Четвер, 25.04.2024, 03:07
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Травень » 13 » Перепоховано останки двох солдатів
11:39
Перепоховано останки двох солдатів
Напередодні 65-ї річниці Перемоги в селі Черніїв під Івано-Франківськом відбулося перепоховання останків двох радянських солдатів, що загинули тут під час боїв у Великій Вітчизняній війні. Ще тоді солдати були нашвидкуруч поховані на одному з селянських городів. Тепер їхні могили – на сільському цвинтарі.

Очевидиця тих воєнних подій – 83-річна мешканка села Марія Бойчук згадує:
– Це сталося навесні, у передвеликодній тиждень. Тільки от року згадати не можу. У нашій стодолі були солдати. За кілька метрів – залізниця. З німецького бронепоїзда і розстріляли молодого вояку. За кілька хвилин привезли іншого загиблого. Тут їх і поховали.
Минуло стільки літ, і на прохання господарів обійстя працівники Івано-Франківського військкомату викопали з городу останки двох солдатів, а ще – карабін, мундштук, керамічне горнятко та невеликий банячок. Керівник Народного музею «Герої Дніпра» Ярема Кваснюк встановив рік загибелі солдатів – 1944-й. Тоді поблизу Станіслава (нині Івано-Франківськ) проходили великі бої. 
Керівнику музею вдалося знайти іменний список втрат особового складу 3-го мотострілецького батальйону 21-ї гвардійської Червонопрапорної механізованої бригади, яка вела бої саме в цьому селі. Відповідно до цього списку було встановлено, що загиблими солдатами були рядовий червоноармієць кулеметник Хоруженко Микита Миколайович, призваний Батайським військкоматом Ростовської області, та рядовий червоноармієць кулеметник Цхадиашвілі Абрам Васильович, призваний Борчанським РВК Грузинської РСР.
Як запевнив Ярема Кваснюк, найближчим часом будуть скеровані листи до відповідних російських та грузинських служб та установ, щоб встановити зв’язок з родичами загиблих.
На перепоховання загиблих воїнів зібралися представники обласного та районного військових комісаріатів, місцевих органів самоврядування, більшість жителів села. Школярі принесли квіти, а поминальну молитву над солдатами прочитав священик Черніївської церкви.
Історики стверджують, що таких солдатських могил на Прикарпатті ще залишається щонайменше дві сотні.
Підполковник Тарас Грень,
Західний регіональний медіа-центр МО України.
Фото Миколи Мацюка
Переглядів: 1094 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]