П`ятниця, 29.03.2024, 03:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 31 » ТЕМА
13:46
ТЕМА

Піти чи залишитися
Чи втримає Прикарпаття іноземних інвесторів


Іноземні інвестори, які свого часу, «сім разів відмірявши», зважилися вкласти солідні капітали у розвиток бізнесу на Прикарпатті, нині перебувають у глибоких роздумах. Нестабільна політична ситуація в країні, що загострилася після військового вторгнення агресора на східні території, змушує кожного окремого бізнесмена вирішувати для себе питання гамлетівського масштабу – піти, перенісши виробничі потужності із зони ризику на безпечнішу територію, чи залишитися.  
Станом на сьогодні, інвестиційного «голоду»  в області не спостерігається. Жодне підприємство за участю іноземного капіталу не згорнуло діяльності. Разом з тим, майже всі комерсанти з-закордоння пригальмували плановий розвиток бізнесу. Включно із найбільшим потенційним інвестором в місцеву економіку – компанією «Chevron», що попередньо декларувала наміри у 2014 році розпочати геологічну розвідку сланцевого газу на Олеській площі.


Високі ризики – високі доходи
«Нестабільна ситуація в будь-якій країні негативно впливає на будь-якого інвестора, – коментує нинішній інвестиційний клімат Прикарпаття заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації з економічних питань Любомир Слободян. Поряд з цим, відзначає посадовець, у рейтингах інвестиційної привабливості область поки не втратила позицій.
«Якщо ми говоримо про Україну в цілому, то логічно, що її рейтинг падає. Якщо ж ми говоримо конкретно про нашу область, то її рейтинг, за оцінками міжнародних компаній, поки що стабільний», – переконує Любомир Слободян.
За словами заступника голови ОДА, жоден іноземний інвестор поки не пішов із області. Натомість більшість компаній відійшли від попередньо запланованої схеми розвитку. Хтось заморозив відкриття додаткових виробництв, хтось вирішив зачекати із нарощуванням потужностей.
Загальмувалася також робота підприємств, основним або ж потенційним ринком яких був ринок Росії. Зокрема, негативні наслідки цього найбільшою мірою відчули підприємства машинобудівної галузі з іноземним капіталом. Окремі компанії, втративши великий ринок збуту в Російській Федерації, по можливості намагаються переорієнтовуватися на Азію, Казахстан, Азербайджан, Туркменістан або ж протискатися вглиб «важкого» західного ринку.
«В результаті дії всіх цих чинників ми втратили 4,6% від тогорічного планового  показника, – каже Любомир Слободян. – Але в ситуації напіввійськового стану цей показник не є критичним».
У разі швидкого припинення військових дій на сході, інвестори з Європи, що мали б зайти в країну після ратифікації угоди з ЄС, швидко відновлять баланс, впевнений Любомир Слободян: «Війна, як загалом і будь-яка економічна криза, несе в собі двоякі наслідки. З одного боку, ризики, в тому числі і для інвестора, який переживає за свої вкладення. З іншого боку, війна, як би це не звучало, це також формування свіжого, нового ринку, що цікавить будь-якого потенційного інвестора. Всі розуміють, що чим більший інвестиційний ризик, тим більший інвестиційний дохід».
Відчайдушні іноземці, для яких Прикарпаття, незважаючи на високі ризики та похмурі перспективи, не втратило бізнесової привабливості, і зараз виявляють цікавість до таких галузей обласної промисловості, як машинобудування, агропромисловий комплекс і нафтохімічна галузь, кажуть в ОДА. Втім, розраховувати на співпрацю з такими інвесторами доводиться лише у разі врегулювання збройних сутичок в країні.


Інвестиції люблять тишу
Вагомим чинником, що стримує відплив присутніх у регіоні іноземних інвесторів, є той факт, що всі вони вклали свої капітали виключно у виробництво тої чи іншої продукції. На відміну від так званих «портфельних» інвесторів, що вносять гроші у ринок цінних паперів, інвестори-виробники не мають можливості за першого-ліпшого передчуття негараздів спакувати у валізу виробничі потужності разом з майновим комплексом і чкурнути на більш привабливу для бізнесу територію. «Паперові» вкладники-іноземці, за словами експертів, покинули область ще у період кризи  2008-го року і з тих пір не виявляють бажання повернутися.
Тим часом іноземні інвестори, що продовжують працювати на Прикарпатті, опинившись  між двох вогнів – ризиками економічних втрат та нестабільним політичним завтра, планів на найближче майбутнє на диктофон не коментують. Немов бояться наврочити. Компанії, яким вдалося в непростих умовах зберегти російського партнера, взагалі намагаються тимчасово залягти на дно та воліють зайвий раз не засвічуватися у ЗМІ. Мовляв, інвестиції люблять тишу. Особливо в часи масового галасу.          
Один з представників крупних компаній – іноземних інвесторів в області на правах анонімності погодився прокоментувати «ЗК» подальші перспективи діяльності:
– Перенесення виробничих потужностей для будь-якого інвестора – це крайній захід. Це автоматично означає втрату великих сум вкладень, збитки від зриву контрактів і поставок, порушення термінів, імовірно навіть втрату партнерів, ринків і так далі. Для нас це теж великий ризик, навіть якщо говорити про перенесення виробництва у сусідню країну. Проте сказати, що ми над цим не думаємо, не можу. В цій ситуації як представники бізнесу ми не можемо про це не думати. Ми розглядаємо і прораховуємо різні варіанти подальшого розвитку ситуації в країні і наслідки цього для нас. Деякі проекти по розвитку, зважаючи на це, довелося призупинити. Але повне згортання діяльності ми розглядаємо тільки в одному випадку – прямої загрози знищення виробничих потужностей.
Лишається сподіватися, що до цього таки не дійде…


Чому зупинився «Chevron»?
Компанія «Chevron», що минулого року отримала дозвіл на розробку родовищ сланцевого газу на території Івано-Франківської та Львівської областей в межах Олеської площі, найбільший потенційний інвестор в обласну економіку, теж заморозила діяльність. Втім, запланований на цей період початок геологічної розвідки – буріння кількох вертикальних розвідувальних свердловин для аналізу зразків сланцевої породи –  «шевронівці» відкладають не з власної волі, переконує генеральний менеджер компанії в Україні Пітер Кларк. Представник компанії у коментарі «ЗК» також заперечив зв'язок між призупиненням діяльності «Chevron» на Олеській площі та ситуацією на сході країни:
– Те, що зараз відбувається на сході України, дійсно жахливо. Це не приносить нікому нічого хорошого. Але на даному етапі ситуація там нас не зачіпає. Зараз ми перебуваємо в Києві, згодом плануємо вести свою діяльність на заході країни. Тож нинішня ситуація з безпекою для нас, як для представників іноземного бізнесу, має опосередковане значення.
Станом на цей момент ми дійсно призупинили діяльність. Ви знаєте, що ми підписали угоду про розподіл продукції з урядом ще у листопаді. Але досі не отримали екологічного висновку. Зараз це в процесі обговорення. Саме тому на даному етапі в нас немає права починати роботу. Наразі не можемо сказати, коли це питання вдасться залагодити. Нині у нас тривають переговори з урядом. Але я не можу передбачити їхній результат та часові рамки.
Підтверджує слова Пітера Кларка і заступник голови ОДА Любомир Слободян:
– Про згортання роботи «Шеврону» на Прикарпатті не йдеться, вони залишаються нашим найбільшим потенційним інвестором. Але те, що сьогодні питання видобутку сланцевого газу має особливу актуальність, не повинно відводити на другий план питання можливих екологічних наслідків. Тому стратегія роботи дуже проста – спочатку дослідження, а потім усе інше. Повноцінне заключення з цього приводу зможемо отримати десь через рік-два. Чому такий великий термін? Бо змінилося керівництво країни,  відповідно оновлюються всі робочі групи. Зараз пробують прискорити процес початку їх роботи. Перші засідання наймовірніше відбудуться вже в цьому місяці і будуть розглядати питання найшвидшого продовження  роботи  компанією «Шеврон».
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 970 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]