Четвер, 28.03.2024, 14:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 20 » ДІЛОВИЙ КУР"ЄР
09:19
ДІЛОВИЙ КУР"ЄР
Робото, знайдися!

Таке «заклинання» зазвичай подумки повторюють безробітні, прямуючи на місцеву біржу праці чи до чергового кадрового агентства. Ситуація з працевлаштуванням у Івано-Франківську, та й в Україні загалом, що не рік – то плачевніша. Про роботу за фахом відвідувачам Центру зайнятості часто доводиться лише мріяти, натомість сподіватися бодай на якесь вакантне робоче місце, аби лиш гроші платили.
Як збільшити свої шанси на вдале працевлаштування? Для цього треба, в першу чергу, знати, що й до чого  «в тилу противника», тобто потенційного наймача.  «ЗК» дослідив, які тенденції панують нині на франківському ринку праці, хто має привілейовані шанси отримати оплачуване «місце під сонцем» та який він, працівник-«мрія роботодавця». 


Жінкам платять менше
Цікаво, що серед майже трьох тисяч безробітних, які нині активно оббивають пороги франківської біржі праці, більше половини (61%) складають жінки.  І хоч українське законодавство забороняє трудову дискримінацію за будь-якою ознакою, чи то за віком, чи то за ознакою гендеру, «кадрові» реалії свідчать про те, що представницям слабкої статі в сучасних умовах знайти роботу важче. Підтверджують таку статистику і фахівці. До того ж, за словами експертів, жінкам пропонують нижчу заробітну плату, порівняно з чоловіками.  
«Хоча таку вакансію, як, приміром, завскладом може займати і чоловік, і жінка, але беруть здебільшого чоловіків, – розповідає власник кадрово-рекрутингової агенції «Станіславська компанія» Мирон Мартинюк. – Чому? Бо кожен роботодавець у всьому шукає вигоду. Мужчина – це фізична сила. І вантажнику допоможе, і товар розвантажить. Доплачувати йому за це не треба, значить економія. А оскільки жінка цього робити не зможе, то принесе роботодавцю менше користі».
На законодавство в цьому випадку розраховувати не варто, бо якщо людина не підійде працедавцю за віком, статтю чи сімейним станом, він так чи інакше знайде мільйон інших причин, аби відмовити, – додає власник агенції. – Навіть, якщо з’ясовувати стосунки з роботодавцем наважитеся в суді, все одно бажаної роботи вже не отримаєте. Тому наймача не слід з порога лякати законодавчими приписами, а «брати» професіоналізмом та харизмою.  

Працівник має бути вигідним

«Портрет «ідеального» кандидата, якого найчастіше шукають роботодавці, виглядає приблизно так: віком від 25 до 30 років, одружений (чи заміжня), з дітьми шкільного віку, вища освіта і досвід роботи від 2-х років, – розтлумачує  Мирон Мартинюк. – Причому саме досвід роботи має вирішальне значення».
Проте відсутність у вашому резюме якогось із вищеперелічених пунктів в жодному випадку не вирок, бо таких «ідеалів» на ринку праці нині не більше 10-15%. Тому працедавці часто погоджуються на розумний компроміс. Наймачі можуть заплющити очі навіть на відсутність досвіду, якщо його компенсує творчий потенціал, чи, приміром, бажання вчитися, твердять фахівці.  
«Роботодавці створюють бізнес для отримання прибутку, тому працівники мають відповідати, в першу чергу, одній вимозі – бути вигідними, – ділиться досвідом заступник директора з персоналу корпорації «Глобал консалтинг», відомий бізнес-тренер Тетяна Муравйова. – Тобто витрати на утримання не мають перевищувати прибутку, який дає працівник. Серед менеджерів персоналу гуляє приказка: «візьми на роботу двох, плати, як трьом, вимагай як з чотирьох».
За словами Тетяни Муравйової, незважаючи на статистику та поширені стереотипи, часто у віці саме «за 50» їй траплялися «ідеальні» кандидати на ту чи іншу посаду або мами після декрету, готові стати «багаторуким Шивою», аби досягти омріяного.

Сподобатися з першого погляду

Ще одне важливе питання для всіх, хто не перший день просиджує на лаві безробітних: як з першого погляду «закохати» в себе роботодавця? Тут у пригоді стане усім відома народна мудрість: зустрічають по одежі.
«Перш за все зовнішній вигляд: акуратний і випрасуваний одяг спокійних, не кричущих кольорів. В діловому стилі, якщо того вимагає вакансія, – розповідає Тетяна Муравйова. – Важливий також акуратний манікюр (це стосується і чоловіків), зачіска. Бажано використовувати мінімум парфумів».
Роботодавці цінують пунктуальність, переконує пані Тетяна, тому прийти краще на 10 хвилин раніше.
«Заходьте з посмішкою, пам'ятайте, що перше враження формується буквально за 4 секунди, – веде далі бізнес-тренер. – Продемонструйте впевненість і рівновагу. В цьому можуть допомогти техніки дихання для заспокоєння. Але ні в якому випадку не вживайте заспокійливе!»
Головне, що ви маєте озвучити на співбесіді, – це інформованість про компанію-роботодавця і можливі вигоди для компанії від вашої співпраці. Аби не «екати» перед потенційним начальником, короткий монолог на цю тему краще підготувати вдома.

Продавець потрібен завжди

Щодо того, роботу в якій галузі нині знайти найлегше, то єдиного рейтингу тут не існує, переконують знавці. Кожна компанія, що займається працевлаштуванням чи підбором персоналу, складає свій рейтинг, який безпосередньо залежить від клієнтів, з якими агентству доводиться працювати. Крім того, ситуація на кадровому ринку міняється щодня. А щодо івано-франківського ринку праці, то, за даними міського Центру зайнятості, найбільшим попитом користуються працівники в галузях громадського харчування і торгівлі – це офіціанти, бармени, кухарі, продавці. Такі безробітні довго без діла не ходять. Натомість у сферах охорони здоров’я та освіті знайти роботу ой як важко. Офісна робота теж трапляється рідко, а «хапають» таку вакансію «із потрухами», навіть попри те, що запропонована оплата, як правило, мінімальна.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 837 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]