Четвер, 28.03.2024, 22:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » ДІЛОВИЙ КУР"ЄР
10:04
ДІЛОВИЙ КУР"ЄР
«Касова» реформа: штрафи наближаються?
З 1 липня за неподання електронних звітів підприємцям загрожують штрафи

2013-й рік зустрів підприємців нововведенням: влада посилила контроль над фінансовою звітністю. З першого січня почав діяти наказ Міністерства фінансів, який зобов’язав усіх суб’єктів господарської діяльності обладнати свої касові апарати спеціальним модемом для передачі електронних звітів до Міністерства доходів і зборів. На виконання припису українським бізнесменам дали півроку, а з першого липня за неподання електронних звітів пообіцяли штрафувати – по 10 неоподаткованих мінімумів за день, тобто по 170 гривень.

Підприємці «касову» реформу сприйняли без ентузіазму, але й особливо не протестували. Проте чим ближче до початку липня, тим більше у комерсантів множаться сумніви. Мовляв, хоч офіційно законодавці і виділили на облаштування модемів термін у шість місяців, програмного забезпечення для окремих моделей касових апаратів в Україні до сих пір немає, тож і користуватися ними не можна. А штрафні санкції уже «на носі»…
Що думають підприємці
Найбільше не в захваті від нововведення дрібні підприємці. Мовляв, для них це відчутні витрати практично на рівному місці.
«Середня вартість модему – 1,5 тисячі гривень, касового апарату зі вмонтованим модемом – 3 тисячі, – розповідає власник невеликої крамниці неподалік центру Михайло Римчук. – У мене в магазині один касовий апарат, щоб його замінити, піде половина доходів за два місяці роботи».
До того ж, за словами бізнесмена, насторожує поспіх довкола встановлення податкових модемів.  
«Раніше ми подавали звіти в податкову кожного місяця. А ви уявіть собі, що буде, якщо сотні тисяч підприємців по Україні одночасно почнуть відправляти в податкову звіти, причому кожного дня? – продовжує  Михайло Римчук. – Я впевнений, будуть страшні збої і проблеми. А вони чомусь біжать поперед батька в пекло! Програми ще нема, а вони вже погрожують штрафами».
Голова івано-франківської ради підприємців Петро Строїч налаштований менш радикально. Він вважає, що електронна звітність – це крок вперед, і в її запровадженні є чимало позитивних моментів. Але знову ж таки термін адаптації до нововведень чиновники мають продовжити ще як мінімум на півріччя, переконаний бізнесмен.    
«Держава давала нам півроку на підготовку, але ми цього часу не отримали. І не з власної вини, а через те, що немає програмного забезпечення. Тому ці півроку нам треба компенсувати і тільки тоді запроваджувати якісь штрафи», – вважає очільник ради підприємців.  
На думку Петра Строїча, з першого липня встановлення РРО нового зразка варто зробити обов’язковим, але без застосування штрафів.
Що кажуть у Міндоходів
В управлінні Міністерства доходів і зборів області заспокоюють: законопроект про відтермінування штрафів за неподання звітів у електронному вигляді наразі вже зареєстрований у Верховній Раді. Але навіть якщо до першого липня акт не набуде чинності, масових перевірок підприємців на наявність «старих» касових апаратів у Головному управлінні Міндоходів області не планують проводити.
«На сьогоднішній день ми не плануємо якихось контрольно-перевірочних заходів чи  застосовування фінансових санкцій, – переконує начальник відділу контролю за проведенням розрахункових операцій Ігор Кравець. – Ми просто хочемо бачити ведення прозорих партнерських стосунків бізнесу і нашого органу».
За даними Міністерства доходів і зборів, нині в області зареєстровано 6300 касових апаратів. Персоналізовано і дообладнано модемами поки лише третину від загальної кількості.
«Всі ті суб’єкти господарювання, що вже зареєстрували касову техніку, успішно користуються новою системою. І скарг на нову техніку поки не надходило», – додає Ігор Кравець.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 669 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]