П`ятниця, 19.04.2024, 08:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 31 » АКЦЕНТИ
13:41
АКЦЕНТИ

Комісар заспокоює громадськість
Громадське збурення і хвилю протестів проти начебто масової мобілізації на Прикарпатті спричинила низька поінформованість громадян.


Про це на прес-конференції минулого четверга сказав Івано-Франківський міський військовий комісар підполковник Ігор Сорокопуд і пояснив процедуру проведення часткової мобілізації до лав Збройних сил та інших формувань. За його словами, часткова мобілізація проводиться з метою планового переведення економіки і народного господарства на функціонування в особливий період, а Збройних сил – на воєнний час.
Для проведення заходів з мобілізації військовозобов’язаних у військові частини, які потребують доукомплектування військових ресурсів і техніки до потреб військового часу, визначено 45-денний термін. Наразі комісаріати викликають військовозобов’язаних для уточнення даних про їхнє місце перебування, сімейний стан та сімейні обставини і опитування про стан здоров’я. Кількість військовозобов’язаних, які підлягатимуть мобілізації, доводитиметься до комісаріатів поетапно, відповідно до мобілізаційного плану і потреби у фахівцях тих чи інших спеціальностей. Тож передовсім мобілізації підлягатимуть військовозобов’язані, які мають досвід військової служби та військово-облікові спеціальності, яких потребуватиме армія. Підготовчі заходи проводяться якраз для того, щоб у разі доведення потреби у мобілізації, військкомати уже були до цього готові і могли оперативно викликати військовозобов’язаних, проводити медогляди та навчання придатних до військової служби і формувати з них відповідні команди, призначати командирів. Також будуть формуватися нові батальйони територіальної оборони, мобілізованих направлятимуть на службу у підрозділи бойового забезпечення, які потребуватимуть доукомплектації штату фахівців відповідних спеціальностей. Тобто, це не значить, що всіх одразу відправлятимуть воювати в зону АТО.     
Голова обласної військово-лікарської комісії полковник медичної служби у відставці Микола Боднарчук теж наголосив, що військовозобов’язані, яких викликають у комісаріати, спершу проходять медичне опитування. Його мета – виявити психічнохворих, наркозалежних, тих, хто переніс важкі травми чи захворювання, в наслідок яких вони стали непридатними до військової служби. Визнані за результатами опитування попередньо придатними до служби в армії під час мобілізації проходитимуть ретельний медогляд військово-лікарських комісій. У військовозобов’язаних братимуть аналізи, а особам після 40-ка років обов’язково робитимуть електрокардіограму. Якщо у них виявлять якісь захворювання, їх направлять на амбулаторне (дві доби) або стаціонарне (до 10 діб) медобстеження, за результатами якого вони знову проходитимуть військово-лікарську комісію, яка встановить категорію придатності до військової служби. Адже особи з певними захворюваннями теж можуть бути призвані чи мобілізовані до Збройних сил і проходити службу на певних посадах у певних підрозділах. Полковник Боднарчук зазначив, що кожен лікар несе персональну відповідальність за свій висновок і діагноз, скріплюючи їх персональною печаткою. Також він додав, що у карті медогляду є графа, у якій військовозобов’язаний розписується, що отримав інформацію про стан свого здоров’я та згоден із висновком лікарів. Якщо ж він не згоден, то повинен надати медичні документи для аргументації, після чого його направлять на дообстеження.  
Під час прес-конференції підполковник Сорокопуд спростував чутки про начебто масову мобілізацію військовозобов’язаних саме із західних областей. За його словами, кількість осіб, які підлягатимуть мобілізації, доводитиметься до областей пропорційно до кількості населення. Водночас він визнав, що наразі відсутній механізм мобілізації осіб зі східних областей України, які зараз перебувають на Прикарпатті, бо вони тут не стоять на військовому обліку і не мають відповідних документів. Але додав, що такий механізм і можливість їхнього призову та мобілізації зараз опрацьовується. Міський військовий комісар також розповів, що до військкомату свого часу зголосився старший лейтенант запасу зі Слов’янська. Але оскільки у нього не було документів зі Слов’янського військкомату, його не могли мобілізувати. І лише після звільнення Слов’янська від терористів він зміг надати необхідні документи й зараз готується до участі в АТО.
І. Сорокопуд також наголосив на тому, що всі мобілізовані проходитимуть попередню військову підготовку. Непідготовлених людей у війська не відправлятимуть. Чутки про те, що з Івано-Франківська вже когось забрали до армії і відправили в Донецьк, не відповідають дійсності, – заявив міський військовий комісар. Він також додав, що під час першої хвилі мобілізації було дуже багато добровольців, які хотіли захищати Україну, але через вік та стан здоров’я були визнані непридатними до служби. Зараз граничний термін перебування  військовозобов’язаних  у запасі збільшили до 60 років, а для вищого офіцерського складу – до 65 років. Це, за словами І.Сорокопуда, теж зроблено для того, щоб можна було залучити до мобілізації військових фахівців, які проходили службу і мають бажання  на неї повернутись, але їм доводилося відмовляти, бо вони  вже досягли граничного на той час віку.
Іван ГІРАК


ДО ТЕМИ
Хто підтверджує участь військових в АТО
Антитерористична операція на сході України триває. І що більше хлопців з Прикарпаття – військовослужбовців служби за контрактом, військовослужбовців, призваних у зв’язку з мобілізацією на доукомплектування військових частин, до складу батальйонів територіальної оборони тощо – беруть у ній участь, то все гостріше постає у людей питання: чи не забуде держава про тих, хто сумлінно і самовіддано, не шкодуючи власного життя і здоров’я, захищає її інтереси у кривавій боротьбі з сепаратистами та російськими найманцями; чи оцінить заслуги кожного патріота і чи не вкрадуть лаври справжніх захисників ті, хто насправді участі в АТО ніколи не брав.
Найбільшої актуальності дане питання набуло після того, як Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надавши статус учасника бойових дій учасникам АТО.
Пільги, які надає такий статус його власнику, досить суттєві як для пересічного українця: це і знижка на плату за комунальні послуги, користування житлом, плату за паливо; це і безоплатний проїзд у транспорті; це і право на першочергове отримання житла, пільгове одержання позики на будівництво житла; широкий спектр медико-соціальних пільг, право на вступ поза конкурсом до вишів та ще чимало пільг, передбачених статтею 12 Закону.
Відтак, багатьох військовослужбовців, які сьогодні несуть нелегку службу на сході України, а також членів їх сімей турбує питання: де і яким чином вони зможуть отримати документ, що підтвердить їх участь у антитерористичній операції, а отже і надасть право на отримання статусу учасника бойових дій та відповідно користування усіма передбаченими законом пільгами.
Зазвичай з приводу отримання такого документа звертаються до військових комісаріатів. Втім, виявляється, цей шлях є хибним.
Як повідомили нам у Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті з посиланням на роз’яснення, отримані від вищого командування, перебування військовослужбовців у районі проведення антитерористичної операції та виконання ними відповідних завдань в рамках цієї операції повноважний підтверджувати керівник оперативного штабу з управління АТО або уповноважена ним особа. Така посадова особа своїм підписом завіряє у посвідченнях про відрядження або у списках особового складу підрозділу дату прибуття підрозділу (військовослужбовців) для виконання завдань в рамках операції та дату вибуття.
При цьому такими, що беруть безпосередню участь в АТО, вважаються військовослужбовці військових частин (установ), які залучаються (залучались) до проведення антитерористичної операції, перебувають у підпорядкуванні (виконують завдання) керівництва АТО, перебувають у районі проведення АТО.
Обласні, районні та міські військові комісаріати не мають правових підстав для оформлення довідок на пільги членам сімей військовослужбовців, які проходять військову службу в АТО. Що ж до довідок, то видавати військові комісаріати повноважні лише довідки про те, що той чи інший військовозобов’язаний тоді-то був призваний у ту чи іншу військову частину.
Нагадаємо, пільги, про які йшлося вище, військовослужбовцям надаються лише за умови надання їм статусу учасника бойових дій. Підготовкою документів для визначення такого статусу займаються кадрові органи військової частини (підрозділу), у якій проходить службу військовослужбовець з подальшим направлення вищому командуванню.
Зауважимо, комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій у Збройних силах України діють і при обласних військових комісаріатах. От тільки розглядати вони повноважні лише заяви про визнання учасниками бойових дій осіб, які є звільненими з військової служби та перебувають на військовому обліку у районному (міському) військовому комісаріаті.

 

Переглядів: 909 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]