Вівторок, 23.04.2024, 12:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 19
Сланці для обранців
Завтра до Івано-Франківська буде прикута увага    всієї України

Депутати найвищого законодавчого органу області розглядатимуть новий, доповнений проект «сланцевої» угоди з «Шевроном». Минулого разу облрада відправила угоду на доопрацювання уряду та створила спеціальну робочу групу. Які настрої панують у депутатському корпусі напередодні дня голосування, «за» чи «проти» хитнуться шальки терезів на цей раз – з’ясовував «ЗК».  

З ПР та «Батьківщиною»  все зрозуміло

З Партією регіонів все зрозуміло – їхня точка зору щодо газового питання непорушна.  Про сланцеві «зваби» не втомлюється нагадувати «важка артилерія» – голова ОДА Михайло Вишиванюк та його заступник Руслан Гусак.
«Це будуть додаткові надходження до обласного бюджету, а це 200-300 мільйонів гривень щороку лише на початковому етапі, – розповідав про можливі перспективи Руслан Гусак ... Читати далі »
Переглядів: 879 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Лєна ВАСЕНКО:
«Не зациклююся на тому, що я створила щось геніальне»




За декілька днів на Балі в Індонезії відбудеться фінал довгоочікуваного конкурсу краси «Міс світу 2013». Цьогоріч увага поціновувачів прекрасного прикута до вишуканого і стильного вбрання представниці від України, нашої землячки Анни Заячківської. Вбрання для красуні виготовила франківська дизайнерка Лєна Васенко. Цей рік видався доволі вдалим для дизайнерки, адже її колекція одягу потрапила до Книги рекордів України. Про свою роботу, власноруч виготовлену красу та співпрацю з відомими особистостями Лєна Васенко поділилася в інтерв’ю, котре ми записали у Міжнародний день краси.

– Відколи заговорили про Лєну Васенко як про відомого франківського дизайнера?
– Мене фактично знали ще з тих пір, відколи я співала у проекті «L 12». З тими артистами, з кот ... Читати далі »
Переглядів: 1032 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Без газу і води

Впродовж минулого тижня мешканці кількох будинків перебували без газу і води, а один будинок заливали каналізаційні стоки.
Саме з обговорення цих, як висловився в.о. міського голови Зіновій Фітель, «кричущих фактів» розпочалася традиційна вівторкова апаратна нарада у міськвиконкомі.

Варто зазначити, що колись апаратні наради розпочинались із заслуховування інформації служби оперативного реагування «Про забезпечення життєдіяльності міста» і переліку всіх комунальних негараздів, на які скаржилися мешканці міста минулого тижня. Але згодом  у порядок денний таких нарад внесли зміни і ось уже понад рік як заслуховування цього питання з нього вилучили.
Втім, цього разу резонансне відключення газопостачання у 60-квартирному житловому будинку №4-«а» на Набережній імені Василя Стефаника головуючий на нараді З.Фітель вирішив не замовчувати і перевести ... Читати далі »
Переглядів: 631 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

В Опришівцях відремонтують центральну дорогу

Дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління розпочало вибірковий капітальний ремонт вулиці імені отця Блавацького, що в мікрорайоні Опришівці.
Про це повідомив заступник начальника ДРЕУ Віталій Бурко. За його словами, у зв’язку із зупинкою асфальтного заводу ТзОВ «Івано-Франківськавтодор», асфальтобетон управління закуповує у Надвірній. Минулого тижня  ДРЕУ відремонтувало 210 метрів асфальтного покриття на вулиці Микитинецькій, завершило роботи з вирівнювання плитки на вулиці Толстого, здійснило профілювання проїжджої частини вулиці імені кардинала Йосипа Сліпого. Також продовжуються підготовчі роботи з вибіркового капітального ремонту вулиці Стуса на ділянці від вул. Івасюка до вул. Миколайчука та прибудинкової території на вулиці Івана-Павла ІІ, №№21, 26.
Наш кор.
Переглядів: 614 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Для безпеки школярів

Управління капітального будівництва здійснило додаткові заходи задля забезпечення безпечного доступу школярів до школи-ліцею №23, поруч з якою ведеться будівництво вулиці Проектної.

Про це повідомив головний інженер УКБ Микола Халак. За його словами, додатковий вхід до школи-ліцею відкрили з вулиці Проектної. На перехресті вулиць Мазепи і Гординського встановили спеціальний щит з інформацією про те, що прохід по тротуару закритий. А на перехресті з вулицею Проектною і у місці розширення вулиці Мазепи, на відстані в один метр від краю дороги, встановили бетонні блоки, які мають забезпечити безпеку пішоходам, котрі, попри заборону, все ж опиняться в зоні проведення дорожніх робіт.
Водночас М.Халак поінформував, що основа перехрестя вулиць Мазепи та Проектної вже підготовлена до асфальтування, і зараз проводяться роботи з влаштування так званого ко ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Музей родинних професій Романа Фабрики – серед найунікальніших в Україні



Музею родинних професій, створеному заслуженим журналістом України іванофранківцем Романом Фабрикою, виповнилося 8 років. У музейній експозиції, розміщеній у спеціально спорудженому приміщенні на невеликому подвір’ї практично в центрі Івано-Франківська, зібрано атрибути 150 професій, освоєних представниками родини Фабрик протягом двохсот років, а також предмети побуту.

Тут можна побачити знаряддя праці залізничників, ковалів, архітекторів, пасічників, будівельників, геологів, шахтарів, музикантів, агрономів тощо.
«Музей – моє дітище, – каже Роман Фабрика. – Побачив його уві сні. Втілювати побачене допомагали син та онук. Девіз мого музею: від плуга – до комп’ютера».
За час існування музею його оглянули понад 8 тисяч відвідувачів ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Дощі місту не страшні?

Половину робіт з обслуговування дощової каналізації київська фірма, яка виграла відповідний тендер, виконала                  у борг і далі так працювати не хоче.


Цього року тендер на обслуговування дощової каналізації в Івано-Франківську виграла Київська фірма «Енергозберігаючі технології 2010», яка запропонувала виконати передбачені умовами тендеру роботи за 700 тисяч гривень, що на 100 тисяч дешевше, ніж два інші місцеві претенденти – КП «Івано-Франківськводоекотехпром» та дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління.
Дощова каналізація є елементом дороги. Тож вона б мала перебувати на балансі й обслуговуванні тієї організації, яка обслуговує дороги. (Можливо, тоді б двірники не змітали у дощову каналізацію все сміття з доріг і тротуарів). Але свого часу в Івано-Франківську вирішили дощову каналізац ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Сергій СТЕФАНКО, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція ВО «Свобода»


Про український «плавильний котел національностей»


Дехто з націонал-утопістів радіє з того, що нині у паспорті відсутня графа «національність» і говорить про так званий український «плавильний котел національностей». Так от, ніколи раніше, і у наш час також, правило «плавильного котла» («асиміляція») в Україні не працювало на користь консолідації української нації, а працювало і працює лише на користь проімперських антиукраїнських сил.
Саме вони для того, щоб розвалити державу і розколоти націю, пропонують утопічну тезу про безнаціональне громадянське суспільство. Громадянське, нібито безнаціональне суспільство, аморфна політична українська нація – все це дуже гарні слова.
А що ми маємо  нині реально? А реально виходить нібито безнаціональне громад ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Борги зростають

У Івано-Франківську  на казначейських рахунках «зависло» 17 мільйонів гривень.

Про це повідомила начальник фінансового управління міськвиконкому Вікторія Сусаніна. За її словами, це кошти міського бюджету Івано-Франківська та сіл, що територіально входять до складу Івано-Франківської міської ради.
«На рахунках казначейства «зависло» сімнадцять мільйонів гривень, вісім з яких – на ремонти доріг. П’ятнадцять мільйонів – це кошти міського бюджету і два мільйони – сіл міської ради», – пояснила В.Сусаніна.   
Обурення такою ситуацією висловив секретар міської ради Микола Вітенко. Він наголосив, що невчасне проведення коштів казначейством спричиняє ризики бюджетної заборгованості з оплати за електроенергію та теплопостачання у школах, а під кінець жовтня може виникнути проблема фінансування так званих захищених статей бюджету.
«Я розум ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (1)

Розширення послуг

Про це повідомила директор ЦНАПу Надія Прокопів-Старчевська.

Так, з вересня у ЦНАПі почали працювати  представники Державної міграційної служби. Наразі вони надають послуги мешканцям житлового фонду «Єдиного розрахункового центру» та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а у перспективі надаватимуть їх і мешканцям приватного сектору.
За словами Н.Прокопів-Старчевської, відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги», ЦНАП на дві години – до 16.00 – повинен збільшити час прийому громадян, має працювати й у суботу, а два дні на тиждень працюватиме до 20.00.     
Директор ЦНАПу також поінформувала, що у структурі міськвиконкому має бути створене управління надання адміністративних послуг з введенням посад адміністраторів.
Наш кор.
Переглядів: 657 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Вадим Войтик:
«Переконаний, найскладніше позаду»



Першого жовтня минає два роки, як «Єдиний розрахунковий центр» взяв в управління перші житлові будинки. За цей час підприємство пережило чимало: критику влади, розчарування мешканців, страйки колишніх жеківців, візити правоохоронців та навіть політичні буревії. Про це і не тільки  ми говоримо  з керівником
«Єдиного   розрахункового центру» Вадимом Войтиком.


– Пане Вадиме, якщо повертатись на два роки назад, що би ви зробили інакше тоді, на «березі» комунальної реформи?
– Передовсім добре би зважив, чи варто мені за це братись. А якщо серйозно, то приділив би значно більше часу на підготовчий етап. Ми більше займались нормативною базою, натомість кадровий склад інженерної служби був не достатньо сильним. Наша команда довірливо п ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Україна стає ближчою до Європи

28-29 листопада у Вільнюсі на черговому саміті «Східного партнерства» очікується підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про що мова і як угода вплине на життя звичайних українців?

Асоціація – ще не членство
Якщо хтось думає, що Україна вже у листопаді цього року приєднається до ЄС і з наступного дня після саміту замість гривні як основна валюта буде ходити євро, то він помиляється. Асоціація або асоційоване членство – це не повноцінне членство в Європейському Союзі. За великим рахунком, Угода про асоціацію – це такий же договір про співпрацю, як і будь-який інший. Україна підписала договори практично з усіма країнами світу. З ЄС у нас теж існує Договір про партнерство, з 1998 року. Договір же про асоціацію дає ще більші можливості співпраці, у тому числі через вільний ринок.
Україні Угода про асоціацію вигідна тими ... Читати далі »
Переглядів: 636 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Оновлений рахунок за світло для споживачів Івано-Франківського РЕМ

Енергетики пішли назустріч споживачам Івано-Франківського РЕМ і спростили формат та вигляд рахунку за електропостачання. Новий рахунок є зрозумілішим та доступнішим і, на відміну від попереднього варіанту, не містить складних розрахунків.

 Відтепер на рахунку немає нічого зайвого. В основній частині – тільки попередній та фактичний покази електролічильника, остання зарахована оплата та сума до оплати в поточному місяці, субсидія, якщо така є. У додатковій – банківські реквізити, діючий тариф та контактна інформація енергопостачальника.
«З однієї сторони, закон вимагає від нас, щоб на рахунку за електропостачання було висвітлено максимум інформації, з іншої – така кількість цифр і складних розрахунків тільки заплутує наших споживачів, – зазначила заступник директора з енергозбуту ПАТ «Прикарпаттяо ... Читати далі »
Переглядів: 712 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Взимку будемо з теплом

Україна все ближче наближається до початку опалювального сезону. Теплоенергетики повідомляють, що готовність житлово-комунального господарства складає 95%. До 1 жовтня галузь буде готова до зими на всі 100%. Опалювальний сезон 2013-2014 років для лікарень, шкіл, дитсадків розпочнеться з 5 жовтня, а для населення – з 15-го. Однак, як підкреслив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунальної галузі Геннадій Темник, якщо на вулиці похолодає нижче прийнятої норми, то опалення можуть увімкнути і раніше.

Під готовністю до опалювального сезону мається на увазі завершення ремонту всіх опалювальних систем і накопичення в сховищах палива необхідного в холодний період року. Якщо з проведенням ремонтів тепломереж наші теплоенергетики справляються вчасно, то найбільших клопотів завдає висока вартість газу. І тут варто зазначити, що Україна п ... Читати далі »
Переглядів: 613 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Галицькі кмітливці святкують ювілей і мають чим пишатися

Цьогоріч День винахідника і раціоналізатора для галицьких кмітливців особливий, бо вони святкують його разом ще з однією круглою датою – 55-річчям створення Івано-Франківської обласної ради Всеукраїнського товариства винахідників і раціоналізаторів. 

Багаторічний голова обласної ради ТВР п.Богдан Середюк переконаний, що чим складніші часи, тим більше творчості виявляє людина, аби щось вдосконалити, поліпшити.  «Надзвичайно талановиті люди живуть, навчаються і працюють на Галичині. Ми започаткували видання серії книг «Етюди про галицьких кмітливців», вже два томи побачили світ, і до 55-річчя обласної ради ТВР виходить третій том, в якому вміщені нариси ще про сім десятків талановитих наших земляків, і в основному це молодь, – зазначає Б.Середюк. – Маємо чим пишатися, бо за роки незалежності ми на Прикарпатті зареєстрували сім ... Читати далі »
Переглядів: 911 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Музей міста  під відкритим небом

«Не можу йти його тонкими, затишними зовні алеями, – писав про Меморіальний сквер відомий поет і прозаїк Іван Андрусяк. – Враження – ніби йду по напіврозкладених трупах. Гілочка хрусне під ногою, а здається – кістка хруснула…».  І справді, тут панує особлива, хоча й зовсім не зловісна атмосфера. На жаль, не всі іванофранківці ставляться з належною повагою до цього святого місця. Гуляють з собаками, вживають алкоголь, залишають сміття… Але ж тут знаходилося одне з найстаріших кладовищ України! Екскурсію до цього музею під відкритим небом здійснив «Західний кур’єр».

Непроста доля кладовища

Станиславівський некрополь старіший за славнозвісне Личаківське кладовище у Львові та Байкове у Києві, адже перші поховання тут були здійснені ще у 1782 р. Цей невеликий клаптик землі за свою історію прийняв у себе близько 10 тис. осіб ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)

Фора для Коломиї
У чемпіонаті області – одноосібний лідер


Не минає й туру, щоб не спіткнувся хтось із фаворитів чемпіонату. Минулої неділі очки втратив "Газовик", який не зумів розпечатати в Отинії ворота місцевої "Славії". Відтак одноосібним лідером стали "Карпати" з Коломиї.

У другій половині сезону тріо претендентів на нагороди втрачало очки вже сім разів, тоді як за все перше коло у них нараховувалося лише п’ять втрат (особисті зустрічі до уваги не беремо). Найбільше поскубли лідерів «Гал-Вапно-Енергетик» і «Славія». Галичани не дозволили себе перемогти «Карпатам» і «Газовику», отинійці – «Кроно-Карпатам» і «Газовику». По разу відбирали очки у фаворитів «Карпати» з Яремче, ФК «Снятин» і ФК «Калуш».
Якщо так триватиме і надалі, то нас очікує надзвичайно захоплююча розв’язка. За певних обставин, окрім боротьби за золото, в нас поновиться дуель за третю позицію. Втім, загадувати не б ... Читати далі »
Переглядів: 748 | Додав: bond | Дата: 19.09.2013 | Коментарі (0)