П`ятниця, 29.03.2024, 17:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 20 » ПОЛІТИКА
09:52
ПОЛІТИКА
Анатолій Гриценко:
Під гаслами лібералізації кілька сімей скупить всю землю


Земельну реформу можна проводити лише тоді, коли люди довіряють владі, вважає лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко.
На прес-конференції в Херсоні він заявив, що виступає категорично проти планів влади впровадити ринок землі з 1 січня 2012 року.
«Кілька сімей скуплять понад 40 млн. гектарів. Ці люди не мають жодного відношення до села, сільськогосподарського виробництва, щиро вірять, що хліб росте в супермаркеті, не знають, як живуть селяни – їм це по барабану», – вважає Гриценко.
На його думку, якщо ринок землі буде впроваджено, ділки зароблять мільярди, а країна втратить стратегічний ресурс і можливість підняти село.


У разі прийняття закону, Гриценко закликає в жодному разі не продавати землю, хоча попереджує – витримати тиск буде непросто. «По селах, як на початку 90-х, ходитимуть хлопці в костюмах «адідас» з бітами і паяльниками. Пальці в двері – віддавай, бабуся, землю». Понад 70% українців виступають проти такої «реформи».
«Це показують всі соціологічні опитування. Навіть на парламентських слуханнях, які проводилися 23 березня, з 40 виступаючих лише 1 був за земельну реформу, і той – представник уряду», – констатує Гриценко.
Втім, лідер «Громадянської позиції» згоден, що українське село потребує реформ.
Але це треба робити через інші механізми. Вводити довгострокову оренду, з правом застави цієї оренди. Дати право отримати в банку кредит під оренду землі, а не під майбутній врожай, якого може взагалі не бути.
Натомість, так звана лібералізація ринку землі, приватна власність повторить приватизацію.
«Нам розказували, що всі стануть власниками, житимуть на дивіденди. Хтось їх отримує? Кілька сімей скупили всю промисловість, частину якої вбили, люди втратили роботу. З земельною реформою буде те ж саме», – переконаний голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони.
Запровадження ринку землі призведе до масштабних спекуляцій.
«Представник президента у ВР Юрій Мірошниченко днями на погоджувальній раді вимагав від парламенту якнайшвидшого розгляду законопроекту про ринок землі. Це буде ще одне дуже резонансне питання, яке збурить усе суспільство – кажу без жодного перебільшення», – розповів Анатолій Гриценко в інтерв’ю УНІАН.
 Люди прекрасно розуміють, чим це завершиться. Вони усвідомлюють, що це не призведе до підвищення рівня життя на селі, а лише до масштабних спекуляцій, коли кілька сімей, котрі мають шалені гроші, зароблені зрозумілим чином, скуплять практично всі угіддя – понад 40 мільйонів гектарів.
Потенційними покупцями, на його думку, також будуть мільярдери з Росії, Китаю, арабських та окремих західноєвропейських країн.
Голова «Громадянської позиції» впевнений, такі власники не дбатимуть про село і людей на селі.  «Їх цікавить одне – коли через кілька років реальна вартість землі зросте в кілька разів, вони зароблять сотні мільярдів гривень», – вважає Гриценко.
Запровадження ринку землі відторгатиметься суспільством набагато сильніше, ніж злодійкуватий законопроект про скасування пільг.  «І легким переляком влади, як під час штурму ВР афганцями, тут не обійтися, конфліктність у суспільстві може бути набагато більша».
Голова Івано-Франківської
ОО ПП «Громадянська позиція»
Микола ЛАДОВСЬКИЙ

Переглядів: 737 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]