Четвер, 28.03.2024, 11:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 8 » МІСТО
13:36
МІСТО
Швидше збудуєш – менше заплатиш
Міська влада хоче збільшити орендну плату за землі, які не забудовуються п’ять і більше років




В Івано-Франківську є чимало територій, обгороджених будівельними парканами. На одних будмайданчиках щоденно кипить робота. На інших, в силу певних обставин, будівництво уповільнилось, або й взагалі призупинене. Але є і такі ділянки, які забудовники колись взяли в оренду під будівництво, проте досі його так і не розпочали, а окремі з них навіть парканами не обгородили. За словами міських чиновників різних рівнів, таких, візуально, начебто, вільних ділянок, які, однак, вже роками орендують забудовники, у місті налічується зо два десятки, а то й більше. Щоб стимулювати початок їхньої забудови, керівництво міста вирішило підвищити орендну плату за землі, які впродовж п’яти і більше років не використовуються за призначенням, – з трьох до десяти відсотків їхньої нормативної грошової оцінки. Мовляв, ті хто ще не почав будівництво і не забажає сплачувати підвищену орендну плату, можуть відмовитися від таких земельних ділянок. Ділянки перейдуть у землі запасу міськради і згодом їх виставлятимуть на аукціони з метою пошуку так званих ефективних власників…

Спонукання до дії
Вперше публічно ідею збільшення орендної плати за землі, які п’ять і більше років орендарями-забудовниками не використовуються за призначенням, міський голова Віктор Анушкевичус озвучив на одній із апаратних нарад у середині квітня під час обговорення доповіді начальника управління земельних відносин міськвиконкому Ігоря Гаркота про надходження коштів до міського бюджету від оренди земельних ділянок і продажу землі несільськогосподарського призначення. Тоді ж мер одразу доручив фахівцям згаданого управління опрацювати це питання та підготувати відповідний проект рішення на наступну сесію міськради.
Свою позицію щодо збільшення орендної плати з трьох до десяти відсотків за землі, які орендарі п’ять і більше років не освоюють під забудову, В.Анушкевичус пояснив так: «От вам і ресурс для наповнення бюджету. Або нехай будують те, під що їм цю землю надали в оренду, або нехай більше платять, або нехай відмовляються від землі».
Міського голову тоді також підтримав і секретар міської ради Руслан Марцінків. Він теж вважає, що із земельними ділянками, які орендарями довший час не використовуються за призначенням, треба щось робити. Або збільшувати орендну плату за них, або розривати чи не продовжувати терміни оренди і виставляти їх на аукціони.
Здавалося, виконавча і представницька гілки міської влади дійшли попередньої принципової згоди щодо такого кроку. Тож чиновникам залишалося підготувати відповідний проект рішення. За словами першого заступника міського голови Зіновія Фітеля, його мета не так поповнити бюджет за рахунок підвищення орендної плати, як дати поштовх до вчасного освоєння земель під забудову й забезпечити роботою будівельників та працівників підприємств будіндустрії. І в жодному разі такий крок міської влади не треба розцінювати, як намагання відібрати у когось орендовану ним земельну ділянку. «Логіка дуже проста, – пояснює З.Фітель. – Таким чином ми хочемо спонукати забудовників до дії. Щоб земля, надана в оренду під будівництво, не простоювала, щоб будівельники мали роботу і зарплату, щоб надходили відрахування до бюджету і щоб місто розвивалось. Те, що у якийсь спосіб ми будемо до цього спонукати, – це факт». «Або орендар приступає до будови і форсує будівництво, або не будує, але тоді платить за оренду ділянки на загальних підставах. Якщо і не будує, і не хоче платити, то нехай віддає землю», – перерахував «спонукальні до дії» способи, які пропонує міська влада, перший віце-мер.

Громадське обговорення

Шлях проекту рішення про внесення змін до положення про оренду земельних ділянок та порядок розрахунку орендної плати до сесійної зали міськради виявився досить довгим і тернистим. Спершу він пройшов обговорення на громадських слуханнях, які відбулися у червні. Підприємці сприйняли його неоднозначно і мали чимало застережень та зауважень до проекту рішення, який складався з трьох частин.
Перша стосувалась встановлення ставки орендної плати для електро- та газорозподільчих підприємств. На відповідні звернення обленерго і облгазу, її пропонувалось зменшити з п’яти до трьох відсотків. Натомість у другій частині рішення якраз і йшлося про збільшення ставки орендної плати за землю, надану під будівництво, яка більше п’яти років не використовується за цільовим призначенням, з трьох до десяти відсотків. А третя частина проекту рішення стосувалась спрощення процедури поновлення уже укладених договорів оренди. Якщо після закінчення терміну договору оренди орендар в установленому порядку не відмовився від його поновлення і продовжує користуватися земельною ділянкою, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах без ухвалення рішення міськрадою, а шляхом укладання  угоди з уповноваженим керівником органу місцевого самоврядування – міським головою чи його першим заступником.
Третю частину проекту рішення учасники громадських слухань радо вітали, а ось дві інші у підприємців викликали несприйняття. На їхнє переконання, не доцільно створювати особливі умови для діяльності енергетичних підприємств-монополістів і зменшувати їм ставку орендної плати. Це призведе до зменшення надходжень до бюджету і ці втрати доведеться «перекривати» за рахунок інших джерел. Чи не тому пропонується збільшити орендні ставки на земельні ділянки для будівельного бізнесу? Підприємці наголошували, що у чинних договорах оренди немає вимог щодо часу їх освоєння під будівництво і на час укладення договорів оренди влада не ставила перед орендарями таких вимог, а забудова орендованих ділянок не ведеться через ряд об’єктивних причин.

Є питання…

«Ми пройшли всю процедуру, провели громадські слухання, за їхніми результатами внесли зміни, запропонували зважену орендну ставку у сім відстоків,  – каже заступник начальника міського управління земельних відносин Микола Іванчишин, – але наш проект рішення підтримав лише один депутат, а решта не голосували». Водночас М.Іванчишин зазначив, що питання збільшення ставки орендної плати на земельні ділянки, які тривалий час начебто не використовуються за цільовим призначенням, досить складне і неоднозначне та потребує зваженого підходу.
«Якщо на земельній ділянці, наданій в оренду під забудову, нічого не будується, це ще не означає, що вона не використовується за призначенням. Можна наводити безліч аргументів, чому будівництво не розпочате. Люди ще можуть отримувати дозволи, розробляти проект, коригувати його чи змінювати, – пояснює М.Іванчишин. – Все це не лише додаткова трата часу, але й чималих грошей. Але є і такі випадки, коли земельні ділянки люди взяли в оренду, нічого не роблять, бо  зараз їм це не вигідно, і просто собі їх тримають. Ось тут є питання».
З тим, що питання є, їх багато і вони неоднозначні, погоджується й голова земельної комісії міськради Петро Гавриш. Саме тому, за його словами, запропонований управлінням земельних відносин проект рішення не знайшов підтримки у сесійній залі і його вирішили відправити на доопрацювання.
«Шлях спонукання до цільового використання земель правильний і ми це задекларували, – каже П.Гавриш. – Але все це треба робити вельми зважено і коректно, у правовому полі, за взаємною згодою, бо це дуже делікатне питання. В односторонньому порядку цього робити не можна. Про зміни істотних умов орендарів необхідно попереджати заздалегідь. Цьому мають передувати збір необхідної інформації, її опрацювання, з’ясування всіх обставин, чому будівництво не розпочалось, та перемовини з орендарями».
За словами голови земельної комісії міськради, наразі все це здійснюється, так би мовити, в ручному режимі. В окремих випадках комісія рекомендує розривати договори оренди земельних ділянок, або їх не продовжувати. Скільки ж у місті є ділянок, які п’ять і більше років не використовуються орендарями за цільовим призначенням, достеменно не відомо. «Щоб стверджувати, що земля не використовується за цільовим призначенням, потрібен інспектуючий документ, – каже М.Іванчишин, – але сільськогосподарська інспекція, яка може його видавати, зараз перебуває у стадії становлення. Тому у проекті рішення було вказано, що підставою для визначення ділянки, яка не використовується за цільовим призначенням, є відсутність декларації про початок виконання будівельних робіт».

…і пропозиції

Голова ради підприємців при міському голові Петро Строїч теж вважає, що питання про стимулювання будівництва на орендованих під це земельних ділянках влада порушує резонно, але має свої пропозиції, яким чином це робити. «Не освоюються ділянки, які були отримані у 2005-2007 роках. Потім почалась криза. І влада на це повинна зважати, – переконаний П.Строїч. –  Ринок будівельної галузі зараз не у найкращому стані. Наразі розпродується збудоване, добудовується розпочате, а нові об’єкти, за поодинокими винятками, фактично не будуються. Стимулювати початок будівництва потрібно. Можливо, збільшуючи орендні ставки за землю. Але робити це треба  поступово, щороку на певний відсоток». На думку голови ради підприємців, тоді б забудовники дійсно мали стимул швидше почати і завершити будівництво, бо що швидше б будували, то менше б платили. «Якщо зараз підняти орендні ставки, то бюджет втратить те, що має, бо підприємці будуть відмовлятися від земельних ділянок. А досвід попередніх земельних аукціонів показав, що, через високу стартову ціну на рівні нормативної грошової оцінки, ніхто не поспішає купувати землю. Ефективного власника знайти не так легко.  Тому до цього питання треба підходити конструктивно. Влада і бізнес повинні знайти компроміс».
Прохання ж обленерго і облгазу про зменшення їм ставок орендної плати за землю поміркований Петро Строїч вважає, «м’яко кажучи,  некоректним». А ось пункт проекту рішення міськради про спрощену процедуру пролонгації договорів оренди цілком підтримує і вважає його необхідним. «Земля в оренду надавалася здебільшого на три роки. Потім підприємцям доводиться все переоформляти, тратити час і гроші, чекати відповідного рішення міськради, – каже П.Строїч. – Якщо ж це буде здійснюватися автоматично, то це лише дисциплінуватиме і стимулюватиме підприємців вчасно сплачувати орендну плату та виконувати всі умови договору оренди, щоб до них не було жодних питань».    
«Влада має свої інтереси, а бізнес – свої. У їхніх стосунках завжди будуть нюанси і конфлікти, але вони мають знаходити компроміс. Бо підприємці  – це частина громади, які поповнюють міський бюджет, за рахунок якого виконуються соціальні програми і живе місто», –  наголосив голова ради підприємців при міському голові.
Іван ГІРАК

ІСТОРИЧНИЙ ФАКТ
Зривання термінів б'є по кишені
Мешканцям Івано-Франківська відома висока якість будівництва «австрійських» і «польських» кам'яниць. Будували їх швидко і майже завжди вчасно. І ось чому.
На нову будову оголошували конкурс, в якому брали участь будівельні підприємці. Заздалегідь вони знайомилися з проектами, термінами, і кожен складав свій кошторис. Вигравав той, чий кошторис був на найменшу суму.
В кожному договорі вказували і розмір відшкодування при зриванні термінів. Принцип був чіткий: минув строк – показуй об'єкт. Якщо він не готовий – плати відшкодування за кожен прострочений день. Власною дзвінкою монетою. Ніяких посилань на брак робочої сили, погане забезпечення матеріалами тощо.
Ось, наприклад, інженери Я. Катц та Й. Фогель взялися збудувати за рік п'ятиповерховий будинок на розі вулиць Гаркуші та Ґрюнвальдської і здати його до 1 листопада 1929 р., а за кожен прострочений день виплачувати по 200 злотих. На цій будові підприємці лиш збагатилися: об'єкт вони здали вчасно.
Кажуть, нове – це давно забуте старе. В ринкових умовах замовники і будівельники повернулися до цієї системи. За командної радянської економіки це було неможливим.
Михайло ГОЛОВАТИЙ
(З книги «Етюди старого Станиславова»)


Переглядів: 891 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]