Субота, 20.04.2024, 10:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 8 » АКЦЕНТИ
13:02
АКЦЕНТИ
Вулицю ремонтують –  тріски летять
Громадськість змусила відкоригувати проект реконструкції вулиці Шевченка, щоб зберегти на ній липову алею




Довгоочікуваний початок комплексної реконструкції вулиці Шевченка – однієї з найстарших і найкрасивіших вулиць Івано-Франківська – викликав жваві дискусії громадськості довкола її проекту та спровокував скандал. Не заперечуючи необхідності реконструкції вулиці, її мешканці, до яких долучилися тисячі івано-франківців та гостей міста, виступили категорично проти того, щоб на вулиці, яка колись називалася Липовою, комунальники зрізали усі липи, як це було передбачено проектом. Після акцій протесту та громадських слухань громаді таки вдалося змусити владу здійснити додаткове обстеження зелених насаджень на вулиці Шевченка й відкоригувати проект її комплексної реконструкції, щоб зберегти на ній липову алею. Мешканці переконані: якби вони дали зрізати дерева на вулиці Шевченка, наступним кроком було б зрізання дерев у парку Шевченка, де, за чутками, один із забудовників хоче зводити елітне житло. А саму реконструкцію вулиці, на думку людей, зараз розпочали лише для того, щоб державним коштом до майбутніх новобудов швиденько прокласти всі необхідні комунікації. Натомість керівництво міста можливість будівництва елітного житла у парку категорично заперечує, а необхідність комплексної реконструкції вулиці Шевченка пояснює потребою заміни усіх застарілих мереж та комунікацій.

Довга історія
Про намір здійснити комплексну реконструкцію вулиці Шевченка міська влада оголосила у 2003 році. Ще тоді комунальники стверджували, що головною причиною реконструкції вулиці є необхідність заміни мереж, які перебувають у аварійному стані. Крім того, це було б логічним продовженням розпочатої реконструкції парку. За два роки масштабних робіт вулицю, яка сполучає центральну частину міста з парком, тодішня влада обіцяла перетворити на цілком пішохідний проспект (що теж видавалось логічним), який мав стати ще однією окрасою міста.
На замовлення колишнього управління житлово-комунального господарства Івано-Франківського міськвиконкому проект комплексної реконструкції вулиці Шевченка розробили фахівці Івано-Франківської філії науково-дослідного інституту «Проектреконструкція». Він був покликаний не лише комплексно вирішити всі існуючі проблеми цієї вулиці, але й подбати про подальші перспективи її розвитку та забудови. (На той час на вулиці Шевченка планувалося знести 13 старих будинків, на місці яких згодом мали б постати кілька нових, переважно чотириповерхових). Його схвалили чиновники обласного та міського управління архітектури, фахівці проектного інституту «Діпромісто», керівники інспекції екобезпеки та, звісно, комунальники.

Суперечливі моменти
Проект комплексної реконструкції вулиці Шевченка передбачав повну заміну всіх комунікацій, зовнішнього освітлення, ремонт покрівель та реставрацію фасадів, їх оздоблення, вікон та дверей усіх будівель, замощення вулиці плиткою. Але найсуперечливішим рішенням проектантів стала так звана реконструкція зелених насаджень. Існуючі 117 дерев передбачалось зрізати, а натомість посадити 116 чотирирічних лип, щоб зберегти згадку про історичну назву вилиці – Липову. Тоді активісти громадського об’єднання «Наше місто», яке було представлене фракцією у міській раді, навіть хотіли  прикувати себе до дерев, щоб не дати їх зрізати.
Натомість проектанти і комунальники як тоді, так і тепер наголошували, що іншого рішення щодо реконструкції зелених насаджень не може бути. Мовляв, кореневі системи старих дерев у прямому значенні обплутали існуючі комунікації та руйнують не лише їх, а й покриття тротуарів та, навіть, фундаменти будинків. При здійсненні заміни комунікацій кореневі системи однозначно будуть пошкоджені і дерева згодом всохнуть. Тому їх треба зрізати і викорчувати, щоб дати фронт робіт для перекладення каналізаційного колектора, заміни водогону, газопроводу, електричних мереж.
У проекті реконструкції були й інші суперечливі моменти. Зокрема, на той час так і не вдалося досягти остаточного порозуміння щодо параметрів мощення вулиці. Спершу її планувалося зробити повністю пішохідною. Згодом – лише на частині від вулиці Гординського до парку. Дискутували й щодо того, чи асфальтувати проїжджу частину вулиці Шевченка на ділянці від вул. Січових стрільців до вул. Гординського, чи мостити її плиткою і чи на ділянці від вул. Гординського до парку відділяти тротуари бордюрами, чи ні. Сумнівним видавався і проект зовнішнього освітлення вулиці із запропонованим проектантами розташуванням сорока світильників у шаховому порядку, які навіть і при так званому 100-відсотковому горінні, начебто, не зможуть забезпечити рівномірне освітлення вулиці.
Втім, на заваді реалізації цього проекту реконструкції вулиці тоді стали не так розбіжності думок щодо основних її параметрів, як постійний брак коштів, який призвів й до згортання реконструкції парку Шевченка. А з черговою зміною у 2006 році міської влади початок реконструкції вулиці Шевченка і завершення реконструкції парку Шевченка взагалі відклали на невизначений термін. Новообраний міський голова Віктор Анушкевичус вартість робіт повважав завищеною, а кошти вирішив спрямувати на вирішення інших, актуальніших на той час проблем міста.

Дарунок до 350-річчя

Минулого року комплексна  реконструкція вулиці Шевченка стала одним із пріоритетних об’єктів, включених до схваленої урядом програми підготовки і відзначення у 2012 році 350-річчя з часу заснування теперішнього Івано-Франківська. Тож  виділені до ювілею міста 10 мільйонів гривень з державного бюджету міська влада вирішила спрямувати саме на її реконструкцію. Щоб державні кошти не пропали, їх треба встигнути освоїти до кінця року.
З огляду на здорожчання матеріалів і зростання вартості робіт, старий проект реконструкції вулиці довелося відкоригувати. Після перерахунку вартість його реалізації зросла із 4,5 млн. гривень за цінами 2003 року до 13 млн. 795 тис. грн. Генеральним замовником реконструкції, як правонаступник колишнього управління житлово-комунального господарства, став департамент комунального господарства, транспорту і зв’язку. В оголошеному ним конкурсі на виконання робіт з комплексної реконструкції вулиці Шевченка серед конкуруючих фірм «Екстім», «Супутник» та «Ніка» перемогу здобула остання, бо саме вона запропонувала найменшу ціну і запевнила, що вкладеться у 12 мільйонів 800 тисяч гривень.
У ході реконструкції мають замінити магістральний газопровід, 1200 м водогону і стільки ж метрів електромереж, усі вводи до житлових будинків, 2 км 250 м кабельних мереж зовнішнього освітлення, телекомунікації, чотири переходи через вулицю магістральної теплотраси та 100 метрів каналізаційного колектора на території парку Шевченка. Вулицю Шевченка вимостять плиткою. На ділянці від вул. Січових стрільців до вул. Гординського проїжджу частину від тротуарів відділять бордюрами, а на ділянці від вул. Гординського до парку вона стане пішохідною і буде без бордюрів. В’їзд транспорту з вулиць Крука, Сабата і 100-річчя Червоного хреста заблокують.  

Липи залишать
Липа – найбільш стійка порода дерев, що у міському середовищі може жити до 150 років. Під тиском громадськості реконструктори таки змушені були відмовилися від зрізання усіх дерев, які ростуть обабіч вулиці. Тож в основному липи будуть збережені. Фахівці інституту гірського лісівництва обстежили 181 дерево і, всупереч твердженням комунальників, запевнили, що більшість з них перебувають у задовільному стані. Наймолодшому дереву 10, а найстаршому – 80 років. На рівні восьми-дванадцяти метрів їм обріжуть гілля, щоб сформувати нові крони, які й надалі милуватимуть око мешканцям вулиці Шевченка та перехожим, що пішохідною липовою алеєю прогулюватимуться до парку, чи з парку до центру міста.
Липи на теперішній вулиці Шевченка – це вже один із символів Івано-Франківська. Як каштани на Хрещатику у Києві, чи акації на Дерибасівській в Одесі. Без лип ця вулиця втратила б свою привабливість. Її мешканці дуже не хотіли, щоб після реконструкції вулиця Шевченка перетворилась на ще одну «стометрівку» з молодими саджанцями «карликових» дерев, які ще не відомо, чи приживуться.
Щоб зберегти липи, доведеться внести чергові зміни до проекту реконструкції вулиці Шевченка. Зокрема, нові комунікації тут прокладатимуть на максимально можливій віддалі від кореневих систем дерев. А для освітлення вулиці встановлять не шести-, а триметрові світильники фірми «Ватра», на зразок тих, які освітлюють недавно впорядковані сквери на площі Ринок і вулиці Коновальця.

Іван ГІРАК
Фото Тараса ЯКОВИНА


Переглядів: 701 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]