За межею клуби обласного  центру в останні роки опинялися тричі. Та щоразу приходило чудесне спасіння – то одна команда регіону змінювала іншу, то несподівано з’являлися «вільні місця». Тепер такі варіанти не пройдуть. По-перше, в другій лізі в нас вже нікого немає. По-друге, змінений регламент у разі появи вакансій віддає перевагу представникам нижчого дивізіону.
Від рятівного 15-го рядка у турнірній таб
лиці, який наразі обіймає «Дністер»,  «Прикарпаття» відділяє десять очок – це біль ... Читати далі »
Переглядів: 1152 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Суперкубок Івано-Франківщини-2010. 14 листопада. Івано-Франківськ (стадіон «Рух»). «Карпати» Печеніжин – «Карпати» Яремче – 2:1 (О.Ткачук, 78, Рябий, 87, – М.Ткачук, 48). Новоспечений чемпіон Івано-Франківщини поклав золоті медалі у суперкубок області, здобувши вольову перемогу над своїми яремчанськими «одноклубниками».
* * *
Кубок чемпіонів міст і районів Івано-Франківщини. 13-14 листопада. 5-6 тури. Група А. Цінева – Тужилів – 0:3. Тужилів – Вигода – 3:1. Група Б. Рогатин – Братківці – 2:6. Тисменичани – Галич – 0:5. Братківці – Тисменичани – 1:4. Галич – Рогатин – +:-.
Підсумкове            становище команд
Група А: Тужилів (Калуський р-н) – 9, Вигода (Долинський) – 6, Цінева (Рожнятівський) – 3.
Група Б: Братківці (Тисменицький) – 13, Галич – 12, Тисменичани – 10, Рогатин – 0.
Група В: Дзвиняч (Богородчанський) – 7, Вільхівці (Городенківський) – 5, Підвербці (Тлумацький) – 4.
Група Г: Видинів (Снятинський ... Читати далі »
Переглядів: 898 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Баскетбольна "Говерла” не втомлюється дивувати вітчизняних шанувальників помаранчевого м’яча. Минулої суботи підопічні Євгена Мурзіна здобули третю виїзну перемогу поспіль.
Франківці знову святкували успіх у галицькому дербі, перегравши у Львові місцеву "Галичину”. Галичани, до речі, нещодавно вивели з свого штабу екс-наставника "Говерли” Олега Пелеха. Однак зміни на тренерському містку не надто їм допомагають...
Чемпіонат України. Суперліга. 11 листопада. «Хімік» – «Миколаїв» – 73:83. «Дніпро-Азот» – «Будівельник» – 54:76. «Кривбасбаскет» – «Донецьк» – 90:78. 13 листопада. «Дніпро-Азот» – БК «Донецьк» – 72:81. «Одеса» – «Хімік» – 95:90. «Галичина» – «Говерла» – 67:74 (Гов. Колмен – 15 очок, Шаппел – 13). 14  листопада. «Азовмаш» – «Ферро-ЗНТУ» – 77:72. «Київ» – «Кривбасбаскет» –  58:76. 16 «Донецьк» – «Ферро-ЗНТУ» – 88:60. «Миколаїв» – «Одеса» – 81:69.
Становище команд
    І     В     Н       & ... Читати далі »
Переглядів: 947 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

«Ураган» знову змусив хвилюватися своїх прихильників. У матчі проти львівського ТВД франківці провели шостий безголевий тайм поспіль!  Але потім підопічних Сергія Гупаленка нарешті прорвало.
Чемпіонат України. Вища ліга. 10 тур. 11-13 листопада. «Ураган» – ТВД – 3:2 (Сержао, 28, 28, Павлюк, 31 – Шурак, 11, Кордоба, 20). «Тайм» – «Шахтар» – 2:3. «Енергія» – «Єнакієвець» – 2:1. «Кардинал-Рівне» – «Локомотив» – 1:7. «Моноліт» – ЛТК – 4:0.
Цими вихідними стартує розіграш Кубка України. "Ураган” розпочне турнір у Ковелі матчем проти новачка першого дивізіону, командою з важкою для вимови назвою  "Буран-Негабарит”.
Становище команд
    І     В     Н     П     М     О
"Локомотив”    8     7    1     0     31-11     22
"Енергія”    9     7     ... Читати далі »
Переглядів: 936 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)

Незвичайна знахідка працівників меморіалу

Урочище Дем’янів Лаз на околиці сучасного Івано-Франківська стало відомо широкому загалу два десятиліття тому. Зусиллями активістів історико-просвітницького товариства «Меморіал» у 1989 році тут були знайдені останки сотень людей, розстріляних енкавеесівцями та гестапівцями під час Другої світової війни. При розкопуванні могил виявлено чимало особистих речей, залишки одягу та взуття, серед якого дивним чином опинився футбольний черевик. 

 
Однак у 1989-му ніхто не звернув на нього уваги. Бутса разом з іншими знахідками опинилася у фондах обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери. І лише кілька місяців тому на неї випадково натрапив новий завідувач Меморіального комплексу «Дем’янів Лаз» Михайло Фреїк. Симпатик гри мільйонів одразу зрозумів фунціональне призначення взуття, на підошву якого були набиті чотири шипи. Знахідку ... Читати далі »
Переглядів: 1310 | Додав: bond | Дата: 18.11.2010 | Коментарі (0)