П`ятниця, 19.04.2024, 18:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Травень » 13 » Солодка історія міста
11:57
Солодка історія міста
Івано-Франківську – 348 років

Дня народження кожен з нас чекає як найвеличнішого дня в році. Тоді найбільше  хочеться отримати чимало подарунків, вітань, а ще символ свята – торт. За добре усталеною традицією, святкування дня народження Івано-Франківська розпочалося солодкою родзинкою – подарунком для мешканців міста стало виготовлення великого солодкого дива. Цьогорічне диво важило понад 220 кілограмів.

Святковий торт вже традиційно виготовляють кондитери ВАТ «Перлина». Виконуючи свій черговий шедевр, майстри вміло вималювали сторінки міста, котрі назавжди вписалися у його історію. Над композицією «Історія міста Івано-Франківська» довелося потрудитися протягом чотирьох днів. Кондитери спромоглися відтворити три сторінки історії – отримання Магдебурзького права, перейменування міста із Станіслава в Івано-Франківськ та святкування 348-ї річниці. Як запевнили кондитери, наступного року вони готові знову всіх здивувати свіжим солодким шедевром. Після офіційної церемонії відкриття святкування Дня міста сотні гостей мають можливість поласувати найбільшим тортом, котрий по праву розрізає господар міста – міський голова.
–  В кожній державі є багато різних свят, але є й свята, притаманні кожному місту. День міста є тим святом, котре об’єднує всіх мешканців – незалежно від віку і статі, віросповідання, політичних уподобань. Хочу подякувати усім поколінням іванофранківців, котрі робили все для того, аби ми сьогодні мали нагоду жити в такому прекрасному місті, – сказав у вітальному слові міський голова Віктор Анушкевичус.
Під час відзначення дня народження міста влада не забуває і про будні. Вітаючи городян із Днем міста, міський голова наголосив на результатах розвитку міста протягом минулого року. Також він запевнив, що 2010 рік місто проживе в режимі економії. Не випадково Віктор Анушкевичус називає бюджет 2010 року бюджетом проживання. А ще міський голова сподівається, що вже у 2011 році поновиться динаміка розвитку міста, котра спостерігалася у 2006 році.
Від обласної влади мешканців міста привітали голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк та перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський.
– Кожен населений пункт має свою історію, свої традиції, свою красу. Місто Івано-Франківськ є особливим для тих, хто тут жив, живе і буде жити. Це місто є одним із найкрасивіших міст України і буде ще кращим, – запевнив Михайло Вишиванюк. – Користуючись нагодою, хочу поділитися маленькою таємницею. Декілька днів тому мер міста знайомив мене із генеральним стратегічним планом розвитку Івано-Франківська. Це чудовий план. Я його підтримаю, він дістане свій розвиток, а Івано-Франківськ стане ще кращим, аніж є сьогодні.
Святкових заходів до Дня міста як завжди було чимало. Загалом найбільше гостей міська влада очікувала на урочисте відкриття свята, святочну академію та традиційний концерт для молоді біля міського озера. Крім того, городяни досхочу розважалися і під час традиційного фестивалю ковальського ремесла «Свято ковалів».
Колись в Івано-Франківську була практика, коли магістрат засідав саме у ратуші. Звідси, очевидно, і пішла традиція урочистого прийому в День міста іноземних делегацій у приміщенні ратуші. Всі іноземні делегації прибули на святкування не з порожніми руками, а як годиться: із сувенірами для іменинника – Івано-Франківська. Найбільш несподіваним виявився подарунок від делегації з російського міста Сєрпухов – матрьошка і паспорт мешканця Сєрпухова для міського голови. Цьогорічний прийом з нагоди Дня міста завершився підписанням двох угод про співпрацю із польськими колегами. Новим містом-партнером стало місто Кошалін, а також Новосольське воєводство. Насправді співпраця з ними вже існувала, щоправда, тільки в деяких галузях.
Також в рамках святкування Дня міста Віктор Анушкевичус провів зустріч із Надзвичайним та Повноважним послом Литви в Україні, а також консулом Чеської Республіки. Під час зустрічей були обговорені можливості співпраці та залучення іноземних інвестицій в економіку міста.
Найочікуванішим щороку є вшанування тих, хто своїм словом примножує славу нашого міста. Мова йде про письменників та журналістів, котрі удостоюються звання лауреата найвищої в місті премії. Цьогорічне вручення премії імені Івана Франка відбулося в облмуздрамтеатрі. Найвища у місті відзнака в галузі літератури та журналістики дісталася трьом митцям слова – Дмитру Юсипу, Галині Петросаняк та Зіновію Бойчуку. Премію лауреати отримали з рук міського голови. В урочистому концерті з цього приводу взяли участь ансамбль INSO-Львів, а також солісти Львівської та Національної опери України. Звичайно, вже традиційною гостею свята стала солістка Національної опери України, Герой України Марія Стеф’юк.
– В народі побутує повір’я, в якому йдеться про те, що коли сидиш між двома людьми із однаковим іменем, то треба загадувати бажання. Воно обов’язково збудеться. Так історично склалося, що місто Івано-Франківськ було засноване між двома Бистрицями, – зауважив міський голова. – Ще з самого початку було закладено щасливу долю міста. За 348 років місто пережило багато подій – сумних, трагічних, радісних. Сьогодні наше місто живе й розвивається у незалежній Україні. Сьогодні ми пишемо історію нашого міста. Я вважаю, що нам це вдається. Щиро вірю, що на наше місто чекає гарна доля, що Господь Бог буде і надалі прихильним до громади міста.
Володимир Бодак
Фото Тараса Яковина

Переглядів: 1189 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]