П`ятниця, 29.03.2024, 02:41
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 3 » СУСПІЛЬСТВО
15:29
СУСПІЛЬСТВО

Школа, до якої  охоче йдуть влітку
В Івано-Франківську вперше проходить літня школа народних ремесел для дітей і молоді. Це складова проекту «Відновлення ковальського мистецтва як одного із найстаріших елементів економічного зростання», що фінансується з коштів Євросоюзу. Важко виокремити якусь одну її складову, адже це і народознавство, і профорієнтація, і екологічно-просвітницьке спрямування, і перші кроки до змістовного дозвілля чи до започаткування власної справи, і підготовка театралізованої вистави. Давайте переконаємося в цьому.


Глина, папір, солений сир плюс дитяча фантазія
У школі різні за віком діти – від 8 років до 18. Молодша група, до 14-и років, займається на базі клубу «Ліра», старша – у «Ровеснику». Частина з них є активістами клубів за місцем проживання, та більше половини – це діти з малозабезпечених родин.
В «Ровеснику» того дня ліпили з соленого тіста елементи до картини. Активних впізнати було легко – до уваги і диктофону звикли, за словом до кишені не лізуть, до розмови пристають охоче.
– Якби не літня школа, – зізнається випускник ЗОШ № 2 Руслан Кухній, – то спав би до обіду, зустрічався б з друзями, «зависав» у Інтернеті.
Та юнак зовсім не шкодує, що по кілька годин щодня проводить у клубі. Йому подобається щось робити своїми руками, дізнаватися про нове, а найбільше, – знову зізнається щиро, – чекає дискотеку, яка теж є у програмі школи.
Для Божени Гривнак з ЗОШ № 5 цікавим було заняття з техніки декупажу. Насамперед тому, що можна було проявляти свою фантазію, вирізуючи і наклеюючи на дереві різні візерунки з серветок. А ще тому, що тепер зможе своїми руками зробити подарунок, і він особливо цінуватиметься.
Вперше спробувала щось зробити з соленого тіста учениця ЗОШ № 3 Вікторія Шостак. Спокуси скуштувати саме тісто не було, бо любить солодке, а не солене. А от робити листочки і фігурки котиків сподобалося.
Отож, які ремесла вивчають діти у літній школі? Декупаж, техніку вітражу, квілінг (виготовлення запрошень), бісероплетіння, вишивання, виготовлення виробів з соленого тіста і з глини. З кожного майстер-класу – одне-два заняття. Хіба за цей час можна чомусь навчити, щось опанувати? – скептично запитую майстрів і педагогів.
– Головне – показати ці технології дітям і заохотити їх щось робити своїми руками, – каже директор міського центру дозвілля дітей та юнацтва за місцем проживання Леся Зваричук. – Хто знає, як у житті складеться. Може, для когось це стане захопленням, якому віддаватиме вільний час. Дехто зможе гарний подарунок власноруч зробити рідним чи друзям. А хтось, можливо, зможе цим гроші заробляти. Вони зараз, швидше за все, і не розуміють практичного застосування цього, але в майбутньому будуть вдячні за це. Життя довге, і чи хто наперед знає, яке вміння згодиться.
Проводити заняття запросили кваліфікованих майстрів, які мають досвід. З цього ж досвіду вони стверджують, що у кожної дитини вже з першого разу щось виходить. А що не так, як у самого майстра, то це добре, бо діти повинні проявляти фантазію.
– Повірте, кожна дитина талановита, треба лише вміти до неї підійти, – каже педагог клубу «Ровесник» Ольга Пицько.
А от від майстер-класу з ковальства вирішили відмовитися. Не те що кузні не знайшли б чи ковалі відмовилися б продемонструвати своє ремесло, але виключно з міркувань про безпеку. Коли багато дітей – важко за кожним догледіти. Зате дітям обов’язково покажуть виготовлені ковалями і подаровані Івано-Франківську ковані експозиції, зводять на екскурсії в краєзнавчий і художній музеї, де теж представлені ковальські вироби.


Як діти писали листа інопланетянам
У клубі «Ліра» займаються діти 10-13 років. Вийшло так, що всі дівчатка, лише наймолодший – 8-річний хлопчик, і через те чи не головний у групі. Люда Хома, Марина Стефанів, Настя Боровська, Аня Стецюк розповідають не лише про майстер-класи ремесел, а й діляться враженнями від, здавалось би, серйозних занять – з екології. Правильніше вони називаються тренінговими вправами «За життя без сміття».
– Ми не просто говорили, що не можна смітити, ми писали лист інопланетянам і малювали Землю, яка вона є і якою хочемо її бачити.
– А ще мали гру «Екологічний ерудит», ділилися на дві команди «Шоколадки» і «Карамельки».
– Що я вже ніколи не буду робити – то кидати фантики від цукерок на землю, – доповнюють одна одну дівчатка.
У старшій групі теж проходять такі заняття з проблем екології, народознавства, сталого розвитку. Більше того, першого тижня отримували знання від педагогів, другого тижня – самостійно готували свої презентації для молодшої групи. Бо така форма спілкування «Рівний – рівному», як вважають педагоги, найдієвіша і найпереконливіша.
– Тут йде і вивчення матеріалу, бо щоб самому підготувати презентацію, потрібно спочатку увійти в тему, – розповідає Леся Зваричук. – І в той же час вони мусять стати на позицію цих менших дітей, пояснити тими словами, які ті зрозуміють. Бо мова дорослих – то одне, а ще є і підліткова мова. Діти один одного спонукають до діяльності в розвитку свого потенціалу і до мислення.
– Наші діти не люблять думати, – з прикрістю додає Леся Зваричук. – Для чого думати, якщо в Інтернеті все є? А щоб зробити цю презентацію, зібрати матеріал (хай навіть у тому ж Інтернеті), викласти його таким чином, щоб молодші друзі зрозуміли, то це якраз те, чого ми прагнемо: щоб діти діяли. Не тільки щоб переглядали фільми чи грали в ігри, але і думали, що можуть зробити на своєму місці.
Пригадуєте оте «я більше не кидатиму фантики від цукерки на землю»? А ще у програмі літньої школи екскурсія на «Водоекотехпром» – яку воду п’ємо, як її очищають, а також акція з очищення берегів Бистриці Солотвинської.
На заняттях з народознавства дітей знайомлять з етнографічними особливостями нашого регіону, традиціями та звичаями бойків, гуцулів, покутян, опільчан, лемків. Займаються і англійською мовою.


У традиційних ремесел має бути майбутнє
Організували літню школу народних ремесел Івано-Франківський міськвиконком та міський центр дозвілля дітей та молоді за місцем проживання завдяки євросоюзівському проекту.
– Важливою складовою проекту «Відновлення ковальського мистецтва як одного із найстаріших елементів економічного зростання» є профорієнтаційна, – каже начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Богдан Білик. – Відвідуючи позашкільні заклади, клуби, гуртки, школярі можуть закладати для себе базу на майбутнє, привчатися до ремесел, які мають давні традиції. Європейський Союз хоче показати, що шляхом відновлення отих традицій, але з використанням сучасних, інноваційних технологій можна робити бізнес, забезпечувати зайнятість людей, піднімати рівень економіки України.
В Івано-Франківську таку літню школу хочуть зробити постійною. А ще проводити серед дітей конкурси за різними ремеслами.
Додам також, що за рахунок фінансування Євросоюзу діти протягом усієї літньої школи харчуються у ресторанах міста (кращих і різних), а між заняттями мають чаювання з тістечками, вживають багато фруктів і соків. Харчування безкоштовне, і якщо врахувати, що значна частина слухачів школи з малозабезпечених родин – це дуже важливо. А водночас діти опановують культуру харчування, вміння поводитися в таких закладах.
Завершиться літня школа ремесел презентаційною виставою англійською мовою на святі «Від Івана Купала до Петра» 13 липня, тоді ж представлять спільно виготовлені і розмальовані картини з соленого тіста, глини, до яких кожен якийсь елемент робив. Виготовлені у техніці деку пажувироби підуть на оформлення нового клубу дозвілля на Сахарова-Коновальця, який планують відкрити у вересні. А запрошення на це новосілля для гостей теж виготовляли діти під час майстер-класу з квілінгу.

Замість післямови – кілька висновків: за один-два рази навчити чомусь складно, але куди важливіше заохотити дитину до такого навчання; всі діти талановиті – варто лише спонукати їхню фантазію; через гру з дітьми варто говорити про серйозні речі.
Галина ДОБОШ

Переглядів: 852 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]