Четвер, 25.04.2024, 18:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 1 » СУСПІЛЬСТВО
11:34
СУСПІЛЬСТВО
Санітарна чистка

Надзвичайно популярне останнім часом слово «реформа» докотилося і до санітарно-епідеміологічної служби. Попри те, що будь-які зміни ми сприймаємо частково негативно, санепідеміологи вже готові до того, що їхня структура зазнає змін. Ба навіть більше – вони не бояться того, що їм пропонують. Вже наприкінці цього року на базі теперішніх санітарно-епідеміологічних станцій будуть створені нові структури. Про реформи заявила і міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, вітаючи працівників санепідслужби із професійним святом. Наскільки зміниться реорганізована структура СЕС, ми поцікавилися у головного санітарного лікаря області Михайла Яворського.

За словами головного санітарного лікаря області, така реформа планувалася давно. «Чомусь у суспільстві закралась думка, що наша служба є контролююча і заважає працювати підприємствам. Насправді функції СЕС зовсім інші. Сьогодні ми попереджуємо захворювання, працюємо при спалахах захворювань, проводимо профілактику серед населення і так далі», – розповідає Михайло Яворський.
Головний санепідеміолог переконаний, що структура, котру він очолює, насправді мала би називатися зовсім по-іншому, і пропонує для цього власну назву – інститут громадського харчування або служба громадського здоров’я. «Якщо би наша служба так називалася, то одразу і суспільство сприймало би нас як ту службу, котра працює на стороні захисту громадян щодо попередження спалаху інфекційних захворювань, виявлення особливо небезпечних хвороб», – зауважує Михайло Іванович. – Є питання, що стосуються харчових продуктів, їх перевезення та споживання. Служба має величезні повноваження для збереження здоров’я нації, а не тільки займається штрафними санкціями за недотримання санітарно-гігієнічних вимог».
Лікар переконаний, що рано чи пізно така реформа мала відбутися, адже напрацювання у цьому плані накопичувалися роками. Зміни у структурі СЕС в цілому по Україні стосуються 53 тисяч працівників.
Умови реформ прописані в наказі Міністерства охорони здоров’я від 21 вересня цього року «Про ліквідацію бюджетних закладів, установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України». До речі, на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України цей документ відсутній. Втім, «на все, про все» для працівників санепідстанцій було виділено всього три місяці. За цей час вони повинні ліквідувати нині діючі санстанції та в подальшому створити нові структурні підрозділи. Звичайно, така реформа зачепить певну частину працівників цієї сфери – будуть скорочення посад. Втім, як запевняє Михайло Яворський, вони не надто болісно позначаться на людях, оскільки у системі санепідслужби працює чимало пенсіонерів, котрі вимушені будуть піти на заслужений відпочинок.
За результатами реформ, в цілому в державі залишиться 347 установ. Зараз на території області діє 17 санепідстанцій  – у кожному місті та районному центрі. Згідно із постановою Кабінету Міністрів, на Прикарпатті має залишитися 10 структурних підрозділів. У великих районах санепідстанції залишаться такими, як вони є дотепер, але на базі деяких районів буде утворено так звані міжрайонні структури. Для прикладу, в одну структуру будуть об’єднані теперішні санепідстанції у Городенці, Снятині і Тлумачі, об’єднають також Рогатин і Галич, Яремче і Надвірну, де будуть діяти міжрайонні структурні підрозділи. Вони, за словами пана Яворського, повинні будуть забезпечувати населення тими ж функціями, котрими вони наділені зараз.
«При утворенні нових міжрайонних підрозділів ми будемо дивитися на матеріально-технічну базу санстанцій та географічне розташування районів. Думаю, що проблем для мешканців не буде. Обслуговуючий персонал у районах залишиться», – зауважує пан Яворський.
І вже зовсім скоро на місці Івано-Франківської обласної санітарно-епідеміологічної станції буде працювати Головне управління Держсанепідслужби в Івано-Франківській області. Що це дає, окрім скорочення кількості працівників? Фактично нічого, адже, за словами того ж таки Михайла Яворського, ця структура буде виконувати ті ж функції, котрі виконувала й дотепер. Зміниться хіба що вивіска.
Будь-які реформи не обходяться, звісна річ, без залучення фінансів. Скільки ж потрібно коштів для впровадження «санітарної» реформи, залишається загадкою. Поки немає штатних нормативів та розробленої на рівні Кабінету Міністрів України документації про реформування СЕС, головний санітарний лікар області запевняє, що нічого не знає про кошторис створення нової державної структури. Поки що тут керуються виключно наказом МОЗ. За словами Михайла Яворського, коштів на перший етап такої реформи не потрібно ніяких, оскільки мова йде про ліквідацію СЕС.
Володимир БОДАК

Переглядів: 1002 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 epid  
0
Це слова НЕПРОФЕСІОНАЛА!!!!!
Який не розуміє і не усвідомлює основних завдань служби яку очолює!!!!!
Це страшно коли такі обмежені і безграмотні люди очолюють такі структкри!!
Це жах нашого дня!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]