Вівторок, 23.04.2024, 11:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 24 » КУЛЬТУРА
10:27
КУЛЬТУРА

ГОРТАЮЧИ ЖУРНАЛ
«Борітеся – поборете!»  
Під таким девізом оновлена редакційна колегія видала втричі більшим накладом  – 1500 примірників! – тематичний випуск (число 1-2 за 2014 рік) всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал», присвяченого 200-літтю з дня народження Тараса Шевченка. У ньому представлено широкий діапазон літературно-художніх творів, цікавих наукових досліджень, публіцистичних роздумів митців і вчених Прикарпаття та Шевченкового краю,  а також матеріалів, наданих згромадженнями української спільноти в світі.


Історико-тематичний зміст номера часопису вирізняє інформаційна насиченість публікацій, авторами яких є Шевченківські лауреати, наукові світила минувшини й сьогодення, що підтверджує розкішну географію постійних дописувачів журналу і його шанувальників. А це Івано-Франківськ і Черкаси, Мюнхен і Москва, Чикаго і Львів, Дніпропетровськ і Богородчани, Косів і Житомир, Долина і Верховина, Рожнятів і Коршів, Коломия і Надвірна, Галич і Київ…    
Відкривають творчий доробок письменників у ювілейний рік великого Кобзаря привітання голови Івано-Франківського осередку НСПУ Євгена Барана, голів Івано-Франківської обласної ради  – Василя Скрипничука  та Черкаської обласної ради – Валентини Коваленко з нагоди 200-ліття Т.Шевченка.
Під рубрикою «За всіх сказав, за всіх переболів» вміщено статті про творчість Шевченка докторів філології професорів Степана Хороба («Сущий як правда») й Ольги Слоньовської («Сини мої, гайдамаки…»), академіка Володимира Качкана («За всіх сказав, за всіх переболів») і доктора філософії Віктора Ідзя («Світить українцям і нині»), відомих письменників і науковців Євгена Барана («Від Шевченка до шевченківської людини») та Степана Процюка («Вчора, сьогодні і завжди»). Тут варто виокремити працю визначного вченого-славіста Юрія Бойка-Блохина «Шевченко і Москва», котра хоч і написана в 1952 році, та нині, в час російської агресії проти України, надзвичайно актуальна.    
Розділ «Поезія» творять присвячені   національному пророкові добірки членів НСПУ Дмитра Арсенича, Надії Дички, Богдана Дичука, Івана Гавриловича, Анни Космач, Любомира Михайліва, Василя Олійника, Богдана Радиша-Маринюка, Василя Рябого, Ярослава Ткачівського, Нестора Чира та Василя Шкургана, так само як і вміщені в розділі «Проза» художні твори  Михайла Андрусяка (оповідання «Кобзар», «Кобзар – повстанець»), Анатолія Гнєзділова (повість про Шевченка «Хустинка з блакитною лямівкою») та Галини Христан (новели «І ні капіньки не встидно», «Перше знайомство», «Якби не портрет»…).         
«Драматургію» представлено п’єсою іванофранківця Йосипа Гаха на три дії з епілогом «У Вільно, городі преславнім» – про молоді літа й становлення Тараса Шевченка як художника.
У розділі «Перо Шевченкового краю» подано нові поетичні та прозові твори гостей тематичного числа журналу «Перевал» – письменників Черкащини Леоніда Даценка, Валерія Кикотя, Ігоря Коваленка, Ольги Павленко, Людмили Солончук, Людмили Тараненко, Володимира Ткаченка та Юрія Тупицького.
Публіцистичні роздуми «Говерла духу» Михайла Андрусяка, «Пророче слово» Ольги Бабій, «Прозріте, люди, день настав!» Михайла Василенка та «Феномен Кобзаря як борця за волю» Тараса Табачина читач віднайде в актуальному розділі «Публіцистика».
Надзвичайно цікавий і своєрідний розділ «Кобзар у житті митців», де  вміщено незабутні спогади письменників, зокрема Шевченківського лауреата Степана Пушика «9 березня 1973 року. Про Шевченківські дні», а також розповіді й дослідження відомих митців і науковців, істориків і мистецтвознавців про факти й події, пов’язані з іменем Кобзаря.
Наукові розвідки Валентини Коваленко про натхнення Тараса Шевченка («Об этом неизреченно божественном чувстве…»), Олега Гриніва про нову книжку Володимира Качкана «Сповідь душі» про лауреатів Шевченківської премії Ярему Гояна та Василя Касіяна («Причащання духом провісників»), Євгена Барана про «…календар» О.Деко («Ще раз про «Шевченківський календар») і Степана Хороба про творчість Т.Шевченка («Відкрити рабські уста й зігріти охололі душі» – це особливі матеріали розділу «Слово про слово».  
«Пам'ять невмируща» – у започаткованому під цією назвою розділі часопису вміщено статті Степана Пушика «Міфологічне та історичне тло творів генія», Петра Арсенича «Пам’ятники Шевченкові на Прикарпатті», заголовки яких вказують на зміст написаного. Праця  «Преображення правдою Слова» Аделі Григорук  – це розповідь про світлої пам’яті лауреата Шевченківської премії Тараса Мельничука, 75-ліття котрого відзначаємо цього року.   «Велика книга мудрості» Андрія Королька  повертає нас у часи столітньої давності, коли 1914-й рік українська громадськість Східної Галичини визнала Роком Тараса Шевченка.
У розділі «Спіймані миті» читач віднайде живі прозові, публіцистичні й поетичні замальовки з прикарпатського та столичного Євромайданів, автори яких Василь Бабій, Микола Симчич і Антон Лісовський (відповідно «Коктейль із життя і смерті», «Євромайдан – естафета революції» і «Мадонни української землі»). Це далеко не повний перелік творів, уміщених під особливо актуальним нині епіграфом «Борітеся – поборете!». Сподіваємося, що вони припадуть до душі і вибагливим читачам, і палким шанувальникам як Шевченкового слова, так і цінителям прикарпатських митців та гостей нашого часопису.
Враховуючи історичну значимість публікацій тематичного числа журналу з нагоди 200-ліття Т.Шевченка, мабуть, доречно зазначити, що навіть втричі збільшений тираж часопису, який ми видали з метою популяризації геніальних творів Т.Шевченка, художніх і наукових праць українських митців, зрештою,  самого журналу, а також для презентаційних заходів на Прикарпатті та за його межами для представлення майстрів красного письменства та інших видів мистецтва Івано-Франківщини в Україні та закордоном, не зможе задовольнити запити шанувальників українського слова. Тож покваптеся до редакції «Перевалу», де ще можна придбати журнал.    
Ярослав Ткачівський, головний редактор журналу «Перевал»

Переглядів: 749 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]