Четвер, 28.03.2024, 23:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 12
Гостей: 12
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 18 » СУСПІЛЬСТВО
10:33
СУСПІЛЬСТВО
Заробіток на спеці
Топ-п’ятірка бізнесу, що заробляє на високому градусі


Літо-2013 у розпалі. Але для когось – це пора відпочинку, а для когось, навпаки – час насичених робочих буднів та прибуткових жнив. Сонце, за прогнозами синоптиків, цього літа жаритиме ще завзятіше, ніж торік. Тож, українці без сумніву шукатимуть порятунку від настирливого тепла в усьому, що дозволяє їм легше переносити спеку. А хто на цьому зароблятиме  – довідувався «ЗК».


«Традиційно влітку спостерігається підвищення обсягу продажу безалкогольних напоїв (за винятком соків), пива і супутніх йому груп, морозива, м'яса для шашлику, а також цукру і соняшникової олії через сезон консервації, – розповідає керівник управління корпоративних комунікацій «МЕТРО Кеш енд Кері Україна» Анна Курбатова. – Добре продаються специфічно літні товари – репеленти, товари для пікніків, сонцезахисні засоби».
Однак, за словами комерсантів, серед цього переліку є явно виражені лідери, продажі яких, порівняно з нелітніми місяцями, зростають у рази. Першу «трійку» в цьому рейтингу складають продовольчі товари: всіма улюблене морозиво, безалкогольні напої (мінеральна вода та квас), а також пиво.

Морозиво

Яке воно – літо без морозива, українцям уявити важко. За статистикою, кожен з наших співвітчизників влітку з’їдає майже кілограм-півтора «солодкої прохолоди». Продавці студених ласощів на спекотні дні чекають з нетерпінням, бо знають – це для них пора найбільших заробітків. Саме «морозивний» бізнес є найвигіднішим серед сезонних видів комерції.
«Загалом морозиво купують літом частіше, як мінімум у 20 разів, – розповідає керуючий магазином «Арсен» Андрій Глинянчук. – Найбільшим попитом користується звичайне порційне морозиво. Сімейні упаковки краще розкуповують зимою, хоча й у спеку попит на них теж зростає».
А якщо літо видається дуже спекотним, продажі холодної лакомини, порівняно з іншими порами року, можуть зрости навіть у сто разів, запевняють місцеві дистриб’ютори.
Внаслідок підвищеного ажіотажу ціни на морозиво улітку підвищуються в середньому на 10-15%.

Безалкогольні напої: солодкі газовані й мінеральні води, квас

Непогано заробляють на гарячих деньках також виробники та розповсюдники безалкогольних напоїв. Попит на їхню продукцію зростає приблизно у 2,5 раза. Щоправда, стосується це не усіх груп товарів.
«В останні роки люди все частіше купують звичайні мінеральні води. Реалізація солодких вод з року в рік зменшується», – каже Андрій Глинянчук.  
Щодо квасу, то його продаж, як зазначають бізнесмени, в теплу пору року, порівняно із зимовими місяцями, вищий в шість і більше разів. Однак попитом користується в основному розливний напій. Квас у пляшках за рівнем реалізації на полицях супермаркетів відчутно програє «мінералці».
Але і тут є свої тонкощі. За словами підприємців, продаж бочкового квасу залежить безпосередньо від погоди. Чим більше спекотних днів, тим більший оборот торгівлі. У період сильної спеки, одна «точка» протягом дня може реалізувати до 300 літрів квасу, тобто понад тисячу порцій. У звичайний літній день цей показник зазвичай не перевищує 100 літрів.   
Ціни на цю групу товарів у спеку збільшуються на 15–20%.

Пиво

Обсяги споживання пива теж зростають. І хоча цей слабоалкогольний напій, як запевняють представники торгових мереж, попитом користується цілий рік, висока позначка термометра все ж спонукає українців купувати його частіше.
«Чим більше холодильників, тим краще йде реалізація, – пояснює керуючий магазином «Арсен» Андрій Глинянчук. – У середньому продажі пляшкового пива зростають десь у півтора-два рази».
У закладах громадського харчування (без врахування літніх торгових майданчиків) хмільним напоєм влітку бадьоряться у 2-3 рази частіше, ніж у прохолодніші пори року.  
За даними пивних дистриб’юторів міста, найбільше франківці полюбляють втамовувати спрагу світлим пивом – 60% городян. 30% наших земляків надають перевагу пиву класу «преміум» та лише 10% – темним сортам.
Також улітку охочіше розкуповують світле пиво, тоді як взимку більший оборот у міцніших видів напою.
Щодо вартості, то сезонного збільшення, переконують дистриб’ютори, немає. Здорожчання «слабоалкоголки» відбувається за рахунок інших факторів: підвищення цін на сировину, транспортних витрат, – запевняють комерсанти.

Кондиціонери

Зростають також продажі кондиціонерів. Попит на «кліматизери», як переконують збувачі, теж залежить від стовпчика термометра. Консультанти магазинів побутової техніки пригадують літо 2010-го, коли через аномальну спеку споживачі майже вимели кондиціонери із прилавків, що спричинило дефіцит товару.
«Купити кондиціонер людину змушує погода. Отже, чим спекотніше на вулиці, тим більший рівень продажів, – пояснює старший спеціаліст по клімат-техніці мережі «Фокстрот» Олена Светлична. – При підвищенні нічної температури до позначки +20 градусів і вище продажі збільшуються у три-чотири рази».
Але в той час, коли осінні та зимові покупки кондиціонерів – це, як правило, середній і вище середнього цінові сегменти (5-10 тисяч гривень), то влітку вибір людей, зазвичай, падає на дешевший кліматичний пристрій – вартістю до 2 тисяч гривень. Таку тенденцію фахівці пояснюють тим, що влітку покупка кондиціонера є частіше вимушеною, аніж запланованою. Тоді як в прохолодніші пори року – це зважена купівля, пов’язана з плановим ремонтом або із вдосконаленням умов проживання. А на таке українці не скупляться.

Літні торгові майданчики

«Літники» у гарячу пору заробляють «на ура». За інформацією міського управління торгівлі, сьогодні в Івано-Франківську легально функціонують 94 літні майданчики. Від них бюджет міста лише за видачу підприємцям відповідних дозволів отримає понад 600 тисяч гривень. В минулому році тільки за розміщення майданчиків комерсанти вкупі сплатили більше мільйона гривень. А не скупляться підприємці на свої «літники» тому, що доходи від цього сезонного бізнесу – одні з найбільших.   
«Заклад, який має літній майданчик, за рахунок цього майданчика може давати в сукупності виручку більшу, ніж без нього взимку чи навесні, – розповідає операційний директор мережі «23 ресторани» Олександр Токмиленко. –  Особливо це стосується центру міста. Там приріст може складати 30-40%. А якщо сам заклад маленький, але у нього великий майданчик, то він літом може давати в два рази більшу виручку».
Як зазначає ресторатор, лідерами продажів у літніх кнайпах традиційно є пиво та квас, тобто холодні напої.   
«Виграє нині той, хто має більший асортимент, – продовжує Олександр Токмиленко. –  Для ресторанного бізнесу дуже важливим є розміщення, але сьогодні літні майданчики більше розділяються на ті, які продають напої та морозиво, і ті, що продають шашлик. І ті, й інші літом мають своїх відвідувачів».
А от заклади, які влітку не обживаються літною палаткою, за словами Олександра Токмиленка, залежно від розміщення зменшують свої прибутки на 20-40%.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 958 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]