Субота, 20.04.2024, 18:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 20 » ДІЛОВИЙ КУР"ЄР
09:13
ДІЛОВИЙ КУР"ЄР
Бізнес проти влади
Івано-франківська рада підприємців протестує проти чергових порядкувань міського керівництва

Не ділянка, а «конструктивний елемент»

Мова йде про нові правила користування окремими конструктивними елементами благоустрою, які кілька тижнів тому своїм рішенням затвердили депутати міськради. Документом впровадили нову процедуру отримання в користування комунальної землі. А саме: замість оренди ділянки владоможці ввели поняття «конструктивного елемента». Простіше кажучи, частини бруківки чи газону. Такі новаторства органів місцевого самоврядування, на думку комерсантів, суперечать законодавству.
«Поняття конструктивних елементів взагалі відсутнє в українському законодавстві, – запевняє юрист Дмитро Мельникович. – Це якась новела наших місцевих органів влади. Вона не відповідає закону «Про благоустрій», а отже і діючому законодавству».
Крім юридичних суперечностей, новоприйняте положення у кілька разів підняло для підприємців ціни на земельну оренду.
«Звідки вони взяли цю ціну на оренду? – обурюється підприємець Іван Онуцький. – Згідно з законодавством, ту формулу, яку вони використали для розрахунку, не можна застосовувати до оренди землі, а тільки для приміщень. Не можна ж за місце на траві платити так само, як за накрите приміщення з Держфонду майна!».
Після тривалих перемовин рада прийняла рішення звернутися у прокуратуру, аби контролюючий орган перевірив рішення міськради на відповідність законодавству, і в разі виявлених порушень опротестував.

За одним зразком

Ще одне дискусійне питання на порядку денному – намір місцевої влади ввести архетип для всіх тимчасових торговельних закладів, тобто єдиного архітектурного зразка, якому повинні відповідати усі тимчасові споруди у місті. Такий «підгін» під одну марку може стати вбивчим для «кіоскного» бізнесу, прогнозують представники бізнесу.  
«Інвестиції в ці архетипи треба робити величезні, – каже голова ради підприємців Петро Строїч. –  Один такий об’єкт за моїми підрахунками буде коштувати 50 тисяч гривень. А якщо підприємець має в центральній частині десь п’ять об’єктів, то за півтора року він має вкласти 250 тисяч гривень. При тому, що заробляє дві-три тисячі».  
На думку підприємців, влада має запропонувати кілька варіантів архетипів для тимчасових споруд, причому різної вартості, аби кожен підприємець міг вибрати підходящий. А також дати можливість самим підприємцям взяти участь у їх розробці.
Нагадаємо, що рішення про порядок розміщення тимчасових споруд міськрада розглядатиме на другому пленарному засіданні 36-ї сесії.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 875 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]