Четвер, 28.03.2024, 17:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 20 » ДУХОВНІСТЬ
12:11
ДУХОВНІСТЬ

Історичний собор УГКЦ


В Івано-Франківській архієпархії УГКЦ готуються  до знакової події – у вересні наступного року тут відбудеться історичний для нашого краю Патріарший собор. Дотепер такого рівня церковні збори на території України відбувалися лише у Києві та Львові.

Патріаршому собору передуватимуть єпархіальні собори, котрі цього року проводяться по всіх куточках. 5 квітня у Галичі, 12 квітня у Долині, 3 травня в Івано-Франківську відбудуться три сесії собору Івано-Франківської архієпархії, у яких візьмуть участь 650 делегатів. Від кожної парафії, крім священика, буде і мирянин, котрий має право висловити своє бачення розвитку Церкви у подальшому. До речі, усі вірні мали право подати свої пропозиції розвитку Церкви, адже у всіх греко-католицьких храмах були облаштовані спеціальні скриньки для пропозицій.
«Це буде дуже важлива подія для Греко-католицької церкви і для нашої архієпархії в тому числі, – запевняє генеральний секретар Патріаршого собору, отець Олег Каськів. – Місцевий собор є підготовчим моментом до Патріаршого собору, який відбудеться в Івано-Франківську 3-5 вересня 2015 року. Ми будемо мати нагоду вітати у себе представників української світової діаспори приблизно із 65 країн, у яких діє УГКЦ. Основними темами собору будуть теми катехизації, місійного служіння Церкви, екології тощо».
За словами отця Олега, подальший розвиток Церкви передбачити можна. Для цього спеціально розроблена стратегія УГКЦ до 2020 року. У кожній єпархії є людина, котра займається статистикою та соціологічними опитуваннями і вже на основі цих даних складається реальна картина життя Церкви.
Звичайно, УГКЦ переживає не найкращі часи навіть на теренах Прикарпаття. До цього спричиняються суспільні процеси. І саме можливість збереження парафій буде одним із проблемних питань під час роботи собору, переконують представники духовенства.
«З певністю можемо сказати, що, на жаль, у Галицькому та Рогатинському районах відбувається урбанізація сільського населення. Деякі парафії взагалі можуть зникнути, бо є такі села, де залишилися самі пенсіонери. Якщо відбуваються такі процеси, то виникає запитання, як зробити так, аби тих людей не залишити осторонь, обслужити їх. З іншого боку – що робити з нашими парафіями? На цих моментах ми і плануємо зупинитися під час роботи собору», – зауважує генеральний секретар собору.
Поки що у церковній верхівці не беруться говорити про можливі кадрові рішення у структурі Церкви, хоча й не відкидають такої можливості. «Кадрові питання не стоять на порядку денному. Але ніколи не говори ніколи, – каже отець Олег. – Ми знаємо точно, що це буде непересічний, а для Івано-Франківська взагалі історичний собор. Для нас важливо, що нам довірили його проведення».
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 604 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]