Четвер, 28.03.2024, 10:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 24 » ТЕМА
12:18
ТЕМА

Сквер чи кладовище?
Меморіальний сквер пропонують перетворити на некрополь


З такою громадською ініціативою виступила Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка, відділ туризму міськвиконкому та громадська організація «Туристичний альянс». На спільному засіданні групи прийнято аргументацію та пропозиції щодо способу та етапів реалізації  ініціативи.
– В житловому кварталі поміж вулицями Незалежності, Мельника, С.Бандери та А.Сахарова (майже в центрі міста Івано-Франківська) існує зелений масив, званий мешканцями «сквер за драмтеатром», офіційно – «Меморіальний сквер». Сквер створений на місці колишнього міського кладовища, яке започатковане в 1782 році, всього тут було захоронено більше п’яти тисяч громадян, в т.ч. багато видатних наших земляків, борців за волю і незалежність України. З плином часу  святість і особливість цього місця забувається і воно все більше використовується як міський сад для відпочинку та розваг, спортивний майданчик та зона для вигулу собак.
Відновлено, впорядковано та побудовано на колишньому цвинтарі вже так багато, що ця територія знову ожила духовно і сквером, нехай і меморіальним, його вже майже ніхто не називає! Останні поховання  героїв, які загинули за незалежність України, що відбулися цьогоріч, підтверджують, це – некрополь, що повернувся з небуття, – йдеться у протоколі спільного засідання ініціативної групи. – Відновлений цвинтар – найвизначніше місце нашого міста. Завдяки своєму розташуванню (майже в центрі) сюди дуже легко потрапити. І люди приходять поодиноко і групами, приїжджає багато іноземців – на побачення з історією…
Облаштований і відновлений цвинтар – це ознака цивілізованості, він може багатьом допомогти і по-іншому спізнати себе і саме місто: не тільки як урбанізоване середовище та місце для життя, роботи чи досягнення власних амбіцій, а як своєрідний духовний центр, який може насичувати собою і дарувати красу та наснагу, а без цього не можна говорити про патріотизм та всебічну культуру. Незважаючи на існуючу владу,  не знаючи, що і хто буде в наступних часах при владі, громадськість «…народу, той, що карк не гне…» (І. Франко), повинна з повагою ставитися до своєї історії.
Ціннішим за людську сльозу є тільки Божа Благодать, яку треба заслужити. Пам’ятати про наших славних попередників та сучасників, які своєю працею і талантом доклалися до розвитку нашого міста та держави, є нашим святим обов’язком.
За ініціативи краєзнавців та підтримки громадськості міста, що організували процес відновлення кладовища 2002-2009 рр., Меморіальний сквер внесений до Реєстру пам’яток державного значення. Настав час зробити подальші кроки, а саме змінити статус кладовища.
Ініціативна група пропонує наступний спосіб та етапи реалізації:
1. Виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради розглянути можливість щодо створення комунального підприємства «Меморіальний комплекс» та забезпечити належний догляд, охорону, опоряджувальні та відновлювальні роботи.
2. Сесії Івано-Франківської міської ради розглянути відповідне рішення щодо відновлення в Меморіальному комплексі поховань видатних осіб міста та краю; надання території статусу охоронної зони (об’єкт культурної та історичної спадщини державного значення  під номером 090001-H (національна) - Постанова Кабміну від 03.09.2009 №928  (держ. реєстр).
3. Івано-Франківській обласній раді підготувати до Кабінету Міністрів України відповідне подання про створення на базі комунального підприємства «Меморіальний комплекс» історико-меморіального заповідника  «Станиславівський некрополь».
Анастасія КОРЖАК

 

Переглядів: 785 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]