Вівторок, 19.03.2024, 10:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Січень » 20 » Церкву поглинає режим?..
12:01
Церкву поглинає режим?..
Центральний провід Української народної партії розповсюдив заяву з приводу тиску влади на українську церкву. УНП вимагає припинити практику фінансової, політичної, державної підтримки діяльності лише однієї релігійної організації – Української православної церкви Московського патріархату. «Ми переконані, що така практика напряму суперечить Конституції України, веде до розколу українського суспільства, провокує міжрелігійні суперечки», – мовиться у заяві.

УНП звертає увагу «на численні факти дискримінації громади Української православної церкви Київського патріархату на користь УПЦ Московського патріархату». Зокрема, останнім часом різко знизився загальний рівень взаємовідносин органів державної влади з Київським патріархатом та Українською автокефальною православною церквою. Непоодинокі випадки, коли звернення від представників УПЦ КП та УАПЦ взагалі не розглядаються або не задовольняються, в той час як УПЦ МП перебуває у привілейованому становищі.
УНП занепокоєна спробами внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», зокрема, щодо зміни критеріїв реєстрації та набуття статусу юридичної особи. Такі зміни порушать хитке міжконфесійне порозуміння, встановлене завдяки зусиллям представників УПЦ КП, УАПЦ, УПЦ МП, УГКЦ та інших конфесій за сприяння влади. Не виключено, що буде спровоковано силове протистояння.
УНП вважає неприпустимим порушення ст. 35 Конституції, яка наголошує, що «в Україні церква і релігійні організації відокремлено від держави» і вимагає скасувати будь-які пільги для представників УПЦ МП. Під дії, що суперечать Конституції, на думку «унпістів», підпадає розпорядження керівника управління ритуальних послуг м. Києва О. Горового, який на прохання керівництва УПЦ МП фактично заборонив священикам УПЦ КП організовувати поховальні відправи у підлеглих управлінню підрозділах. Крім того, у Верховній Раді представниками фракції Партії регіонів зареєстровано законопроект про звільнення від податків будівництва Свято-Воскресенського кафедрального собору УПЦ МП в Києві, який спроектований в стилі неукраїнської архітектури. Участь у будівництві бере і влада міста Києва, яка неправомірно виділила для цього 11 млн. грн.  з міського бюджету.
Українська народна партія переконана, що у такий спосіб УПЦ МП перетворюється у придаток владного правлячого режиму. «Водночас УПЦ МП зберігає статус відділення Російської православної церкви, яка завжди була державною російською церквою і яка значну частину коштів, пожертвуваних українцями, спрямовує до Москви», – зазначається у зверненні.
УНП вимагає від гаранта Конституції, Президента України Віктора Януковича, який свого часу заявляв, що «всі церкви в державі рівні», забезпечити дотримання Конституції, скасувати всі преференції для УПЦ МП, припинити дискримінацію УПЦ КП через заборону займатися викладацькою діяльністю у ВНЗ. Президент України має покласти край обмеженню можливостей УПЦ КП проводити обрядову діяльність, блокуванню виділення землі під будівництво храмів УПЦ КП,  тиску на духовенство і віруючих УПЦ КП,  сприяти відновленню регулярного діалогу влади з усіма конфесіями.
Роман ТИХИЙ
Переглядів: 1141 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Susana  
0
Great insight. Reliveed I'm on the same side as you.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]