Хліб подорожчає на гривню?
А станеться це навесні 2013 року, прогнозують експерти аграрного ринку. Кажуть, на те є підстави. Зокрема, пекарям доведеться більше платити за енергоресурси, фермерам – за добрива. А у підсумку це зростання може скласти близько 20% нинішньої ціни на хліб, тобто майже гривня на буханці, вважає президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
«Якщо скорегувати по вартості пшениці, то ціна має зрости десь на 20%. Ми знаємо, яка частка вартості зерна у структурі собівартості хліба. А якщо врахувати ще і зростання інших складових: газ, електроенергія, то все разом дає саме таку цифру», – повідомив він. А що думають з цього приводу прикарпатські агроструктури, – дізнавався «ЗК». Світлана Криворучко, директор ПАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат», песимістичні прогнози щодо зростання цін на хліб відкидає. Каже, вона особисто сьогодні для цього причин не бачить: «Ми піднімали ціну на хліб два рази від серпня минулого року, і то далеко не на гривню», – сказала директор. А робили це, за словами Світлани Криворучко, через те, що поступово дорожчали усі складові виробництва: «Зараз дорожчає усе. Ми теж піднімали ціну на свою продукцію, але лише на 5-10 копійок». Також директор зазначила: наслідки неврожаю пшениці у світі та Україні на собі Івано-Франківський хлібокомбінат поки не відчув, бо ціна на борошно сьогодні залишається фіксованою. В Івано-Франківському регіональному відділенні Аграрного фонду ситуацію на ринку борошна також називають стабільною. А щодо подорожчання зерна у світі, то сьогодні пшеницю з-за кордону в Україну завозять за минулорічною ціною – мінімальною, – переконують прикарпатські аграрії. «Більшість підприємств сьогодні не купують борошно в Аграрного фонду, бо у роздрібній торгівлі його ціна нижча, аніж та, що пропонується державою», – переконують технологи обласного відділення Аграрного фонду. А це, за їхніми словами, свідчить про повне забезпечення ринку цим продуктом на найближчий час. А от експерт аграрного ринку, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич подорожчання все-таки передрікає, щоправда, аж через кілька місяців: «Ціна на хліб може збільшитись навесні. Але у цьому нема трагедії. Це нормально, я б сказав, ринковий підхід для того, щоб виробник міг отримувати окупність даного виробництва». Отже, зважаючи на те, що Міністерство аграрної політики і продовольства робить усе можливе, аби втримати ціну на хліб на стабільному рівні, вартість соціальних сортів сьогодні зростати не буде. Але це може статися через найближчі 4-6 місяців, бо, за словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка, підприємства хлібопекарської галузі України, сьогодні забезпечені зерном саме на такий період. Проте, зазначають прикарпатські пекарні, подорожчання хліба відразу на цілу гривню все ж малоймовірне.
Оксана Глушкевич
|