Вівторок, 19.03.2024, 10:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 20
Друга половина січня заповідається  холодною

На календарі – середина січня, а за вікном – ні снігу, ні справжнього морозу. Зазвичай на Водохреща тріщать морози, а цього року стовпчик термометра не опускається нижче нуля. Проте нічого феноменального тут нема, запевняють синоптики. Ще цього тижня жителі Прикарпаття тішилися теплом, але вже з 20 січня очікується похолодання. У лютому навіть на ковзанах зможемо покататися та й Сніговика зліпити, бо цей місяць обіцяє бути «врожайним» на мороз та снігопади. 

Як «сечовий міхур»
Начальник Івано-Франківського обласного центру гідрометеорології Володимир Фригович запевняє, що для нашої області взагалі характерні м’які зими з частими відлигами.
«Якщо порівняти нашу державу з організмом людини, то Київ – це буде «серце», а Івано-Франківщина – «сечовий міхур» України. Так часто і багато у нас опадів», – говорить пан Вол ... Читати далі »
Переглядів: 1042 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Минулого тижня головною проблемою, яка обговорювалася на апаратній нараді в міськвиконкомі, була ожеледиця. А цього
вівторка питанням №1 став незадовільний санітарний стан обласного центру.


На виправлення становища міський голова Віктор Анушкевичус дав комунальникам дві доби. Керівник Івано-Франківська заявив, що в четвер особисто об’їжджатиме територію міста, щоб подивитися, як вони з цим впораються, і пригрозив керівникам кількох ЖЕО ймовірним звільненням.
«Все, що ви не встигли прибрати, спершу приховав сніг, – наголосив комунальникам мер. – Тепер сніг зійшов і що залишилось? Все, що хочеш. Недопалки, сміття, бруд. Ви працюєте лише в понеділок перед нарадою. Мене це не влаштовує. Якщо ви думаєте, що я весь час сиджу в кабінеті і нічого не бачу – ви глибоко помиляєтесь. Я знаю все!»
За інформацією керівника муніципальної інспекції з благоустрою Степана Кукули, в найгіршому стані територія обслуговування ЖЕО №3, а найкраще свою територію прибирає ЖЕО №1 ... Читати далі »
Переглядів: 916 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Центральний провід Української народної партії розповсюдив заяву з приводу тиску влади на українську церкву. УНП вимагає припинити практику фінансової, політичної, державної підтримки діяльності лише однієї релігійної організації – Української православної церкви Московського патріархату. «Ми переконані, що така практика напряму суперечить Конституції України, веде до розколу українського суспільства, провокує міжрелігійні суперечки», – мовиться у заяві.

УНП звертає увагу «на численні факти дискримінації громади Української православної церкви Київського патріархату на користь УПЦ Московського патріархату». Зокрема, останнім часом різко знизився загальний рівень взаємовідносин органів державної влади з Київським патріархатом та Українською автокефальною православною церквою. Непоодинокі випадки, коли звернення від представників УПЦ КП та УАПЦ взагалі не розглядаються або не задовольняються, в той час як УПЦ МП перебуває у привілейованому становищі.
УНП занепокоє ... Читати далі »
Переглядів: 1140 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (1)

З 1 січня, поруч з іншими законодавчо-новорічними подарунками, в Україні зросла адміністративна відповідальність за такі поширені у нашій державі проступки як хуліганство, вчинення насильства в сім’ї, розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигляді. Зросла також відповідальність за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції.
Зокрема дрібне хуліганство (нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії) матиме наслідок – штраф від 51 до 119 грн. або громадські роботи 40-60 годин чи виправні – від одного до двох місяців (з відрахуванням 20% зарплати), або все ті ж класичні 15 діб арешту.
Вчинення насильства в сім'ї спричинить штраф від 51 до 85 грн. або громадські роботи 30-40 годин чи арешт до 5 діб.
Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п'яному вигл ... Читати далі »
Переглядів: 1173 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Періодично на вулицях обласного центру та містах області можна побачити камуфльовані намети, рекламні банери і плакати, а на столах – буклети і брошури на військову тематику. В такий спосіб військові інструктори 160-го Івано-Франківського територіального центру комплектування Збройних сил України для інформування громадян розповідають про умови проходження, переваги, особливості та перспективи військової служби за контрактом.

А переваги служби за контрактом очевидні. З грудня 2010 р. збільшено розмір місячного грошового забезпечення військовослужбовців за контрактом на 190-200 гривень, що в середньому складає 1200-1500 гривень для сухопутних військ. А у Військово-морських силах України матроський склад отримує 2200 грн. (за умови плавання збіль-шується до 3200 грн.), старшинський склад – 2540 грн.(за умови плавання – 4200 грн.).
Кораблі Військово-морських сил України постійно беруть участь у заходах антитерористичної операції НАТО «Активне зусилля», здійснюють п ... Читати далі »
Переглядів: 1618 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Батьки – за, освітяни – в роздумах…

Вже наприкінці січня батьки майбутніх першокласників задумуються над питанням, в яку школу віддати свою дитину на навчання. Вибір у них, як правило, великий, оскільки й навчальних закладів у місті є достатньо. Питання полягає в іншому – чи комфортно буде дитині, чи не буде їй нудно на уроках, якщо вона готова до навчання в школі вже у чотири роки.



У час бурхливого розвитку інформаційних технологій і підвищених вимог суспільства до людини наші діти розвиваються набагато швидше, ніж ми уявляємо. Тому багато хто із дітей, ідучи до першого класу, уже вміє добре рахувати, намагається самостійно читати та й робить перші проби письма. Звісно, з таким рівнем знань першокласникам буде щонайменше не дуже цікаво цілий рік вивчати буквар і обчислення в межах 10-20. Діти можуть взагалі втратити інтерес до навчання. Тому дуже важливо для батьків майбутніх школяриків задуматися перед вибором – який тип ... Читати далі »
Переглядів: 1147 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Нещодавно у столичному Будинку композиторів України відбулося нагородження переможців конкурсу імені Миколи Лукаша «Шпигачки». Наш краянин, відомий поет-пісняр, сатирик і гуморист Ярослав Ткачівський повернувся із цього конкурсу із дипломом лауреата в номінації «Поезія». Автор майже двох десятків книжок інтимної, громадянської та духовної тематики цього разу привернув увагу членів журі та суддів конкурсу своїми «дворядківками».
Як повідомив сам Ярослав Ткачівський, інтрига нагородження звитяжців конкурсу зберігалася аж до фінального моменту. Всі твори учасників Всеукраїнського літературно-гумористичного конкурсу були позначені цифровим кодом, а тому під час визначення переможців члени журі не знали, чиї твори читали.
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 895 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Справжнім виявом милосердя та доброчинності став для іванофранківців та гостей міста вже традиційний третій всеукраїнський благодійний дитячий фестиваль «Мистецький храм». Цього року фестиваль вперше отримав статус всеукраїнського, в ньому взяли участь талановиті юні співаки із всієї України. Масштаби конкурсу просто вражають – учасниками фестивалю стали декілька сотень юних артистів.

Понад сорок учасників фестивалю – це діти-сироти, діти з неблагополучних та неповних сімей, вихованці дитячих будинків та інтернатних закладів, діти з багатодітних і малозабезпечених сімей. Їм довелося співати на одній сцені із почесною гостею фестивалю, відомою співачкою Мікою Ньютон.
Як повідомив президент благодійного фонду «Мистецький храм» Ярослав Борута, фестиваль відрізняється від усіх інших тим, що його учасники не платили жодних грошових внесків. Окрім того, оргкомітет фестивалю забезпечив безкоштовне проживання в готелі та харчування його учасників.
Конкурсанти змагал ... Читати далі »
Переглядів: 1303 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Новим тренером прикарпатця став Рууд Гулліт

Він нагадав про себе у той час, коли ми вже потроху стали про нього забувати. Два холості сезони у «Крилах Рад» з Самари, невдала спроба закріпитися в київському «Динамо», просиджування на лаві запасних грозненського «Терека». Здавалося, Ярославу Годзюру фатально не щастить...

Аж ось після 19-го туру чемпіонату Росії-2010 тамтешні видання в один голос заговорили про екс-голкіпера «Чорногори». 25-річний футболіст тріумфально дебютував у воротах чеченського клубу в поєдинку з московським «Спартаком» (2:0), замінивши іншого українця – Андрія Диканя, який буквально напередодні перейшов у… той таки «Спартак».
– Чи хвилювався перед матчем?
– Лише трохи, бо був у добрій формі (виступав за молодіжний склад). Коли свого часу дебютував у «Чорногорі», то переживав набагато більше.
– А як взагалі тебе занесло на Кавказ?
– Агент запропонув ... Читати далі »
Переглядів: 1196 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Коли екс-гравець «Прикарпаття» Роман Максим’юк поїхав знайомитися з безмежними казахськими краєвидами і виступати за місцеві футбольні клуби, здавалося його кар’єра добігає свого кінця. Але не так сталося, як гадалося.

Весною минулого року 36-річний уродженець селища Битків несподівано пришвартувався до гавані одеського «Чорноморця». Допомогти морякам залишитися в еліті Роман не зміг, але нагадав про себе своєму колишньому наставнику Віталію Кварцяному з луцької «Волині». Той, не зазираючи у паспорт футболіста, вніс його до заявки команди.
Рекордсменом за кількістю виходів на поле ветеран-прикарпатець не став. Однак за потреби «Карпатська електричка» завжди готова була вийти на лінію.
Незвичне прізвисько Максим’юку ще в середині 1990-х придумали шанувальники пітерського «Зеніта», в складі якого Роман став володарем Кубка Росії. У такий спосіб фани відзначали неабиякі швидкісні дані півоборонця. Не залишив їх без уваги і Валерій Лобановський, запросивши футб ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Дивні ігри керівників міні-футбольної Асоціації

Черговий тур футзального чемпіонату країни, який пройшов без участі «Урагана», приніс чимало цікавого. Зокрема, він визначив долю львівського «Тайму»…
Чинний чемпіон країни знову не вийшов на майданчик. Після неявки на гостьову гру з харківським «Локомотивом» «таймівці» не спромоглися провести домашній матч з ТВД. На сайті Асоціації міні-футболу України інформація про відміну львівського дербі з’явилася заздалегідь. Причиною була названа...


недоукомплектованість «Тайму»!? Цікаво, а скільки турів, на думку АМФУ, може пропустити «недоукомплектована» команда, яка востаннє виходила на майданчик ще на початку грудня?
Втім, в понеділок Асоціація таки сповістила про припинення «Таймом» виступів в чемпіонаті. Водночас столичні функціонери жодним словом не обмовилися про долю вже зіграних львів’янами поєдинків. За регламентом, оскі ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (1)

Тривають матчі першості західного регіону (друга ліга), участь в якій беруть сім команд. Серед них два представники Івано-Франківщини – «Ураган-2-КФВ» і МФК «Городенка».

Прикарпатцям протистоять дуети з Тернопільщини (ФК «Товтри» Козлів і «МарСпирт» Чортків) та Хмельниччини («Спортлідер+» Хмельницький і «Верест-ІНАПІК» Дунаївці), а також ДЮСШ-4 з Рівного.
У ці вихідні фінішує перше коло змагань. Зокрема, в Івано-Франківську зустрінуться земляки – «Ураган-2-КФВ» і «Городенка». До речі, за словами президента НФК «Ураган» Олександра Бубена, «дубль» скоро піде на підвищення  і з наступного сезону виступатиме у першому дивізіоні.
Друга ліга. 6 тур. 15 січня. МФК «Городенка» – ДЮСШ-4 – 4:3. "Спортлідер +" – "Ураган-2-КФВ" – 7:2. "Верест-Інапік" – ФК "Товтри" – 2:5.
Становище команд
    І     В     Н     П     М     О
"Товтри”    6   &nbs ... Читати далі »
Переглядів: 912 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Починаючи з цього номера, ми відновлюємо випуск «Кур’єра футболу». Він буде виходити щотижня у форматі газетної сторінки.

Окрім того, на шанувальників шкіряного м’яча чекають перші розділи «Хроніки копаного м’яча Прикарпаття», де рік за роком буде відтворена вся наша футбольна історія, починаючи з перших ударів по м’ячу.
У першому випуску ви знайдете розповіді про перші команди, гравців, матчі, стадіони, турніри (першість Галичини 1914 р.), утворення перших футбольних спілок та багато іншого.
Згадана інформація буде розміщена лише на сторінках газети без дублювання в її інтернет-версії.
Тож купуйте та передплачуйте «Західний кур’єр». 
Переглядів: 1025 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

З «Західним кур’єром» я пов’язаний вже майже 20 років. Ніколи раніше не використовував його сторінок для власного захисту. Та цього разу змовчати не вдасться.
Днями товариш показав нове видання з претензійною назвою «Історія прикарпатського футболу. Книга перша». Одразу впало у вічі застереження: «Видається вперше. Усі права захищені. Жодна частина цього видання не може бути передрукована в будь-якій формі без дозволу автора і видавництва».


Власне історія прикарпатського футболу у книзі розпочалася з 19-ї сторінки матеріалом львівського дослідника копаного м’яча Галичини Євгена Попова (вперше був видрукований у 1992-93 рр. в газеті «Копаний м’яч»). Попри те, що текст займає цілих десять сторінок, жодної згадки про автора віднайти так і не вдалося.
Одразу за тим я надибав на свою історичну розвідку під назвою «Ревера» – чемпіон Львова». За ним йшов ще один до болі рідний текст. А потім ще. І ще... Загалом нарахував понад десяток своїх матеріалів, де не було ... Читати далі »
Переглядів: 10658 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)

Стартові матчі розіграшу Кубка Суперліги стали для «Говерли» останніми у турнірі. Франківці двічі поступилися одному з лідерів регулярної першості – БК «Донецьк».

Після поразки у домашній зустрічі з різницею у сім очок мало хто вірив, що «ведмеді» здатні відродити інтригу у двобої (матч-відповідь приймав Маріуполь). Проте «Говерлі»  вистачило восьми хвилин, щоб не тільки відіграти надану супернику фору, але й вийти вперед.
Перша чверть завершилася з рахунком 17:9 на користь гостей. У другій перевага франківців взагалі сягала 18-19 пунктів, а на велику перерву суперники пішли за рахунку 26:41.
В роздягальні, однак, донецькі «тигри» зуміли оговтатися і з початком другої половини зустрічі стали швидкими темпами наближатися до суперника. Востаннє сприятливі для франківців цифри «горіли» на табло на 29-й хвилині. Остаточна перемога знову була за представником Донбасу.
Відзначимо, що в матчах з донеччанами дебютував новачок «Говерли» Річард Джетер. Наразі ... Читати далі »
Переглядів: 881 | Додав: bond | Дата: 20.01.2011 | Коментарі (0)