Вівторок, 19.03.2024, 12:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 25
Найважче — змінити  ставлення до психіатрії



П ро те, що на наших  теренах ставлення до людей із психічними проблемами та до медиків, що їх лікують, змінюється — свідчить і ця недавня подія. Між іншим, на неї прибуло керівництво області та чимало гостей   із Франції й Польщі. «Оце уперше на території Івано-Франківської обласної психоневрологічної лікарні № 3 побував голова ОДА Михайло Вишиванюк, — зауважив головний лікар закладу Мирон Мулик. — Ми відкрили нове відділення, подібних якому не було в нашій області та й Україні загалом. І воно обслуговуватиме хворих з усієї Франківщини».

Цікаво, що у розмові із журналістом керівник психіатричної лікарні не дає назви відділенню. І це не випадково. Як пояснює Мирон Мулик, у формуванні цього відділення лікарня наслідує польський досвід, польську с ... Читати далі »
Переглядів: 975 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Ініціативу електронної реєстрації дітей визнали на всеукраїнському рівні

Асоціація органів місцевого самоврядування «Міста електронного врядування України» визначила переможців Національного конкурсу реалізованих проектів у сфері електронного урядування. У номінації «Електронна демократія» переможцем визнано проект «Впровадження загальноміського електронного реєстру дітей до ДНЗ м. Івано-Франківська».

Нагадаємо, що цей проект був ініціативою благодійної організації «Родина», волонтери якої реалізовували його від ідеї написання проектної пропозиції до самої реалізації та звітності. Звісно, жодна громадська ініціатива реформаторського характеру не може бути реалізована без підтримки влади. Голова профільної депутатської комісії з питань духовного відродження, освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту Оксана Савчук відразу підтримала ідею створення електронног ... Читати далі »
Переглядів: 731 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Недоремонтували
Михайло Вишиванюк вирішив звільнити з посади начальника Служби автомобільних доріг області

Такий вердикт виніс голова облдержадміністрації головному дорожнику області Сергію Сендерському у понеділок, під час засідання колегії ОДА. Мовляв, полагодити всі проблемні автошляхи, як зобов’язувалися – до 1 липня, франківські дорожники не встигли. А отже, мають оцінку «незадовільно».    
«Скоро вже 1 серпня, але дороги не відремонтовано, – дорікав автодорівцям Михайло Вишиванюк. – І на нинішній день маємо визнати, що стан доріг в області незадовільний. Лише 20% дорожнього покриття у нормальному стані, що є результатом, перш за все, слабкої роботи керівництва облавтодору».
Відтак голова ОДА вирішив усунути від обов’язків начальника Служби автомобільних доріг області Сергія Сендерського.
«З урахуванням того, що нашими дорогами останнім часом служба автомобільних доріг за ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Кого й коли обчистити, видивляються в інтернеті

За останніх півроку до прикарпатських правоохоронців звернулося майже 32 тисячі людей. Про це минулого тижня на прес-конференції повідомив начальник управління МВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Олег Сало. За його словами, третину інформації про злочини з цих заяв і повідомлень було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань як таку, що містить ознаки вчинення злочинів.
В цьому переліку, як зазначив генерал, правопорушення різного штибу: злочини, пов’язані із незаконним обігом зброї (67 правопорушень), незаконним обігом наркотиків (314), злочини економічної спрямованості (649). Найпоширенішою серед місцевих розбишак є крадіжка. Крадуть прикарпатці, за словами Олега Сала, геть усе: від мобільних телефонів та гаманців до солідніших надбань – мотоциклів та авто. Також, як підмітив очільник прикарпатських силов ... Читати далі »
Переглядів: 800 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Дороги ремонтують в борг

Роботи з ремонтів доріг продовжуються, але шляховики вже заборгували за асфальт один мільйон гривень.

Про це повідомив начальник дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління Володимир Юсипів. За його словами, минулого тижня ДРЕУ завершило поточні ремонти вулиць Коновальця, Залізничної та частини вул. Тарнавського. Тривають роботи на вулицях Бельведерській і Сахарова.
«Але у нас знову виникли проблеми з фінансуванням, – каже В. Юсипів. – За день ми приймаємо по 80-90 тонн асфальтобетону і вже заборгували за нього один мільйон гривень. Зараз виконуємо роботи у борг. Також уже використали всі передбачені бюджетом кошти на нанесення розмітки і встановлення дорожніх знаків».
А ось в управлінні капітального будівництва на безгрошів’я наразі не скаржаться. За словами начальника УКБ Володимира Ковальчука, минулого тижня завершили капремонт част ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Ростислав Кукурудз, депутат міської ради, фракція «За зміни в Івано-Франківську»


Місто, що думає глобально, а діє локально
Хотів би продовжити популярну сьогодні розмову про майбутнє міста, з яким більшість з нас пов’язує своє майбутнє. На жаль, небезпідставними є думки відомого місцевого філософа що наразі ми рухаємося швидше до «помийного раю», де панує «псевдомодерна архітектура» і на вихідні залишається обмаль мешканців, де в неділю «городяни» зустрічаються або на автобазарі, або біля найближчого маркету.
Мені є ближчою розмова про відновлення міського середовища, про створення міського бренду, про необхідність знайти міську легенду, яка б змогла реанімувати Франківськ як місто відоме не лише дешевими цінами на квартири і близькістю до Буковелю.
Видається мені, що цих брендів ма ... Читати далі »
Переглядів: 738 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Непомітне покращення
Прибирання вулиць і санітарний стан міста покращився.
Про це на вівторковій апаратній нараді у міськвиконкомі заявив керівник муніципальної інспекції з благоустрою Степан Кукула.
За його словами, вивезення твердих побутових відходів з контейнерних майданчиків упродовж минулого тижня відбувалося регулярно. Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління покращило прибирання вулиць. Все це  відповідно покращило й санітарний стан самого міста.
«Якщо такими темпами продовжувати працювати, то за один-два тижні санітарний стан міста буде нормальним», – вважає С. Кукула.
Водночас він вказав комунальникам і на окремі недоліки у їхній роботі. Зокрема, у багатьох місцях ще є накопичення зрізаного гілля, різноманітного непотребу та негабаритних відходів. Найгірший стан справ на території колишнього ЖЕО №8. Спеціальні контейнери для будівельного і негабаритного сміття, яких є п’ять, теж переп ... Читати далі »
Переглядів: 688 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Тупикова ситуація
Міська влада не має змоги виконати вказівку облдержадміністрації про відкриття автобусних маршрутів для довезення людей з особливими потребами до обласного бюро медико-соціальної експертизи, бо приватні перевізники відмовляються їх обслуговувати.
Про це повідомив начальник відділу транспорту і телекомунікацій департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Юрій Маджуга. За його словами, міськвиконком ще у минулому році розробив два автобусні маршрути № 40 «Автостанція №2 – вул. Шухевичів» та № 50 «м-н «Каскад» – Аеропорт», які мали пролягати вулицею Шухевичів і забезпечити транспортне сполучення з МСЕК на вулиці Переяславській. «На цих маршрутах мали працювати вісім автобусів. Ми неодноразово оголошували конкурси на їх обслуговування, але приватні перевізники не брали у них участі», – пояснив Ю.Маджуга. Крім т ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Вилучили наркотики
Минулого тижня міліціонери патрульно-постової служби два рази вилучали наркотики.
Про це повідомив заступник начальника міськвідділу внутрішніх справ підполковник міліції Валентин Данилюк.
За його словами, минулої суботи на вулиці Донцова увагу патрульного наряду привернув один чоловік, який підозріло поводився. Під час огляду правоохоронці у нього виявили три грами зеленої речовини, схожої на марихуану.
Наступного дня на вулиці Степана Бандери у місцевого жителя правоохоронці виявили один грам речовини оранжевого кольору, схожої на амфетамін.
«За цими фактами розпочаті кримінальні провадження, вилучені речовини направлені на дослідження», – поінформував підполковник Данилюк.
Наш кор.

Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Таємницю його смерті бережуть стіни Освенціма

25 липня минає сімдесят один рік  з дня загибелі в концтаборі Освенцім доктора політично-економічних наук, учасника визвольних змагань, члена ОУН Олександра Бандери – брата Степана Бандери.

У багатодітній родині отця Андрія Бандери Олександр був  третьою дитиною після Марти й Степана Бандерів, згодом народились й Василь, Богдан, Володимира та Оксана.
Олександра Бандеру, охрещеного Олексою, дома звали Лесьо. Народився  він 25 березня 1911 року в селі Старий Угринів, тепер Калуського району Івано- Франківської області. По закінченні Стрийської гімназії продовжив навчання на агрономічному факультеті Львівської політехніки в Дублянах. У 1933 році Олександр стає членом ОУН. Як зазначає у спогадах сестра Бандери Оксана, "у тому ж році  після матури відправила Організація його в Рим. Він там студіював, докторат закінчив і був до ... Читати далі »
Переглядів: 895 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Академіку Володимиру Грабовецькому – 85 років



Колектив  Історико-меморіального музею Олекси Довбуша вітає з днем народження свого директора, видатного історика України, доктора історичних наук, заслуженого діяча науки і техніки України, патріарха історичної науки на Прикарпатті, академіка Володимира Васильовича Грабовецького і бажає йому міцного здоров'я, натхнення у щоденній праці на благо української історичної науки, довголіття, оптимізму і Господнього благословення.

Працівники музею Олекси Довбуша пишаються тим, що працюють з науковцем, який опублікував понад 1500 наукових праць з історії України і Прикарпаття, в тому числі 60 фундаментальних монографій і 100 окремих видань. Широковідомі його монографії трилогій (3 томів) та тетралогій (4 томів) багатотомних «Нарисів історії Прикарпаття» (19 ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Від маминих підборів до великих подіумів

Про те, як наполегливо потрібно працювати над здійсненням власних мрій, шістнадцятирічна модель Марта Голодюк із села Драгомирчани знає не з чуток. Вперше їй довелось вийти на подіум у віці восьми років, це був благодійний показ, що проходив у дитячому інтернаті. Дівчинці настільки сподобалось, що уже тоді вона визначилась – хоче бути моделлю.

Сьогодні Марта входить до основного складу моделей одного із найпопулярніших івано-франківських агентств «Ювента». У дівчини ідеальні параметри і ріст 180 см, а ще, віримо, велике майбутнє.
Юна модель розповіла нам дещо про своє життя.
– Скажи, будь ласка, що тебе найбільше приваблює у модельному бізнесі?
– Бути моделлю — це не тільки вміння ходити по подіуму, мати навики професійного дефіле. Моє материнське агентство "Ювента" дає змогу також вивчати етикет, аеробіку, танці, мейк-ап та багато ін ... Читати далі »
Переглядів: 802 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

Вишивка «від кутюр»
Франківський дизайнер Любця Чернікова презентувала нову колекцію одягу у стилі «етно»


Вишивка, мереживо, елементи гуцульської хустки та домотканого полотна, майстерно скомпоновані між собою у модні «луки», днями приміряли франківські моделі. Авторка «фенш-міксу» народного, етнічного та сучасного – дизайнер Любця Чернікова, вже в одинадцяте демонструє ексклюзивні речі в стилі «етно» власного виробництва.

Моделі, вдягнуті у строкаті сукенки з вишитими орнаментами в стилі петриківського розпису, замість подіуму дефілювали просторими коридорами «Бастіону». Загалом на показі Любця Чернікова представила 40 образів. З тканин використала льон, котон, бавовну та конопляне полотно. Тканину з коноплі Любця разом зі своїми майстрами ткали власноруч, на спеціально придбаному раритетному верстаті. Також в колекції багато мережива – ним оздоблена майже кожна модель.
«Я намагаюсь ... Читати далі »
Переглядів: 970 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)

«Дракони» пересіли на велосипеди

Як ми вже повідомляли, минулої п'ятниці івано-франківський "Ураган" вийшов з відпустки. Після ретельного медичного обстеження наступного дня віце-чемпіони України у повному складі вирушили на перший учбово-тренувальний збір до сусідньої Польщі. Там команда отаборилася в околицях портового  міста Гданськ.

Перший збір буде повністю присвячений фізпідготовці. Відтак "дракони" працюватимуть у режимі дворазових тренувань. І лише наприкінці збору запланований спаринг у Щецині з місцевою командою "Погонь-04" (фіналіст Кубка Польщі, 4-е місце в екстракласі сезону 2013-14 рр.).
Клубна прес-служба повідомляє, що понад тисячу кілометрів до місця збору "ураганівці" подолали без пригод. Балтійське побережжя Польщі зустріло прикарпатців хорошою погодою, теплим морським вітром та лагідним сонечком. Приємно вразив команду готельний комплекс під ... Читати далі »
Переглядів: 757 | Додав: bond | Дата: 25.07.2013 | Коментарі (0)