Субота, 20.04.2024, 00:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Березень » 20 » СЕСІЯ
11:58
СЕСІЯ

Далі буде…
Міськрада повторно заслухає стан реалізації проекту «Маодот» і звіт про роботу міської міліції


Минулого четверга розпочала свою роботу 43-я сесія Івано-Франківської міської ради, яка проходитиме у два пленарні засідання. Як поінформував міський голова Віктор Анушкевичус, напередодні сесії відбулось засідання погоджувальної ради. На ньому вирішили, що, з огляду на ситуацію в країні, сесія повинна пройти у конструктивному робочому руслі. «Ніхто ні з ким не повинен воювати, бо зараз у нас є один ворог – в Криму з військами», – сказав В.Анушкевичус. Однак слово за слово і уникнути дискусій та взаємних звинувачень з переходом на персоналії в сесійній залі не вдалося. Найбільш гострими були обговорення питань про стан реалізації проекту «Маодот, щодо будівництва житлового будинку №35-«а» на вул. Мазепи та інформації щодо стану охорони громадського правопорядку у місті.


Під прапором ВМС
Перше пленарне засідання 43-ї сесії міськради проходило під прапором ВМС України, яке внесли і розгорнули у сесійній залі. На початку сесії перед депутатами виступила уродженка Івано-Франківська, капітан третього рангу, заступник директора ТРК «Бриз» Міністерства оборони України Аліна Деак. Вона розповіла про напружену ситуацію у Криму, наголосила, що військовослужбовцям там необхідна моральна підтримка і матеріальна допомога, та закликала припинити всі міжусобиці в державі. Наголосивши з сесійної трибуни, що жодним чином не закликає людей до зброї, А. Деак зазначила: «Якщо хтось дуже хоче допомогти своїм Збройним силам, то є військові комісаріати, де вчать тримати зброю, навчають витримки, мужності і стійкості. Я вас дуже прошу не вести між собою ніяких бійок, сварок. Миріться. Ми є українці, ми — нація, ми повинні підтримати один одного в такий важкий період».
«Передайте слова підтримки і захоплення діями військовослужбовців, які під дулами автоматів не ламають своєї присяги», – попросив В.Анушкевичус, а депутати міськради ухвалили звернення до особового складу Збройних сил України, яке зачитав секретар міськради М.Вітенко. У ньому зокрема сказано: «…У цей складний час, коли армія окупанта та радикально налаштовані сили намагаються захопити або заблокувати українські військові частини, примусити вас скласти зброю, ви мужньо витримуєте всі випробування. Підступні спроби підкупу також не увінчуються успіхом, і це – найкращий приклад героїзму та патріотизму для всього українського народу, дотримання Присяги та розуміння, що таке є справжня честь і виконання обов’язку. Ваш сьогоднішній подвиг увійде в історію як сучасний взірець незламності духу, правдивого служіння своїй державі.
Як представники територіальної громади міста Івано-Франківська заявляємо, що готові у будь-який час стати поряд із вами на захист свободи та суверенності нашої держави. Сьогоднішній час – це час гідності. У спільній боротьбі ми здобудемо світле майбутнє для України».


Соціальна складова
Чому не реалізовується соціальна складова і не ведеться обіцяне інвестором будівництво дитсадка і школи на території колишнього військового містечка на вул. Національної гвардії, з’ясовували депутати міськради під час розгляду питання про реалізацію проекту «Маодот», яке вніс до порядку денного сесії депутат Володимир Стасюк з фракції ВО «Батьківщина». Доповідачем визначили міського голову В.Анушкевичуса. Він поінформував, що у розвиток інженерно-транспортної інфраструктури інвестор вклав 17 млн. 368 тис. 975 грн. Прокладені мережі, якими вже користується місто, ведеться будівництво резервуару чистої води. Інвестор також придбав і передав військовослужбовцям 173 квартири загальною вартістю 37 млн. 774 тис. 226 грн. А причина затримки початку будівельних робіт соціальних об’єктів, як поінформував інвестор, – судовий процес, який тривав з березня 2010-го по липень 2013 року, і небажання підрозділів Міноборони звільнити ділянку від залишків будматеріалів.
Однак депутатів такі пояснення не задовольнили. Голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв наголосив, що місто умови договору виконало на 100%, а інвестор – ні, і міський голова та чиновники міськвиконкому не належно контролювали хід його виконання. До того ж термін договору становив шість календарних років і сплив ще півроку тому. Його підтримав і Ярослав Бачкур з фракції ВО «Батьківщина»: «Контроль за реалізацією проекту не достатній. Нас турбує, що не будуються соціальні об’єкти, а на ділянці «Маодоту» багатоквартирні будинки будують вже інші фірми». Крім того, депутати обурювалися, що міський голова підійшов до розгляду цього питання формально і навіть не запросив на сесію представників «Маодоту».
На захист інвестора виступив голова комісії міськради з підприємництва Олександр Бубен (фракція «За зміни в Івано-Франківську»). Він сказав, що кожен день їздить вулицею Національної гвардії і бачив, як поетапно реалізовувався і розвивався цей унікальний для міста проект, але зазначив, що довкола нього є певний інформаційний вакуум. «Мало інформації, що там будується, як будується і через які субпідрядні фірми. Тому на наступну сесію необхідно запросити представника інвестора, щоб почути інформацію з перших вуст», – запропонував О.Бубен, і депутати, врешті, з ним погодилися.  


На розсуд прокурора
Ще одна гостра дискусія розгорілась у сесійній залі під час розгляду питання про звернення мешканців щодо будівництва житлового будинку № 35-«а» на вул. Мазепи, з якого доповідав перший заступник міського голови Зіновій Фітель. Він у хронологічному порядку поінформував депутатів про вжиті міськвиконкомом заходи  щодо виконання рішень міської ради з цього питання. І завершив тим, що, відповідно до листа інспекції держархбудконтролю від 4 лютого, будівельні роботи на цьому об’єкті здійснюються відповідно до затвердженої в установленому порядку документації, а суд заборонив втручатися у цей процес.
Натомість керівник фракції ВО «Свобода» Р.Онуфріїв звинуватив мерію в умисному зволіканні виконання рішень сесії щодо будівництва на Мазепи, 35-«а». Він нагадав, що рішення про виділення землі, де зараз ведеться це скандальне будівництво, ухвалювалося за часів, коли З.Фітель був депутатом міськради і очолював земельну комісію, а тепер уже як перший віце-мер на засіданні міськвиконкому, всупереч рішенню міськради, він голосував проти призупинення цього будівництва.
З.Фітель пояснив, що на момент засідання міськвиконкому не було підстав для призупинення будівництва. У дискусію втрутився і міський голова. Він нагадав, що тоді депутатом був не тільки Фітель, але і Онуфріїв. В. Анушкевичус також наголосив, що лише депутатська група «Не словом, а ділом», яку він очолював, з самого початку була проти виділення землі під забудови на вул. Мазепи, 35 і 35-«а».
Депутат фракції «УДАР-Громадський форум» Володимир Чорноус повідомив, що 4 березня цього року Львівський апеляційний суд у своєму  рішенні констатував, що міська рада мала право ухвалювати рішення про обмеження забудови на Мазепи, 35-«а» трьома поверхами, а інспекція ДАБК видала припис про призупинення будівництва. Натомість начальник юридичного відділу міськвиконкому Надія Кедик наголосила, що у рішенні суду дійсно йдеться про те, що міська рада мала право приймати таке рішення, але зміни до містобудівних умов і обмежень можуть вноситись лише за згодою замовника. Вона також поінформувала, що 12 березня інспекція ДАБК скасувала припис про зупинення цього будівництва.
В підсумку депутати міськради підтримали пропозицію колеги з фракції ВО «Свобода» Михайла Сеньківа звернутися до прокуратури щодо проведення комплексної перевірки виконання рішень міськради і законності будівництва на вул. Мазепи, 35-«а».


Чому міліції не видно?
Відповідь на це питання депутати хотіли почути під час заслуховування інформації щодо стану охорони громадського правопорядку в місті. Доповідати мав начальник МВ УМВС Роман Чекмарьов. Але на сесію прийшов його заступник з громадської безпеки Володимир Гаврилаш. У депутатів було до нього чимало питань. Проте не на всі з них він міг відповісти, бо вони, мовляв, не у його компетенції.
На пряме запитання міського голови В.Анушкевичуса, чому з 18 по 23 лютого у місті не було жодного міліцейського патруля, підполковник Гаврилаш відповів, що міліція не вийшла на патрулювання міста лише у той день, коли пікетували і штурмували управління СБУ, бо всі правоохоронці були там. В інші дні співробітники міліції патрулювали місто, але їх не було видно, бо вони ходили у цивільному одязі і їздили на цивільному транспорті.
«Ви не хочете відповідати чесно. Міліції не було, бо боялися виходити у місто, – заявив В.Анушкевичус. – Тоді організували патрулі із представників самооборони і афганців. Ми казали, щоб міліція ходила з ними із жовто-блакитними стрічками і тоді б жодних питань не виникало. Але вам цього не дозволяли робити».
«Зараз дійсно складна криміногенна ситуація. Міліції на вулицях нема, ДАІ у місті відсутня і ситуація з кожним днем погіршується, – каже депутат Сергій Борзов (фракція «За зміни в Івано-Франківську»). – Але в Івано-Франківську є законно обрана влада, і ми вимагаємо пожвавлення роботи міліції».
З огляду на ситуацію, що склалася, за пропозицією депутата М.Сеньківа, міськрада звернулася до силових структур міста щодо необхідності посилити роботу з охорони громадського порядку, контролю та вжиття невідкладних заходів за фактами можливих антиукраїнських виступів та сепаратистських закидів у Івано-Франківську і щодо посилення контролю над охороною майна комунальних підприємств. А на наступній сесії міськради депутати  вирішили заслухати повний звіт про роботу міського відділу управління внутрішніх справ.
Іван ГІРАК
Фото Тараса ЯКОВИНА

 

 

Переглядів: 748 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]