П`ятниця, 29.03.2024, 07:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 20 » ЛІТО
09:11
ЛІТО
Втомлені сонцем
або У пошуках сонцезахисних окулярів


Нарешті українці дочекалися літа. Воно, як сповіщають синоптики, цьогоріч буде довгим і спекотним, тож попереду нас чекає багато сонячних днів. Але тим часом, як наші руки-ноги блаженно засмагатимуть на сонці, очі, наше «дзеркало душі», потерпатимуть від сліпучих променів. Добре, що цю проблему можна легко вирішити: придбати сонцезахисні окуляри. Але де саме справити покупку?  Тут іванофранківці поділяються на два «табори». Одні з метою економії купують окуляри на  розкладках, яких на місцевих ринках та під стінами торгових центрів хоч греблю гати. Інші, не шкодуючи грошей, ідуть лише до спеціалізованих магазинів, бо «фірма є фірма».
А для тих, хто ще вагається, куди відправитися за своєю парою сонцезахисних «штор», аби і не втридорога, і зір не зіпсувати, «ЗК» провів дослідження, чи можна в Івано-Франківську купити якісні окуляри на базарі, та як не переплатити у фірмових «Оптиках».

«Стрибучі» ціни

Ціни на сонцезахисні окуляри у місті «стрибають»: від 50-200 гривень на розкладках до кількох сотень «зелених» у спеціалізованих магазинах оптики. Хоча назви світових брендів на кшталт «Ray-Ban» чи «Polaroid» красуються на окулярних бірках і там, і там.
«У нас ціна залежить від матеріалу лінзи (скло, пластик чи склопластик), від якості оправи, від фірми-виробника, і так далі, – розповідає  власниця магазину «Оптика Станіславська» Наталя Гейко. – Найдешевші окуляри – 400 гривень, але за свою якість ми відповідаємо. У нас на кожний виріб є документ, а на розкладках – пластмаса, шкідлива для зору. Тому й дешева».
Продавці недорогого краму,  своєю чергою, твердять протилежне: продукція хоч і не натуральна, а китайська, проте очам вона не шкодить.
«Так, ці окуляри – це просто пластик, без скла, а він сам по собі дешевий, – запевняє продавчиня Марина, що торгує окулярами під відкритим небом обабіч Ратуші. – У магазинах якість краща, там фірма. Але не всі можуть дозволити собі там щось купити».
«Якщо людина, яка не має проблем з очима, купить в мене окуляри, то вони не зіпсують їй зір», –  впевнена комерсантка.

Перевіряють лише за скаргами

Щоправда, вірити доводиться на слово, бо чи мають «вуличні» окуляри відповідні сертифікати, продавці не знають. Кажуть: що їм привезли, те й продають, а пильнувати документацію у їхні обов’язки не входить. «У власника, напевно, є», – гріються надією торговці.
Чи безпечні «охоронці очей» на розкладках, не можуть відповісти і в обласній Держінспекції з питань захисту прав споживачів.
«Ми не перевіряємо сонцезахисні окуляри, бо вони не входять до переліку товарів високого ступеня ризику, – констатує Оксана Кобильчук, начальник відділу внутрішньої торгівлі, послуг, реклами та розгляду звернень громадян. – Ми можемо перевірити їх лише за скаргою споживача. Але зі скаргами до нас поки ніхто не звертався».
Проте із власного досвіду жінка все ж радить перестрахуватися і купувати сонцезахисну оптику у крамницях.
«Кожен виріб повинен мати паспорт, де має бути вказаний виробник, країна, юридична адреса, колір лінз і т.д. В магазинах він є. А на базарних окулярах немає ні інформації, ні супровідних документів, навіть упаковки», – досадливо зазначає Оксана Кобильчук.  

«На око» не відрізниш

Про те, що без відсутності документів, «на око» визначити якість окулярів неможливо, підтверджує також завідувач відділення офтальмології обласної клінічної лікарні Ігор Вітовський. Медик запевняє: краще обходитися взагалі без сонцезахисних окулярів, ніж носити дешеві, бо неякісна оптика замість того, щоб захищати очі, дозволяє ще більше проникати туди ультрафіолету й обпалювати сітківку.
«Це не означає, що сонцезахисні окуляри обов'язково повинні бути дорогими, – розтлумачує головний офтальмолог області. – Найголовніший параметр, яким треба  керуватись при виборі окулярів, – це їх ступінь захисту від ультрафіолету. А щоб це дізнатися, треба, щоб окуляри супроводжувалися маркуванням і невеликою брошурою (вкладкою), де зазначено основні параметри».
За словами Ігоря Вітовського, власне, ступінь затемненості окулярів не має ніякого відношення до того, наскільки добре вони захищають від ультрафіолету.
«Просто темні окуляри не перешкоджають проникненню шкідливих променів. Можуть бути прозорі сонцезахисні окуляри з максимальним захистом і дуже темні – з мінімальним», – каже офтальмолог.

Найбільше коштує бренд

Своїм досвідом щодо того, де саме і за скільки купити «правильні» сонцезахисні окуляри, із «ЗК» поділилася директор модельної школи «Ювента», знана поціновувачка якісної оптики Тетяна Терсенова. На базарні окуляри дивитися вона не радить. Але й на магазинних прилавках слід вибирати «сонцезахисники» за помірними цінами, бо дорогі моделі, як правило, це лише данина моді.
«Скільки саме повинні коштувати окуляри, щоб точно знати, що вони якісні, так просто сказати не можна, – говорить пані Тетяна. –  Все залежить від фірми-виробника. Є фірми, що займаються виключно оптикою: Zeiss, Ray-Ban, Enox. В них дуже різні ціни, але за пару сотень гривень можна купити прекрасні сонцезахисні окуляри».
Найдорожчі моделі, як правило, випускають брендові доми моди, продовжує Тетяна Терсенова, тож левова частка їхньої ціни – лише плата за стильний бренд. При цьому якість лінзи у таких «рамах» така ж самісінька, як і в дешевших окулярах менш знаних виробників.
«Доми моди випускають сонцезахисні окуляри разом із новою колекцією одягу. В них дорого коштує не сама оптика, а тільки оправа», – переконує модниця.
А оскільки основна функція сонцезахисних окулярів, як випливає із назви, – захищати очі від ультрафіолету, а не бути модним додатком до сумочки чи ремінця, то тут на моді не гріх і зекономити. Тетяна Терсенова підказує: можна купити недорогу оправу, але при тому  обов’язково подбати, аби лінзи в окулярах були із безпечних матеріалів. Якщо матеріал лінзи неякісний (як-от пластмаса), то його треба замінити на нешкідливий. Ці послуги надають у спеціальних майстернях чи магазинах оптики. Такі «саморобні» окуляри обійдуться приблизно у триста гривень, а це дешевше, аніж покупка у спеціалізованому магазині. До того ж така оптика буде ексклюзивною, служитиме кілька сезонів і, що найголовніше, точно не зіпсує ваше «дзеркало душі».
Вікторія ГАЙДУК

VOX POPULI
Чи вистачає вам грошей на відвідування салону краси?


Уляна,  домогосподарка:

– Ні, не вистачає. Я не відвідую салону краси. Майстер з салону приходить у свій  вихідний день до мене додому, стриже нас всіх, фарбує мені волосся – все, що бажаємо. Це виходить наполовину дешевше, як у салоні. Все інше роблю самотужки.

Ганна, продавець:

– Ні, не відвідую. Немає часу, немає зайвих грошей та й салону краси у нашому містечку немає. Перукарня є, туди час від часу ходжу, щоб підстригтись. Був ще манікюрний зал, та санстанція закрила. Отже, мусимо бути гарні власними силами.

Соломія, підприємець:

– У салон ходжу постійно. Окрім догляду за волоссям, регулярно роблю манікюр та педикюр, професійну чистку обличчя, корекцію і фарбування брів. Зараз ще й солярій відвідую – хочу рівномірно засмагнути до початку пляжного сезону. А гроші?.. Грошей не вистачає ніколи, мусиш на чомусь економити. Та не на власній же красі!!!

Мар’яна, вчитель:

– У салон не ходжу – не вистачає ні часу, ані грошей. Перукар-стиліст приходить додому, робить стрижку  плюс деякі елементи візажу, виходить значно дешевше, як у салоні. Манікюр-педикюр  роблю сама, бо не впевнена в стерильності інструментів у салонах краси.  

Галина, інженер-хімік:

– Манікюр роблю сама, стригти майстер приходить додому – так економніше. А в усьому іншому і так гарна, не вірите – можете спитати мого чоловіка!
Опитував Тарас ЯКОВИН
 

Переглядів: 860 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]