П`ятниця, 19.04.2024, 01:34
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 17 » СУСПІЛЬСТВО
10:31
СУСПІЛЬСТВО

Стартував перший он-лайн-аукціон
Постмайданні зміни в діяльності владних структур торкнулися і Державної виконавчої служби України. Зокрема, йдеться про запровадження Системи електронних торгів арештованим майном – важливий, як заявив міністр юстиції Павло Петренко, крок до знищення корупційних схем, які до цього існували у виконавчій службі.
Ця система матиме серйозний соціальний ефект: пересічні громадяни зможуть купувати ті товари, до яких раніше фактично не мали доступу. Ефект від реформи відчує і Державний бюджет.
Пілотний проект з реалізації арештованого майна на онлайн-торгах уже близько двох місяців успішно впроваджують у м. Києві, Дніпропетровській, Вінницькій та Львівській областях. А з початку липня територіальні рамки експерименту розширено до 10 пілотних регіонів. Серед іще шести областей, які приєдналися до Системи електронних торгів, – й Івано-Франківська.
Тепер для кожного з нас відкривається можливість постійного он-лайн-моніторингу процесу торгів. Інакше кажучи, людський фактор в організації цього процесу буде зведено до мінімуму і всі охочі отримають практично вільний доступ до Системи електронних торгів. Фізична або юридична особа, яка ознайомилась на веб-сайті Системи http://torgi.minjust.gov.ua/ з інформацією про продаж арештованого майна і вподобала якусь нерухомість чи товар, має подати заявку на участь у торгах. На 1 червня таких осіб на цьому сайті зареєструвалося 722, з них 532 вже подали такі заявки.
Перший в Україні он-лайн-аукціон із продажу арештованого майна стартував 1 липня. Наразі до бази Системи внесено інформацію про 480 лотів. Це будинки, квартири, легкові автомобілі, побутова техніка тощо. Цікаво, що найдорожчим лотом у Системі залишається п’ятикімнатна квартира у Києві вартістю 7 млн. 768 тис. грн., а найдешевшим – мобільний телефон, оцінений у 5 грн.
Утім, як свідчить, наприклад, німецький досвід, завдяки електронному продажу ціна лоту суттєво збільшується. Рекорд Інтернет-аукціонів у цій країні: предмет, що був виставлений на продаж за ціною 1 євро, реалізували за 370. Засвідчило свою ефективність запровадження продажу арештованого майна шляхом електронних торгів і у Вірменії, Білорусі, низці інших країн.
В Україні від цього нововведення, окрім зручності для охочих взяти участь у торгах, так само очікують збільшення обсягів реалізації арештованого майна (у два рази і більше), а отже, і надходжень до бюджету за рахунок продажів (до 300 млн. грн.), наголошувалось на брифінгу, який днями відбувся в управлінні державної виконавчої служби Головного управління юстиції в області. Про особливості Системи електронних торгів арештованим майном і шляхи запровадження експериментального проекту на Івано-Франківщині та в інших пілотних регіонах країни розповіли начальник УДВС Юрій Троценко, завідувач сектору аналітики і статистики Тарас Саведчук, головні спеціалісти цього управління Галина Князюк та Роман Кімачук. Вони переконані, що прозорість і доступність нової Системи сприятиме підвищенню довіри населення до всієї системи виконавчої служби.
Р.Т.

 

Переглядів: 650 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]