Вівторок, 16.04.2024, 08:38
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 24 » АКТУАЛЬНО
11:55
АКТУАЛЬНО

В Україні оголошено часткову мобілізацію
У вівторок Верховна Рада підтримала проект президентського Указу «Про часткову мобілізацію». За «основу і в цілому» проголосували 232 депутати. Указ Петро Порошенко направив до Верховної Ради 21 липня, згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України.


Мобілізаційних 45 діб
Згідно з пояснювальною запискою, «необхідність прийняття рішення про часткову мобілізацію зумовлена поширенням проявів тероризму на території України, що призводять до загибелі мирного населення, військовослужбовців і працівників військових формувань та правоохоронних органів України у східних регіонах держави, концентрацією угруповань військ (сил) зі значним наступальним потенціалом на території РФ поблизу державного кордону України, загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України».
Мобілізація проводиться протягом 45 діб із дня набрання чинності Указу.
Указом створюються додаткові умови для доукомплектування потреб Збройних сил, Нацгвардії, СБУ, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України військовозобов'язаними та резервістами відповідно до мобілізаційних планів. Це дозволить додатково привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення.
За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, набираються ті люди, які пройшли вишкіл в ЗС України, люди які мають досвід ведення служби, офіцери у відставці. Набираються виключно на ті спеціальності, які необхідні для тої чи іншої частини.
Відповідаючи на питання про те, чи можлива якась часткова відпустка для тих, хто вже з березня мобілізований, Парубій відповів: «Проведення мобілізації дозволить провести хоча б часткову ротацію для хлопців, які з самого початку бойових дій перебувають на фронті».  Парубій також повідомив, що «Президент дав доручення, щоб усі сили мобілізовувались на стільки, на скільки держава зможе їх забезпечити захистом».


За ухилення – 5 років в’язниці
Військовозобов'язані, яким надійшла повістка військового комісаріату про прибуття для призову на збори, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначений в повістці. За призваними на збори та резервістами зберігаються місце роботи, посада і середня заробітна плата на підприємстві чи в організації, незалежно від форми власності. У випадку з частковою мобілізацією, 18-річні призовники, а також люди без армійського досвіду будуть покликані в останню чергу.
Всім, хто перебуває на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи. За неявку у військкомат за повісткою ухильникам загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн., за порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн., за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років.
Оповіщення військовозобов'язаних, відібраних кандидатами для призову на навчальні збори, проводиться виключно шляхом вручення повісток встановленого зразка (а не за допомогою телефонних дзвінків), в яких зазначено час прибуття до військового комісаріату.


Знати, як діяти в екстремальних ситуаціях
А тим часом паніка, пов’язана з мобілізаційними заходами, розпочалася ще наприкінці минулого тижня, коли чоловіки масово почали отримувати повістки до військкомату.
Голова обласної державної адміністрації Андрій Троценко спростував плітки щодо загальної мобілізації, які останнім часом активно розповсюджуються в інформаційному просторі. Поруч з цим він зазначив: «На жаль, ми живемо в такий час, коли важко бути стовідсотково впевненими у мирному майбутньому. Ми маємо державу-сусіда, яка фінансово підтримує терористів на нашій землі та постачає їм озброєння, включаючи важку техніку. Чи можемо бути впевнені, що ця підтримка не переросте в підтримку регулярними російськими військами? Думаю, не можемо. Саме для забезпечення можливості нашій державі дати адекватну відповідь агресору ми й проводимо заходи для інфраструктурного забезпечення на випадок можливої мобілізації. Це означає своєрідну ревізію в обороноздатності нашої держави. Ми повинні бачити повну картину, щоб її оцінити, зрозуміти проблеми й оперативно вирішити їх. Зараз кожен з нас повинен розуміти, що таке зброя, вміти не на папері, а в житті надати першу медичну допомогу, знати, як діяти в екстремальних ситуаціях. Найлегше подолати проблему, якщо ти до неї готувався і розумієш всі її аспекти. І саме таку підготовку перед можливою проблемою ми зараз проводимо», – відзначив голова обласної державної адміністрації.
На переконання Андрія Троценка, за взірець побудови громадянського суспільства, повсякчас готового до протидії агресору, у повній мірі можна вважати модель, що створена, до прикладу, в Ізраїлі чи Швейцарії. Ними передбачено, що кожен громадянин, який здатний в тій чи іншій мірі захищати територіальну цілісність своєї держави, має перебувати на відповідному військовому обліку, володіти навиками військової підготовки, чітко усвідомлювати алгоритм дій у разі військової агресії та керуватись ідеологією не індивідуальної доцільності, а національної необхідності в питанні захисту своєї держави. Саме в такій готовності протистояти ворогові у будь-який момент, коли про це попросить Батьківщина, й полягає громадянський обов’язок кожного свідомого громадянина.
Олександр ЛЮТИЙ

Переглядів: 668 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]