Четвер, 28.03.2024, 18:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 3 » КУЛЬТУРА
15:23
КУЛЬТУРА

Вшанування нашої славної землячки
29 червня в Івано-Франківську відбулося урочисте відкриття анотаційної дошки нашій славній землячці, всесвітньовідомій оперній співачці, педагогу Ірині Маланюк.
Іра Маланюк народилася у Станиславові 29 січня 1919 року, училася в українській приватній школі ім. Маркіяна Шашкевича, українській жіночій гімназії УПТ, консерваторії польського музичного товариства ім. С. Монюшка.
Доля співачки склалася так, що світове визнання вона отримала на чужині. Їй аплодували в оперних театрах Австрії, Німеччини, Італії, Франції, Великобританії, Іспанії, Аргентини, а в радянській Україні про неї не згадували. Ще б пак! Згідно з комуністичною ідеологією вважалося, що все культурне надбання було принесене в Західну Україну радянською владою! І тільки в 1994 році Ірина Маланюк змогла відвідати місто свого дитинства та юності.
Анотаційна дошка встановлена на будинку на вул. Грушевського, 17, де Ірина Маланюк провела своє дитинство. Вшанувати видатну співачку зібралася музична громадськість міста. До слова були запрошені дослідниця життєвого та творчого шляху Іри Маланюк доктор музикознавства Стефанія Павлишин, родичка співачки Віра Білевич-Блавацька, музикознавець Олександра Турянська, депутат ВРУ Руслан Марцінків, краєзнавець Петро Арсенич. Зворушливо пролунала пісня «Ой не світи, місяченьку» у виконанні солістки обласної філармонії Ольги Яловенко.
Анотаційна дошка встановлена в програмі проекту «Івано-Франківськ – місто героїв», ініціатором якого виступив депутат ВРУ Руслан Марцінків.

КОМЕНТАР
Руслан МАРЦІНКІВ,  народний депутат України, фракція ВО «Свобода»:
– Такі постаті, як Ірина Маланюк, відомі на світовому рівні, але чи знають іванофранківці, що вона родом зі Станіславова, що активно співпрацювала з клубом галицької інтелігенції ім. Б. Лепкого?.. Дуже важливо нам, мешканцям Івано-Франківська, хоч трохи знати історію та особливість нашої малої Батьківщини. А найкраще інформативності сприяє візуалізація. Саме тому на фасадах будинків, де колись вчилися, жили чи працювали відомі особи, ми й встановлюємо такі анотаційні дошки з інформацією про особу. Таким чином подається інформація про відому особистість і про той чи інший архітектурний об’єкт.

 

Переглядів: 541 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]