Вівторок, 23.04.2024, 21:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 3 » КУЛЬТУРА
15:25
КУЛЬТУРА

Не в замку щастя
Для івано-франківських молодят знайшли альтернативу вішанню металевих замків  на коване дерево щастя, що на «стометрівці»
Минулого тижня в нашому місті вже вдруге з кованого дерева щастя спиляли металеві колодки, якими були обвішані гілки цього дерева. Із 20 кілограмів «спиляного щастя» в майбутньому місцеві ковалі планують створити символічну скриню бажань. Таким чином молодятам пропонують змінити роками укладену традицію.
У тому, що свої почуття можна висловлювати не завдяки замку на дереві чи десь на мосту, переконані і майбутні молодята – актор драмтеатру Євген Холодняк та хореограф Танцювальної школи Влада Ями Анна Тарас. Вони вже остаточно вирішили, що не вішатимуть замка від свого сімейного щастя, а придумають якийсь зовсім інший символ. Цього літа в Євгена та Анни заплановано тільки розпис, а весілля вони гулятимуть аж навесні. Кажуть, що бракує часу на підготовку. Тим часом Євген та Анна погодилися допомогти  у втіленні нової ініціативи – вони заклали символічний камінь на місці, де буде розташована скриня бажань. Локація вибрана не випадково. Саме там є ще один символ закоханих – камінь любові.
Тепер, кажуть організатори, для закоханих є чимало місць для того, аби виразити свої почуття, але категорично виступають проти обвішування замками дерева, котре стало ковальським подарунком до Дня міста. «Якщо взяти до уваги це дерево, скриню та лавку щастя, то виходить такий собі трикутник щастя», – каже керівник громадської організації «Туристсько-краєзнавча спілка» Тарас Лялик.
Опікуватися посиденьками закоханих на лавці щастя обіцяють у фірмі «Надія», оскільки це місце романтичних зустрічей розташовано біля фонтану-«кульбабки».
Висловити своє кохання можна зовсім по-іншому. І не обов’язково йти на поводі традицій та виставляти напоказ свої стосунки. Справжні почуття можна висловити наодинці, в інтимній обстановці. На цьому наголошують представники туристсько-краєзнавчої спілки та місцеві ковалі.
Що робити із тими численними написами, котрими всіяний стовбур кованого дерева, ще не придумали. Очевидно, їх доведеться якимсь чином виводити або замальовувати. Як виявилося, зовсім небагато людей знають, що на тому ж таки дереві щастя мешкає «Змій-спокусник», в роті якого є яблуко. Тому-то тепер молодятам пропонують торкатися цього райського яблука і загадувати бажання.
«Не знаю, чому люди почали обвішувати це дерево замками. Для них замок стає можливістю поєднати невидимі нитки стосунків. Можливо, вони не знайшли іншого способу виділитися, виразити свої почуття. Я згідний з тим, що в місті потрібне місце для закоханих, але, думаю, що це мало би бути щось трохи інше, – зізнається Євген Холодняк. – Ми недавно заручилися. Я обманув Аню, сказавши, що вона буде зніматися у відео співачки. Насправді ми стали співавторами свого власного кліпу, який стане нашим першим символом».
Незважаючи на прохання не вішати замків люди все-таки продовжують це робити. Але частина мешканців та гостей міста переконана, що дерево не втримає щастя усіх закоханих. Євген та Анна не заперечують, що в них замок кохання буде, але обіцяють, що він не висітиме на цьому дереві.
«Мені здається, що це має бути якось більш таємниче, аби якомога менше людей знали про те, що це саме наш символічний замок, – зауважує Анна Тарас і зізнається, що їхній замок знайде своє місце десь в іншому місці. – Через оті написи ми навіть не помітили, що тут є ще й яблуко. Можливо, саме воно мало би і стати новим символом закоханих. Кохання зароджується не із повішування замка».
Як запевнив Тарас Лялик, яблуко буде позолоченим. Можливо, так воно стане більш привабливим і притягатиме до себе закоханих, котрі готові стати новими Адамами і Євами.
«Нам ще потрібно очистити дерево щастя від написів. Людину треба кохати, а не писати про свої почуття на дереві. А цих людей, чиї імена вписані на дереві, ніхто не знає. Ми пропонуємо молодим парам відтепер мати внутрішній позитив і торкнутися саме цього яблучка, а вже потім мандрувати до каменя любові, скрині щастя і, зрештою, до лавки щастя, – зауважує Тарас Лялик. – Ми обрізали 20 кілограмів замків і маємо на меті створити із них скриню щастя. А тут встановимо попереджувальний знак, який буде закликати не вішати замків».
Володимир БОДАК

 

Переглядів: 894 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]