П`ятниця, 26.04.2024, 18:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 12 » СОЦІУМ
10:21
СОЦІУМ
У здоровому тілі – здоровий дух!

14 вересня – День фізичної культури і спорту. Як справедливо б не критикували Радянський Союз за постійні дефіцити і черги в магазинах, але згадаймо, на якому високому рівні був розвиток масового спорту в країні. Практично в кожному дворі був спортивний майданчик, а на район припадало по кілька ДЮСШ.


Однак за два десятиліття, що минули з того часу, інфраструктура для занять масовим спортом здебільшого занепала або була переведена на платну основу, що зробило заняття спортом недешевим задоволенням. І, щонайгірше, змінилося ставлення самих людей до занять фізкультурою та спортом. Наслідки не забарилися. Сьогоднішні школярі не можуть виконати нормативи, які здавали їхні батьки. Та й самі діти віддають перевагу сидінню за комп’ютером, а не грі у футбол чи баскетбол. Батьки ж намагаються всілякими правдами і неправдами звільнити своє дитя від уроку фізкультури.
По причині байдужого ставлення громадян до власного здоров’я Україна сьогодні займає 150 місце серед 223 країн світу за показником середньої тривалості життя. Мешканці нашої країни живуть на 10 років менше, ніж у Євросоюзі та багатьох країнах СНД. За даними Держстату, кожен десятий українець не доживає до 35 років, а кожен четвертий — до 60 років.
І ось тут має допомогти держава. Українцям потрібні не голосні заяви, а конкретні кроки. Звичайно, за один день взяти і забезпечити всіх громадян доступом до спортивних майданчиків, залів і басейнів нереально, але крок за кроком цього можна досягнути. Найголовніше – заохотити людей, а особливо молодь, вести здоровий спосіб життя та займатися фізкультурою. Гарним прикладом для молоді є успіхи українських спортсменів,  проведення масштабних спортивних заходів, таких як Євро-2012. Проведення спортивних чемпіонатів у всьому світі вважається одним із найефективніших методів популяризації спорту. Власне, відчуття атмосфери спортивного свята, можливість хоча б здалеку побачити зірок спорту – найбільше мотивує молодь долучатися до активного способу життя.
Незважаючи на політичні вподобання і ставлення до теперішньої влади, її політика щодо популяризації фізичної культури та спорту заслуговує на повагу і підтримку. У 2015 році в Україні буде проведено чемпіонат Європи з баскетболу. Окрім того, Україна планує подавати заявку на зимову Олімпіаду в 2022 році. «Проведення масштабних спортивних заходів покращує імідж України в світі та сприяє утвердженню здорового способу життя, особливо серед дітей і молоді», – наголосив в одному із своїх виступів Президент України Віктор Янукович.
На черзі проведення Національного турніру шкільних баскетбольних команд. Для залучення дітей та молоді до спорту вже у 2013-2014 роках буде модернізовано 70% спортивних майданчиків, які знаходяться у школах та садочках. А до 2017 року планується побудувати 50 басейнів та 2500 спортивних майданчиків.
Реалізуючи соціальні ініціативи Президента, Кабінет Міністрів на початку цього року затвердив Загальнодержавну соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки. Метою програми є залучення широких верств населення до систематичних занять фізичною культурою і масовим спортом, популяризація здорового способу життя.
Планується, що виконання Програми дасть можливість щорічно збільшувати на 1-2% рівень охоплення населення руховою активністю до 30 хвилин щодня. Програма має збільшити на 20% залучення дітей та молоді віком від 6 до 23 років до занять у дитячо-юнацьких спортивних школах.
Зміни торкнулися і шкільних навчальних програм. З цього навчального року в школах на уроках фізкультури відмінено нормативи, а програми складено у вигляді освітніх модулів. Така система набагато доступніша для дітей, оскільки враховує їхні вподобання. Якщо в школі є зал для занять хореографією, то діти можуть займатись хореографією, якщо басейн, то діти можуть займатись плаванням. Хто захоче, то займатиметься легкою атлетикою чи футболом. Адже в програмі є модулі: «футбол», «баскетбол» тощо. Відбувається популяризація спорту і на всеукраїнському рівні. 14 вересня цього року на Хрещатику відбудеться Всеукраїнський Олімпійський урок, який в прямому ефірі має довести всій країні, що аби доєднатися до олімпійського руху, багато грошей не треба. Головне – бажання.
Дмитро ТЕРЕЩЕНКО 
Переглядів: 611 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]