П`ятниця, 29.03.2024, 16:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 31 » СУСПІЛЬСТВО
10:55
СУСПІЛЬСТВО

Зцілення по-східному
В Івано-Франківську з’явився різновид альтернативної медицини – аюрведа
Не боротися з недугами, а зробити так, аби вони більше не виникали. Таким чином спеціалісти з аюрведи пояснюють місію традиційної системи індійської медицини. А ще – чим українці схожі на індусів, який продукт є універсальним для профілактики більшості недуг та який стосунок до цього всього має Александр Македонський.  

Таємниця Індії
Почнемо з Александра Македонського. Великий полководець підкорив півсвіту, а Індію – не вдалося. Окрім нещадних умов, як-от непролазні хащі та всі можливі інфекції, грандіозні плани Македонського зруйнували місцеві таємничі воїни. Вони з’являлися нізвідки і зникали в нікуди, викошували загарбницьке військо, самі при цьому залишаючись невразливими.
Таємниця такої незламної вправності крилася у методах вишколу цих воїнів. Окрім військового мистецтва, вони мусили ще й володіти азами цілительства. Адже майстерність захисту і нападу полягала в ідеальному знанні всіх ділянок людського тіла, їхніх властивостей та впливу на організм загалом, так званої «науки життя» – аюрведи.
А почалася аюрведа з необхідності… дотримання гігієни. Замість щоденного миття водою (оскільки в Індії вона була дуже брудною) почали використовувати кунжутну олію. Таким чином виник аюрведичний масаж Абх’янга, «прабатько» усіх масажів світу.
Золота доба аюрведи збігається з розквітом в Індії буддизму (327 р. до н. е. - 750 р. н. е.). У цей період індійці накопичили суттєві знання про будову людського тіла, розрізняючи 7 перетинок, 500 м’язів, 900 зв'язок, 90 сухожиль, 300 кісток, 107 суглобів, 40 головних судин і 700 їхніх розгалужень, 24 нерва, 9 органів чуття. Деякі зони тіла (долоня, підошви, пахові ділянки і т. д.) виділяли як «особливо важливі».
До середини XX століття традиційна індійська медицина набула популярності на Заході. Базові процедури аюрведи (діагностика за диханням і пульсом, лікувальні дієти, очисні клізми, ванни і обливання) ввійшли в медичну практику всіх країн.
В Івано-Франківську аюрведа з’явилася нещодавно, тому наразі представлена тільки деякими процедурами: масаж, проливання і прогрівання спеціальними оліями, очищення організму.


Олійні дива
Наталя Салітра називає себе вайда (майстер аюрведи) та навчається в наставника з Індії. Уже сім років займається йогою. Каже, що саме завдяки цьому володіє необхідною для аюрведи базою розуміння дихання і фізичної природи тіла. Адже йога та індійська медицина нерозривно пов’язані спільною філософією життя.
Наталя стверджує, що вміє одразу побачити проблемні зони тіла: «Під час аюрведичної процедури стають помітними напружені частини тіла, видно спазмовані м’язи. Досить часто саме завдяки цим спостереженням зрозуміло, що основною проблемою людини є зовсім не та, в якій вона впевнена. Приміром, може непокоїти біль у ділянці печінки, хоча насправді хворі нирки і т.д.».
«До основних процедур належить лиття і прогрівання олією на проблемних ділянках тіла, – розповідає Наталя Салітра. – На тілі, навколо пупка, робиться колодязь із тіста, який на 30-40 хвилин наповнюють теплим фітомаслом. Цю процедуру призначають, наприклад, у випадку болю в животі й закрепах. Суть у тому, щоб прогріти і «промаслити» всі шари шкіри, таким чином виводячи токсини. При цьому людина моментально засинає, адже одночасно використовується розслабляючий автотренінг, тобто робота зі свідомістю».
Наталя додає, що не раз під час такої процедури спостерігала миттєвий ефект. Наприклад, у пацієнта, якому лікарі радили замінити хворий суглоб на штучний, моментально зникав біль. Так само жінку вразив випадок, коли дитина-аутист після аюрведичного олійного прогрівання нарешті почала розмовляти.
У більшості аюрведичних процедур, у тому числі для очищення кишечника, носа, очей тощо, застосовується олія. Як переконує лікар, керівник Центру масажних технологій Івано-Франківської Школи йоги Радислав Петрів, олія є унікальним продуктом, оскільки відіграє роль універсального очищувача.
«Недаремно ж часто радять уранці натще кілька хвилин прополоскати рот соняшниковою олією, а потім виплюнути, – каже медик. – Таким чином людина очищує організм від шлаків. А це ж стандартний принцип аюрведичного вчення».
Для аюрведичних процедур можуть застосовувати різні види олії: кунжутну, соняшникову, лляну, конопляну, кукурудзяну тощо. Все залежить від типу конституції тіла. Аби її гармонізувати вайда також радить людині відповідне харчування та фізичні вправи.  


Молоко для українців
Радислав Петрів наголошує на винятковій ролі коров’ячого молока в аюрведі. Чимало процедур виконуються із використанням саме цього продукту. Приміром, щоб  відокремити токсини від стінок головних каналів тіла, приймається всередину певна кількість очищеного топленого коров’ячого масла з травами, фітоолійними композиціями, пропорції яких визначає майстер з аюрведи.
Важливе значення молока лікар пояснює його складом. Цей лужний продукт украй необхідний для крові, яка постійно «закислюється» сіллю, м’ясом, алкоголем, тютюнопалінням, консервантами і т. д.
А українці тим паче повинні пити молоко, адже, як стверджує Радислав Петрів, у їхньому організмі, як, до речі, і в індусів, до кінця життя зберігаються ферменти, що розщеплюють молоко. Чого немає в багатьох інших європейських народів.
Щоправда, лікар зауважує – молоко обов’язково необхідно розводити водою, особливо дітям, аби уникнути виснаження ферментативної системи.


Класичний погляд
Україна – єдина країна пострадянського простору, де офіційно існує спеціальність лікаря з народної та нетрадиційної медицини. Мало того, в українських медичних ВНЗ впроваджено курс вивчення аюрведичної медицини.
Головний спеціаліст з педіатрії департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Лідія Сенюта вважає аюрведу не лише медициною, а цілим світоглядом. Хоча методи, які там використовують (екзотичні, можливо, дивні й загадкові, а іноді й незрозумілі для європейця) – це лише доповнення, штрихи до процесу лікування. В той час, як медицина Сходу досягає успішних результатів у себе на батьківщині, у нас вона не завжди приживається. По-перше, і спосіб життя, і менталітет людей східної та західної цивілізацій відрізняються, по-друге, «висмикування» окремих методів не завжди дає очікуваний результат.
З іншого боку, Лідія Сенюта стверджує, що з усіх напрямків нетрадиційної медицини, аюрведа найближча до класичної.  
Очищати організм оліями чи йти в аптеку по пігулки – вибір індивідуальний, однак об’єктивний погляд на лікування стане лише у пригоді.  
Наталя МОСТОВА

 

Переглядів: 858 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]