Вівторок, 19.03.2024, 09:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 16
Культура на ремонті

Івано-Франківськ поступово наближається до ювілею – 350-річчя від дня першої письмової згадки. Як готуються до цієї дати заклади культури? Якщо зазвичай ця галузь фінансується за залишковим принципом, то тепер як ніколи важливо виділити на ремонт та реконструкцію культурних закладів максимальну кількість коштів. Проте чи є ці кошти і наскільки реально встигнути відремонтувати те, що потроху руйнувалося впродовж багатьох років? Відповіді на ці запитання ми намагалися віднайти у культурних лабіринтах міста.

Роблять по совісті,  а не під дату

Ще минулого року під час відкриття новозбудованого корпусу філармонії керівництво області запевнило, що наступним кроком буде реконструкція старого корпусу. Реконструкція вже триває, але коли завершиться, наразі не відомо. Начальник обласного управління культури Володимир Федорак каже, що дуже не хотілось би, щоби ремонт ... Читати далі »
Переглядів: 1068 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Декларація на вершині

11 вересня представники литовської громади в Україні, Посольства Литовської республіки в Україні, Почесного Консульства ЛР у Львові, Всеукраїнської профспілки «Співдружність» та українські громадські діячі здійснили сходження на найвищу вершину нашої держави – Говерлу, відзначивши таким чином 20-ту річницю Незалежності України та вшанувавши пам’ять довголітньої боротьби литовського та українського народів за свою свободу. На вершині учасники сходження підписали спільну Декларацію єдності.
«Народи Литви й України завжди об’єднувала боротьба за свободу свого та сусіднього народу, яка почалася ще в середньовіччі в часи становлення Великого Князівства Литовського, – йдеться в декларації. – Не дивлячись на великі втрати минулого століття, литовський і український народи щиро підтримували один одного під час окупації та руху опору… Литва і надалі буде всебічно підтримувати Україну на її шляху інтеграції в Європейсь ... Читати далі »
Переглядів: 799 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Знущання над пенсіонерами

Олег ГОНЧАРУК, фракція «Фронт змін»

6 вересня 2011 року провладна більшість Верховної Ради скасувала раніше прийняту в законі про пенсійну реформу поправку Арсенія Яценюка, згідно з якою 10 мільйонам пенсіонерів  в Україні пенсії було б збільшено у середньому на  300 гривень.
Механізм підвищення пенсій простий.  При обчисленні пенсійних виплат потрібно враховувати середню заробітну плату за 2009-й рік, а не за 2006-2008 роки, як це відбувається зараз. Тобто при  розрахунку  пенсій враховувати суму 1650 гривень, а не суму 928 гривень. Завдяки цій поправці  10 мільйонів   українських пенсіонерів мали б отримувати щомісяця на 334 гривні більше, ніж отримують сьогодні. Це притому, що пенсіонерам, які  отримують мінімальні пенсії, не вистачає грошей навіть на найнеобхідніше: їжу та ліки, оплату комунальних послуг. Це просто знущання над людьми похилого ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Опалювальний сезон може не розпочатися 15 жовтня 

Про це повідомив міський голова Віктор Анушкевичус, наголосивши, що така  проблема стосується не лише міста Івано-Франківська, але й інших міст України. Сьогодні підприємства теплоенергетики мають багатомільярдну заборгованість, що в основному виникла в попередні роки перед НАК «Нафтогаз України». Проблема поглиблюється ще й тим, що сьогодні ми є свідками нового зигзагу «газової війни» між Україною і Росією.

Як зазначив міський голова, Закон України «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію» № 3319-VI від 12.05.2011 р. та Постанова Кабінету Міністрів України № 503 2011 року, якими передбачено механізм списання заборгованості підприємств теплоенергетики за спожитий газ на 01.01.2010 року та штрафні санкції, нараховані за несплату цієї заборгованості на 01.01.2011 року, щодо Івано-Франківська не виконуються. Не прове ... Читати далі »
Переглядів: 941 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Мер виконає обіцянку

Підстанцію швидкої й невідкладної медичної допомоги в мікрорайоні Пасічна відкриють 1 жовтня.
Про це повідомив головний лікар Центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк. За його словами, зараз там завершуються останні будівельні, опоряджувальні та підготовчі роботи. «Думаю, до першого жовтня ми завершимо цей процес і підстанцію можна буде відкривати», – сказав Т.Масляк.
Нагадаємо, що відкрити підстанцію «швидкої допомоги» у мікрорайоні Пасічна спершу планували до 20-ї річниці Незалежності України й це була одна із передвиборчих обіцянок міського голови Віктора Анушкевичуса, яку він таки виконає.
Наш кор.
Переглядів: 862 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Як боротися з ожеледицею?

Попри гучні заяви керівництва міста про належну підготовку комунального господарства до зими, з цим в Івано-Франківську не все гаразд. Міський голова Віктор Анушкевичус офіційно визнав, що опалювальний сезон може не розпочатися вчасно, а шляховики заявляють, що їм нічим буде боротися з ожеледицею на проїжджих частинах міських вулиць.
Як повідомив в.о. начальника дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління міськжитлокомунгоспу, депутат міськради Віталій Бурко, наразі вдалося заготувати лише 343 тонни протиожеледних матеріалів при потребі у чотири тисячі тонн. Він зазначив, що заготовлених матеріалів, залежно від кількості опадів та температурного режиму, вистачить на 3-15 днів роботи.
Є проблеми й з так званими плановими машино-годинами для роботи прибиральної техніки, яких, за словами В.Бурка, зосталося лише 413. «Листопад ми ще зможемо працювати, а ось робота у грудні вже під питанням», – зауважив ... Читати далі »
Переглядів: 873 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Шкільні входини у Кривці

Новий навчальний рік для школярів села Кривець Богородчанського району розпочався незабутньою подією. 8 вересня 2011 року тут відбулось довгоочікуване відкриття нової ЗОШ І-ІІ ступенів.

Дотепер цей навчальний заклад працював у чотирьох окремих приміщеннях. Один із навчальних корпусів, як розповіла директор школи Ірина Кузишин, був побудований ще у 1903 році. Тепер село прикрасила нова простора споруда, у світлих кабінетах якої можуть навчатися 280 учнів.
У серпні минулого року Михайло Вишиванюк особисто відвідав село Кривець. Побачивши у яких жахливих приміщеннях кривецькі школярі гризуть граніт науки, пообіцяв нову школу. Фундамент новобудови був закладений ще у 2006 році. Кілька років цегляний фасад боляче ранив душі педагогів і учнів своєю незрушністю. І тільки після візиту губернатора справа зрушила з місця. На будівництво нового храму науки витратили 12 мілн. 360 тис. грн., в тому ... Читати далі »
Переглядів: 880 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Гра на мільйон

Одним з найбільш резонансних рішень нинішнього складу депутатського корпусу міської ради стало утворення в липні 2010 року господарчого товариства «Професійний футбольний клуб «Прикарпаття», яке взяло на себе зобов’язання щодо добудови центрального стадіону «Рух», реконструкція котрого ведеться майже чверть століття, а також утримання впродовж п’яти наступних сезонів однойменної футбольної команди. Загальна вартість проекту оцінюється сумою у півмільярда гривень. За рік, що минув, однак, головна арена краю анітрохи не змінилася. На обидві ноги шкутильгає й футбольна команда, яка втратила місце у першій лізі національного чемпіонату. То працює проект чи ні? Якщо – ні, то чому?

Хутко казка мовиться…
...та не хутко діло робиться. Одного рішення у справі ПФК «Прикарпаття» виявилося недостатньо. За час, що минув, народні обранці неодноразово поверталися до «футбольно-стадіонного питання», внося ... Читати далі »
Переглядів: 1024 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Муніципальній поліції бути?

Створити муніципальну поліцію й об’єднати її з муніципальною інспекцією з благоустрою, щоб навести порядок у місті, пропонує секретар міської ради Руслан Марцінків і планує винести це питання на розгляд наступної сесії міськради.

За словами Р.Марцінківа, в цьому є необхідність, бо міськвідділ внутрішніх справ не підпорядкований міській владі, його  патрулі  не завжди адекватно реагують на скарги мешканців міста на різні безчинства. Зрештою, що вже говорити про звернення простих мешканців, якщо керівництво МВ УМВС ніяк не може виконати протокольне дорученння міського голови і припинити діяльність незаконного велоатракціну на Вічевому майдані?
«Я порушував це питання уже не раз і постійно про це нагадую на оперативних нарадах у міського голови, – каже Р.Марцінків, – але атракціон і надалі діє. Тому нам необхідна муніципальна поліція, яка б реагувала і припиняла такі речі. Об’ ... Читати далі »
Переглядів: 788 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (1)

Свободу не спинити. А антиукраїнське свавілля?

«Зупинити антиукраїнське свавілля» закликали івано-франківців минулої неділі лідери всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок, член політради партії Ірина Фаріон та голова Івано-Франківської обласної ради, керівник обласної організації партії Олександр Сич.

Першим до учасників віча звернувся Олександр Сич. «Сьогодні правляча «еліта» намагається маніпулювати народом. Яскравим прикладом цього є той факт, що останнім часом поширюється інформація про те, що Янукович відстоює інтереси України. А за це відповідно Росія вважає його бандерівцем. Але, шановні, як тоді пояснити свідому українофобську політику всередині держави?! Хіба це не введення в оману нашого народу? Поряд з нібито відстоюванням інтересів йде деукраїнізація України», –  наголосив голова обласної «Свободи». 
Ірина Фаріон закликала до національного піднесення і самосвідомості. «Ми зара ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

До «Карпат» – пішки?

Профспілковий комітет виробничого об’єднання «Карпати» просить міську владу відновити автобусні маршрути № 33 «м-н «Каскад» – в/о «Карпати» та №83 «Онкодиспансер – АС-2».

Після публікації в минулому номері газети замітки «Зникли три маршрути» до редакції звернулася представник профспілки ВО «Карпати» з проханням оприлюднити колективне звернення профспілкового комітету щодо відновлення роботи автобусних маршрутів №№ 33 і 83, надіслане заступникові міського голови Миколі Саєвичу ще 2 серпня, яке десь «загубилося» у коридорах міської влади.
«Зараз нам доводиться добиратися на роботу з пересадками на інші маршрути, що призводить до частих спізнень та зайвих матеріальних витрат, бо маршрут №33 вже півтора місяця  не працює, – йдеться у листі за 76-ма підписами. – Це ж стосується й маршруту №83 сполученням «Онкодиспансер –АС-2». Тому наполегливо просимо розглянути це  звернення та заб ... Читати далі »
Переглядів: 781 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

ФУТБОЛ. РЕГІОНИ
ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. «Форум» – «Благо» – 2:0. Вовчинець – Опришівці – 0:4. Хриплин – Угорники – 2:3. Крихівці – «Форум» – 2:1. Опришівці – Крихівці – 1:4.
Становище команд
    І    О    М
Крихівці     12    26    31-11
«Форум»     12    25    27-15
Опришівці    12    22    27-20
Микитинці    10    17    37-19
Угорники    10    16    31-21
«Благо»    9    15    25-14    Вовчинець    12    9    20-32
Хриплин    10    7    16-32
«Зоря»    7    0   ... Читати далі »
Переглядів: 870 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

ТАБЛО

Чемпіонат Івано-Франківщини. Матч 18 туру. 31 серпня. «Прут» – «Пробій» – 0:3 (Уграк, 2, Свірідов, 71-п., Гнатюк, 84). Попередження: Прокоп’юк, Бревко, Кучак – Н.Король. Арбітр Салаш. Юнаки – +:-. 20 тур. 4 вересня. «Газовик» – «Снятин-Євромодуль» – 2:1 (Вірстюк, 25, Глодан, 86 – Шинкарик, 23). Попередження: Филипів (С). Вилучення: Макогон, 83 (Г). Арбітр Семанюк. Юнаки – 4:3. «Кроно-Карпати» – «Бескид» – 4:0 (Кушецький, 9, 86, Р.Волошинович, 28, 48). Попередження: Мельниченко, Покачайло – Крук, Логажевський, Бойміструк, Капущак. Арбітр Дмитрук. Юнаки – 1:0. «Прут» – «Придністров'я» – 1:4 (Білінкевич, 82 – Вікарюк, 7, 41, 68, 72). Попередження: Цурак, Зупник, Чехович, О.Небелюк – Дутка. Арбітр Музика. Юнаки – 1:2. «Гвіздець» – «Яспіль» – 0:3 (Фірсов, 36, 71, Шпільчак, 45+1). Попередження: Ясуник, Чабан, Михайлищук – Фірсов, Шпільчак. Вилучення: Буджак, 73 (Г). Арбітр Нізола. Юнаки – 5:2. «Тепловик» – «Пробій» – 3:0 (Д.Гуменяк, 2 ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Гаряча футбольна осінь

В чемпіонаті області стає все цікавіше. Вперше за останні роки боротьбу за перемогу в турнірі ведуть не два, а, як мінімум, три клуби. При цьому вони повинні тримати у полі зору переслідувачів, бо й ті здатні на «подвиг». 

1 ліга. 21 тур
«Яспіль» – «Тепловик» – 2:1 (Паращій, 45, А.Яремчук, 83 – Нестерук, 35). Попередження: В.Лесів, Слободян, Яценко, Вислобіцький. «Яспіль»: Синчишен, Ольшанецький, Мельничук, Насадик, Українець, Гультай, Роже Тібо, Паращій (Ковцун, 71), Бабюк, Романчук, А.Яремчук. «Тепловик»: Вислобіцький, Гаврилишин, Слободян, Калитка, Лесів (Яценко, 46), Р.Ципердюк, Ляхович, Безрукий (Гундяк, 68), Д.Гуменяк, Сікач (Дзюбінський, 70), Нестерук. Арбітр Дмитрук. 800 глядачів. Юнаки – 0:10.
Гру активніше розпочали гості. Наприкінці першого тайму Андрій Нестерук, скориставшись помилкою оборонців, провів свій 24-й матч в чемпіонаті. Однак ще до перерви господарі відігр ... Читати далі »
Переглядів: 939 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Домашні прем’єри
«Енергетик» і «Прикарпаття» відкрили лік перемогам у рідних стінах


Чергові матчі прикарпатців у національній першості мало вплинули на їхнє турнірне становище. «Енергетик» і «Прикарпаття» почергово потішили вболівальників домашніми перемогами, однак поступилися у виїзних зустрічах. Бурштинці – знову останні, франківці – у «золотій» середині.

«Енергетик» відкрив лік своїм перемогам у дев’ятому турі: після серії з семи поразок бурштинці декласували «Сталь» – 3:0. Цікаво, що саме в поєдинку із цим суперником «енергетики» тріумфували вдома попереднього разу, ще у квітні. Та якщо бурштинці не перемагали вдома чотири місяці, то франківці – усі десять, аж з жовтня минулого року. Прем’єрну домашню перемогу зразка 2011-го підопічні Петра Кушлика здобули минулої суботи над відверто слабким херсонським «Кристалом» – 1:0.
З настанням осені склад франківської команди суттєво змінився. З першого на ... Читати далі »
Переглядів: 807 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (0)

Світовий прорив Христини Стуй

Вперше в історії прикарпатської легкої атлетики її представник зійшов на п’єдестал «дорослого» чемпіонату світу. «Світовий прорив» здійснила 23-річна франківська спринтерка Христина Стуй. 4 вересня 2011 року в корейському місті Тегу вона виборола «бронзу» в складі естафетної команди на дистанції 4х100 метрів.

Український квартет у складі Олесі Повх, Наталії Погребняк, Марії Ремень і Христини Стуй фінішував з своїм кращим результатом у сезоні (42.51). Чемпіонками світу стали американки з найкращим результатом сезону в світі (41.56), другими фінішували представниці Ямайки (41.70).
Вихованка відомого франківського тренера Михайла Яремчука також пробилася у фінал індивідуального забігу на 200 метрів, в якому була єдиною спортсменкою зі світлим кольором шкіри. Нині спортсменка мешкає у столиці, куди перебралася для співпраці з своїм новим наставником Сергієм Басенком. 

... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: bond | Дата: 16.09.2011 | Коментарі (1)