П`ятниця, 26.04.2024, 14:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 1 » ЧИ ПРАВДА, ЩО...
11:33
ЧИ ПРАВДА, ЩО...
На книгарні наклали штрафи за пропаганду тютюнопаління?

16 вересня набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів», який позначиться  не тільки на бізнесі виробників сигарет, а і на діяльності книгарень. А саме: минулого вівторка одна з найбільших книжкових мереж України  – книгарня «Є» – тимчасово вилучила з продажу книжки, на палітурках яких були зображення з цигарками. Директор книгарні Катерина Федоренко пояснила, що це через можливість накладення на них  штрафів за пропаганду тютюнопаління.
«Я отримала інформацію про те, що має бути перевірка контролюючих органів, вірніше, вона навіть десь по Україні проходить, і накладаються великі фінансові санкції, – сказала директор. –  Тому я прийняла рішення тимчасово, до з’ясування обставин, призупинити продаж відповідних книжок, де є малюнки з зображеннями цигарок».
А штраф за кожен виявлений факт порушення, як стверджувала Федоренко, становить від 30 до 50 тис. грн.
У самому Законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів» немає норм, які б забороняли зображати курців у книжках чи на їх обкладинках, але відсутні і будь-які роз’яснення щодо цих питань з боку контролюючих органів. Це і насторожило книгарні, тож вони вирішили не випробовувати долю та «ризиковані» книжки з полиць тимчасово прибрати.
Проте серед прикарпатських торговців книгами інформацію щодо штрафів за пропаганду куріння, як виявилося, знали одиниці.   
До прикладу, продавця з книжкового магазину «Академія» такі відомості відверто здивували, мовляв, ні про що подібне власники ні сном ні духом не відали. «Але це було б уже повним абсурдом», – додала жінка.
Продавці у «Букіністі»  чуткам про штрафи за обкладинки з цигарками не повірили, але про всяк випадок зазначили, що у них такої продукції взагалі немає, отож їм жодні штрафи не страшні.
А от у івано-франківській книгарні «Є» кажуть: вказівка зняти з полиць книжки з цигарками таки була, хоча таких книг виявилося зовсім небагато. Проте зараз вони уже знову лежать на своїх місцях, адже інформація про штрафи владою уже була офіційно спростована.
А зробила це радник президента Ганна Герман:  
«Жодна інстанція ані не перевіряла книжкові магазини, ані не давала жодних вказівок про те, що книжки чи якась друкована продукція з зображенням цигарок або людей, що палять, буде вилучена».
За словами Герман, вилучення книжок – «це повна самодіяльність магазину».
Вона також додала, що уся ця історія «якщо не чиясь провокація, то чиїсь нерозумні кроки».
Отож, робимо висновок, що івано-франківські книжкові магазини від чуток про штрафи не постраждали жодним чином.
А в цілому  підозри у всій цій короткій історії викликає лише одне –  відсутність конкретики. Адже з поширених чуток про штрафи не зрозуміло ані яка держструктура проводила перевірки, ані який саме книжковий магазин отримав штраф. Схоже на те, що це самі тютюнові компанії активно використовують елемент параної, аби дискредитувати закон, що забороняє їм рекламу своїх виробів. А книги тут взагалі ні до чого.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 791 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]