П`ятниця, 29.03.2024, 04:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Травень » 13
Івано-Франківську – 348 років

Дня народження кожен з нас чекає як найвеличнішого дня в році. Тоді найбільше  хочеться отримати чимало подарунків, вітань, а ще символ свята – торт. За добре усталеною традицією, святкування дня народження Івано-Франківська розпочалося солодкою родзинкою – подарунком для мешканців міста стало виготовлення великого солодкого дива. Цьогорічне диво важило понад 220 кілограмів.

Святковий торт вже традиційно виготовляють кондитери ВАТ «Перлина». Виконуючи свій черговий шедевр, майстри вміло вималювали сторінки міста, котрі назавжди вписалися у його історію. Над композицією «Історія міста Івано-Франківська» довелося потрудитися протягом чотирьох днів. Кондитери спромоглися відтворити три сторінки історії – отримання Магдебурзького права, перейменування міста із Станіслава в Івано-Франківськ та святкування 348-ї річни ... Читати далі »
Переглядів: 1183 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

За минулий святковий тиждень до служби оперативного реагування міськвиконкому надійшо лише 39 звернень, тоді як за «робочі» вона фіксує до сотні скарг. Такі цифри на вівторковій апаратній нараді в міськвиконкомі навела начальник служби Тетяна Клочко. Це дало їй підстави констатувати, що «свята пройшли добре». Тетяна Миколаївна зазначила, що чимало людей телефонували до служби оперативного реагування і дякували міській владі за організацію святкування Дня міста.
Втім не обійшлося й без прикрощів. Люди скаржились, що кладовище на вулиці Ленкавського не було впорядковане. Для належного реагування ці скарги направили до спецкомбінату міськжитлокомунгоспу. Ветерани нарікали на те, що служби радіотаксі «15-53» та «15-52» відмовлялися приймати від них замовлення на безкоштовне обслуговування, а водії автобусного маршруту №84 відмовляли у безкоштовному перевезенні на міське кладовище в селі Чукалівці. Ці факти має з’ясувати відділ транспорту і зв’язку. А через пошкодження високовольтних лі ... Читати далі »
Переглядів: 1021 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Святкування Дня міста та Дня Перемоги в Івано-Франківську пройшли спокійно і обійшлися без грубих порушень громадського порядку, — заявив міський голова Віктор Анушкевичус. Він зазначив, що влада знала про можливі ексцеси чи провокації на День Перемоги і зробила все, щоб цього не допустити: «Ми знали, що там могло бути, але задіяли всі сили і спецпідрозділи, щоб цього не трапилося. І нічого такого не було. Ну, постояли трохи, покричали і розійшлися в різні сторони»,  — сказав мер. Віктор Анушкевичус також щиро подякував всім, хто готував місто до свят та оберігав громадський спокій. Загалом, як поінформував заступник начальника міського відділу внутрішніх справ підполковник міліції Андрій Прусак, під час святкувань в місті провели 20 різноманітних заходів, в яких, за підрахунками правоохоронців, взяли участь понад 40 тисяч осіб. До охорони громадського порядку в святкові дні задіяли 678 чоловік особового складу міліції.   
Наш кор.
Переглядів: 1099 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

6 травня відбулась позачергова LII сесія міської ради, під час якої були затверджені зміни до статуту територіальної громади м. Івано-Франківська. Зокрема, затверджена нова редакція статті 37 статуту територіальної громади, згідно з якою відтепер «Особам, які мають видатні заслуги перед містом, Україною, рішенням міської ради може бути присвоєно звання «Почесний громадянин міста Івано-Франківська». 
Згідно з положенням звання «Почесний громадянин м. Івано-Франківська» є найвищою міською відзнакою. Присвоєння звання є визнанням виняткових заслуг особи перед громадою міста в соціально-економічному, науково-освітньому розвитку, за активну участь у справі відродження та примноження надбань національної культури, у національно-визвольній боротьбі за незалежність України, миротворчу, доброчинну діяльність, наукові і спортивні досягнення, забезпечення обороноздатності держави, зміцнення її безпеки та суверенітету, мужність і відвагу при врятуванні людей, матеріальних цінностей, лікві ... Читати далі »
Переглядів: 1017 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

У суботу, 8 травня, в Івано-Франківському міському парку культури та відпочинку ім. Шевченка відбулося урочисте відкриття  «Каменя любові з Кани Галілейської». Тепер завдяки проекту Алекса Штрая всі закохані мешканці та гості міста зможуть зміцнити свої почуття.
«Камінь любові» встановлено біля лебединого озера, яке відвідують весільні пари. Згідно з написом на камені, закоханим треба доторкнутися до нього на щастя та попросити у Господа, щоб їхня любов була такою ж міцною, як ця частина Святої Землі, з того самого місця, де Ісус благословив наречених. Пам‘ятний знак освятив отець Віталій Дем‘янець.
«Подивившись на невтішну статистику розлучень в країні, стає зрозумілим, що українцям потрібно більше таких місць, де закохані зможуть задуматись над важливістю і потрібністю щирих почуттів», – зазначив у привітальному слові міський голова Віктор Анушкевичус.
Наш кор.
Переглядів: 1355 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

На цьоготижневій апаратній нараді в міськвиконкомі директор Івано-Франківського рекламно-інформаційного центру Вікторія Шахоріна поскаржилася заступнику начальника міського відділу внутрішніх справ Андрію Прусаку на те, що в подвір’ї будинків на вулицях Незалежності та Вітовського, де розташовується управління житлово-комунального господарства і кафе «Старий двір» пізніми вечорами і ночами постійно відбуваються якісь бійки.
— Це страшне. Там постійно б’ються. Минулого тижня була страшна бійка, — розповіла пані Шахоріна. – З цим треба щось робити.
— Ну, може, вам це і страшно, але в цьому нема нічого страшного, — запевнив підполковник Прусак.
В цей дещо дивний діалог втрутився міський голова Віктор Анушкевичус: «Я розумію, що для міліції бійки, можливо, й нічого страшного. Але на інструктажі скажіть патрульним, щоб вони туди час від часу заходили. Щоб не боялись», — сказав мер пану підполковнику.
Загалом же минулий тиждень за криміногенною обстановкою нічим особливим не в ... Читати далі »
Переглядів: 1031 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Як ми вже інформували, міський голова Віктор Анушкевичус взяв під особистий контроль хід, обсяги і якість виконання ремонтів доріг обласного центру. Тим, що він побачив, мер не дуже задоволений. Каже, у нього є зауваження навіть до роботи комунального дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління. Його керівникові Володимирові Юсипіву міський голова вказав на недопрацювання, які ремонтники допустили на вулиці Лесі Українки: «Ви там кілька ям залатали, а одну лишили. Ви що її не виділи?», — поцікавився мер. «Виділи, виділи. Я це знаю. Просто я теж незадоволений роботою тієї бригади і перекинув її на іншу вулицю, на підготовлену ділянку», — пояснив пан Юсипів.
Також міський голова сказав, що має претензії до ремонтів на вулицях Коновальця та Гетьмана  Мазепи (тут варто додати, що навіть на тій ділянці вул. Мазепи, де недавно перестеляли асфальт, він біля каналізаційних люків викришився, утворилися ямки, які так і не заасфальтували), і зажадав, щоб комунальники подали йому графі ... Читати далі »
Переглядів: 1016 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

За сприятливої погоди мешканці міста вже зараз вибираються на пікніки на берегах річок. Дехто засмагає, а дехто й у воду заходить. Незабаром розпочнеться купальний сезон. До того часу необхідно впорядкувати і облаштувати так звані місця масового відпочинку і пляжі.

За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськвиконкому Юрія Щочкіна, в місті є шість основних місць масового відпочинку людей. На Бистриці Солотвинській – це правий берег від вулиці Набережної і лівий від вулиці Пасічної. На Бистриці Надвірнянській – лівий берег від вулиці Микитинецької та Івасюка, в мікрорайоні «Каскад» та на центральному міському озері на вулиці Мазепи. «Головне наше завдання, — каже Юрій Федорович, —  зробити відпочинок людей безпечним та не допустити випадків травмування і загибелі людей на водних об’єктах. Поки що всім вимогам і нормам відповідає лише пляж на міському озері на вулиці Мазепи. Там обстежено дно, працює водо ... Читати далі »
Переглядів: 935 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Напередодні 65-ї річниці Перемоги в селі Черніїв під Івано-Франківськом відбулося перепоховання останків двох радянських солдатів, що загинули тут під час боїв у Великій Вітчизняній війні. Ще тоді солдати були нашвидкуруч поховані на одному з селянських городів. Тепер їхні могили – на сільському цвинтарі.

Очевидиця тих воєнних подій – 83-річна мешканка села Марія Бойчук згадує:
– Це сталося навесні, у передвеликодній тиждень. Тільки от року згадати не можу. У нашій стодолі були солдати. За кілька метрів – залізниця. З німецького бронепоїзда і розстріляли молодого вояку. За кілька хвилин привезли іншого загиблого. Тут їх і поховали.
Минуло стільки літ, і на прохання господарів обійстя працівники Івано-Франківського військкомату викопали з городу останки двох солдатів, а ще – карабін, мундштук, керамічне горнятко та невеликий банячок. Керівник Народного музею «Герої Дніпра» Ярема Кваснюк встановив рік загибелі солдатів – 1944-й. Тоді поблизу Станіслава (нині І ... Читати далі »
Переглядів: 1089 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

У середу в приміщенні Івано-Франківського обласного академічного українського музично-драматичного театру відбувся концерт солістів Вроцлавської опери «Любовний напій». Шанувальники оперного мистецтва вже неодноразово ставали свідками грандіозних концертів за участю світових зірок класичної музики.

Це вже третій за рахунком концерт, який відбувся в рамках музичного проекту «Оперний феєрверк». Автор проекту Тетяна Дранчук стверджує, що такі концерти дають можливість полюбити оперу, оскільки тут класичний спів вдало поєднаний із акторською грою самих виконавців. «Проект створювався для того, щоби донести до іванофранківців розуміння цього мистецтва, а ще ми хочемо показати інше бачення опери. Воно повинно бути так само популяризоване, як попса чи рок-музика», – каже Тетяна Дранчук.
Перед концертом солісти провели прес-конференцію для місцевих ЗМІ, де розповіли про свій шлях до оперної сцени. Якщо Александра Кубас мріяла про те, що стане співачкою, то Ярослав Бодак ... Читати далі »
Переглядів: 1074 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Після вкрай невиразного старту нового сезону яремчанські «Карпати» нарешті взялися до справи. Під гарячу руку кращій команді регіону трьох останніх сезонів потрапив новачок змагань з Ясенова-Пільного, котрий отримав на власному стадіоні три «сухі» м’ячі.

Центральним у 4-му турі був поєдинок в обласному центрі, де «Тепловик» приймав зухвалого новачка – печеніжинські «Карпати». Гості своїми діями засвідчили, що недарма перебувають на верхніх щаблях турнірної таблиці. Вони діяли гостро і тільки впевнена гра голкіпера франківців дозволила «Тепловику» завершити матч на свою користь – 2:0. Тепловики здобули четверту перемогу з чотирьох можливих.
Другим у чемпіонаті наразі йде «Бескид», який несподівано втратив очки у перенесеному поєдинку з новачком змагань – «Прикарпаттям-2». На третій сходинці – снятинці. 
Чемпіонат Івано-Франківщини. 1 ліга. 3 тур. 5-6 травня. «Бескид» – «Прикарпаття-2» – 1:1 (юнаки не грали). «Калуш» – «Ніка-Динамо» – 4:1 (юнаки – 1:2). ... Читати далі »
Переглядів: 1001 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Сьогодні відбудуться матчі першого раунду (1/16 фіналу) розіграшу Кубка Івано-Франківщини. «Сітку» розіграшу укладено з урахуванням результатів виступів команд у минулому розіграші, а отже, фаворити змагань на ранніх етапах не зустрічатимуться.

В 1/16 фіналу переможець визначатиметься за підсумками одного матчу. Молодші за рангом прийматимуть старших: 1. Сваричів – "Газовик”; 2. "Обертин” – "Сокіл”; 3. Делятин – "Придністров’я”; 4. Кути – "Пробій”; 5. П’ядики – "Ніка-Динамо”; 6. Рожнів – "Карпати” Я; 7. Верховина – "Тепловик”; 8. Болехів – "Нафтовик”; 9. Заболотів – "Галичина-Енергетик-2”; 10. ДЮСШ-3-«Ютім» – "Калуш”; 11. Брошнів-Осада – "Бескид”; 12. Косів – "Снятин-Євромодуль”. Вільними від гри у першому турі виявилися чотири команди першого дивізіону – "Карпати” П, "Юніор”, "Прикарпаття-2” і "Яспіль”.
В 1/8 фіналу (20 і 27 травня) зустрінуться: «Карпати» П – «Юніор», переможець пари 1 – переможець пари 2, переможець 3 – переможець 4, переможець 5 – переможець ... Читати далі »
Переглядів: 982 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Покінчивши зі своїми злощасними безвиграшними серіями, що тривали по сім місяців, «Прикарпаття» і «Енергетик» вирішили не зупинятися на досягнутому. В чергових матчах вони знову перемогли. Бурштинці вперше у своїй історії здолали ПФК «Олександрію», а франківці неждано-негадано видали надрезультативний матч з білоцерківським «Арсеналом».

Програючи після першого тайму – 1:3, «Прикарпаття» у другому відправило у ворота суперника три «сухі» голи! Несподівано здобуті очки стануть в пригоді нашим землякам у боротьбі за виживання. Головний конкурент франківців – тернопільська «Нива» у двох наступних турах зустрінеться з не надто рейтинговими командами – «Феніксом» та «Харковом», тож не відомо, чи вистачило б «Прикарпаттю» невеличкої переваги. А от «Енергетик» тернополяни не наздоженуть вже навіть теоретично.
Бурштинці позавчора виїзним поєдинком з «Дністром» відкрили 29 тур. І знову вдало, нічия – 1:1.
Першість України. 1 ліга. 28 тур. 7-8 травня. «Енергетик» – «О ... Читати далі »
Переглядів: 970 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)

Ну от і завершилися «бронзові перегони» в чемпіонаті України. Завершилися не на користь франківського «Урагану». Після поразки від харківських залізничників наші земляки за чотири тури до фінішу позбулися навіть теоретичних шансів наздогнати львівську «Енергію».

Вже ніхто і ніщо у цьому сезоні не зрушить «Ураган» з четвертої позиції. Цей результат – рекордний в історії клубу. До цього команда двічі здобувала п’яте місце. Однак в Івано-Франківську націлювалися на вищий результат. І в розіграші Кубка України, де «ураганівці» зупинилися у чвертьфіналі, також. Остаточну оцінку сезону дасть керівництво клубу. 
До завершення змагань "Урагану” залишилося зіграти чотири поєдинки. Найперше – з «Єнакієвцем»: 15 травня – у гостях, 19-го – вдома. Далі франківці приймуть "Тайм” (22-го), а завершать сезон вояжем до донецького "Шахтаря” (29-го).
Чемпіонат України. 2 етап. 29 тур. 8 травня. «Локомотив» – «Ураган» – 4:1 (Клочко, 3, 38, Одєгов, 7, Федорченко, 28 – Вален ... Читати далі »
Переглядів: 1003 | Додав: bond | Дата: 13.05.2010 | Коментарі (0)