П`ятниця, 19.04.2024, 23:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 05
Королі вулиць
Франківські безхатченки відмовляються йти  на нічліг до притулку. Натомість обживають
смітники у середмісті та шокують перехожих виглядом та запахом


На них натикаєшся всюди – на ринках, вокзалах,  автобусних зупинках, у скверах. Вдень безхатьки нишпорять у пошуках їжі біля сміттєвих контейнерів чи просять милостиню на церковних папертях, ночують просто неба на лавках чи під мостами. Злачні місця їхніх посиденьок іванофранківці добре знають і оминають. На нічліг до притулку бомжі йти відмовляються, а змусити їх покинути асфальтне життя не може ані місцева влада, ані правоохоронці.


Не бомж, а «дворянин»
Вокзал уже давно став володіннями безхатьків, тут вони поводяться набагато привільніше, ніж туристи чи інші громадяни. Незмінні завсідники Привокзального скверу, бездомні п’янички, неначе удільні князівства, поділили між ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Затяжні ремонти

Міська влада не вдоволена темпами будівництва вулиці Проектної і капітального ремонту вулиці Промислової.

«Я не задоволений ходом робіт ні на вулиці Промисловій, ні на Проектній, – заявив під час вівторкової апаратної наради у міськвиконкомі в.о. міського голови Зіновій Фітель. – Те, що робиться біля школи № 23, це ні в тин, ні у ворота. Це не робота. Є замовник, є всім відомий підрядник і до нього треба вживати необхідних заходів».
Як поінформував начальник міського управління капітального будівництва Володимир Ковальчук, на вулиці Проектній зараз риють так зване дорожнє корито на перехресті з вулицею Мазепи та під додаткову смугу розгону на ній, а на вулиці Промисловій продовжують формувати бордюрну лінію та вирівнювати бетонні плити.
За минулий тиждень підряднику ТзОВ «Івано-Франківськавтодор» вдалося завершити вибірковий капремонт лише на двох об’єктах УКБ – вулиц ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Від Прем’єр-міністра вимагатимуть фінансування
У Івано-Франківську знову виникли проблеми з фінансуванням через органи казначейства видатків міського бюджету.
Про це заявив секретар міської ради Микола Вітенко. Найбільше проблем знову з фінансуванням ремонтів доріг. За підрахунками М.Вітенка, управлінню капітального будівництва та департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку казначейство не профінансувало загалом п’ять мільйонів гривень.  
«Я звик, що наша область завжди є аутсайдером при виділенні державних субвенцій, і що місто Івано-Франківськ є аутсайдером в області при розподілі залишків тих мізерних субвенцій, – каже М.Вітенко. – Я напишу лист до казначейства і буду не просто просити, а вимагати вчасного фінансування. Якщо з того нічого не вийде, то під час візиту в область Прем’єр-міністра Миколи Азарова ми постараємося до нього «достукатися». Може він зможе до ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Майже впорались

Лише біля двох навчальних закладів комунальники не встигли до першого вересня нанести необхідну дорожню розмітку.

Про це повідомив заступник начальника дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління Віталій Бурко. За його словами, поблизу школи № 13 на вул. Галицькій та навчально-реабілітаційного центру на вул. Хоткевича необхідну розмітку, написи «Школа» і символ знаку «Увага діти» ще не нанесли через проведення вибіркового капітального ремонту дорожнього покриття частини цих вулиць. Водночас він запевнив, що найближчим часом всі дорожні роботи там завершать і необхідну розмітку на проїжджих частинах цих вулиць відновлять.
Загалом же, виконуючи відповідні приписи Державтоінспекції та рішення міської комісії з безпеки дорожнього руху, до початку нового навчального року поблизу навчальних закладів, за словами В.Бурка, ДРЕУ встановило 13 дорожніх знакі ... Читати далі »
Переглядів: 745 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Свято врожаю



Сотні іванофранківців, шанувальників ароматних булочок, випічки та меду, завітали цієї неділі на майдан Шептицького на щорічне «Свято хліба». Окрім усіляких борошняних смаколиків, учасники мали змогу скуштувати прикарпатський та буковинський мед,  перехилити чарчину медовухи, спробувати нелегку справу помолу зерна на 100-літніх жорнах.  Крім смачної української здоби, гостей розважали піснями і танцями, запрошували брати участь у різноманітних майстер-класах. Розваги для найменших шанувальників ароматної випічки організувала мистецька майстерня «Шуфля».
Головною родзинкою духмяного і співочого свята став конкурс короваїв. Цьогоріч кращими визнали витвори хлібопекарів фірми «Лігос» та Івано-Франківського хлібокомбінату.  У номінації «Кращий Станіславський пляцок» перемогла «Косівська випічка «Анничка».
... Читати далі »
Переглядів: 857 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Роман ХАРУК, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція  ВО «Свобода»


Особливості роботи депутата-мажоритарника

Відповідно до Закону України про місцеве самоврядування депутат представляє інтереси мешканців на принципах законності, відкритості та гласності. На жаль, реальні права депутата мажоритарного округу в деяких питаннях є обмеженими. Незважаючи на це, стараюсь вирішувати проблеми мешканців. А вони різні – це потреба в допомозі щодо питання земельних відносин, проведення ремонту міжбудинкових проїздів, облаштування дитячих майданчиків, допомога школам, дитячим садочкам та ряд інших важливих проблем. Багато справ зі своїх передвиборних обіцянок я вже виконав. Не про це зараз мова, оскільки щорічно, як і вся фракція ВО «Свобода», звітую перед виборцями.
Тому більш детально хочу зупинитися  ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

ЄРЦ продовжує активний ремонт будинків

За січень-серпень КП «Єдиний розрахунковий центр» провело ремонтні роботи у майже 600 будинках міста. Загальна вартість робіт – 4 602 тис. грн. Зокрема, аварійних робіт – 1 163 тис., поточних – 998 тис., капітальних – 2 441 тис. грн. Виконували роботи 37 підрядних організацій, повідомила прес-служба КП «ЄРЦ».


Із залученням коштів управителя виконано роботи на 50 об’єктах. Співфінансування з боку мешканців склало 1 818 тис. грн. Зокрема, завершено улаштування шатрових дахів будинків №2а/1 та 4/1 на вул. Сухомлинського, №38 на вул. Гетьмана Мазепи, №35 на вул. Чорновола, №5а на вул. Петлюри, №33 на вул. Грушевського, м’якої покрівлі будинку №5 на вул. Толстого, дахів будинків №16 на вул. Короля Данила, №42 на вул. Бельведерській, №5а на вул. Петлюри.
Проведена реконструкція мереж холодного, гарячого водопостачання, теплопостачання, водовідведення будин ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Чи  впливатиме підвищення штрафів для водіїв на безпеку на дорогах?

Іван Михайлович, викладач:
– Думаю, що ситуація покращиться. Бо як інакше достукатись до свідомості горе-водіїв? Я би ще запровадив штраф за те, що викидають сміття на дорозі і нахабно засліплюють зустрічних водіїв фарами.

Віктор, водій зі стажем:

– Не думаю, що безпечнішим стане рух. Кому краще стане – то це інспекторам ДАІ, адже їхні «тарифи» суттєво зростають також!!! І вони за те саме закривання очей на порушення правил тепер братимуть значно більше!!! А ми як їздили по ямах і наосліп намагались відчути розмітку на дорозі, так і продовжуватимемо…

Каріна, спортсменка:

– Я думаю, що ситуація суттєво не покращиться, а от кишені спорожніють, це точно. Мій знайомий, як я тепер люблю жартувати, працюватиме виключно на штрафи. Ще й забракне: адже він цілими днями за кермом по мобільному розмовляє, а ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

«Індивідуалку» обмежать

Кабмін пропонує Верховнiй Радi ввести комплекс обмежувальних заходiв щодо переходу квартир на iндивiдуальне опалення i гаряче водопостачання.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради. Вiдповiдну iнiцiативу викладено у законопроектi №3142 «Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України щодо вдосконалення вiдносин у сферi теплопостачання, надання послуг централiзованого опалення та централiзованого гарячого водопостачання», зареєстрованому у парламентi 29 серпня 2013 року.
Кабмін вважає, що «недосконале законодавче регулювання процесу вибору споживачами теплової енергії системи теплопостачання призвело до руйнації системи централізованого теплопостачання як цілісного комплексу та, як наслідок, технологічного та економічного розбалансування процесів надання вищевказаних послуг».
Згідно з документом, «споживач може відключитися від ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Політична осінь
Народні депутати поділилися передчуттями напередодні нового політичного сезону


Після недовгої пори відпусток політики, як птахи, потягнулися з теплих країв назад до столиці. Новий політичний сезон розпочався  першим засіданням третьої сесії Верховної Ради цього вівторка. Засідали депутати недовго, лише трохи погомоніли про життя, послухали урочисту частину з напутнім словом Президента та розбіглися у справах.
Такий тихий-мирний початок роботи парламенту нагадує затишшя перед бурею. Адже позаду у вітчизняного політикуму неспокійне літо – Врадіївка, бійки під стінами Київради, дискусії довкола звільнення Юлії Тимошенко та торговельна війна з Росією. До того ж реальність невпинно наближає Україну до президентських виборів.
Як далі розвиватимуться події у стінах Верховної Ради? Яких законодавчих новацій слід чекати українцям у грядущому політсезоні? Яка вірогідність ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Життя в ефірі
До 60-річчя від дня народження радіотележурналіста  Романа БОДНАРЧУКА




Його голос у 80-ті й 90-ті  роки чути було практично щодня в ефірі Івано-Франківського обласного радіо та створених за часів незалежності місцевих студій телебачення. Образ радіотележурналіста Романа Боднарчука був добре відомий сотням і сотням прикарпатців. Бо звертався він у своїх ефірах саме до них і говорив саме про них, про їхні щоденні турботи, про їхні маленькі щоденні подвиги. Адже це було його професією, якій не зрадив до кінця життя.


Ще у другій половині 70-х Роман  Боднарчук прийшов на обласне радіо. Спочатку студентом факультету журналістики Львівського державного університету ім. І.Франка проходив тут практику, а після закінчення навчання почав працювати повноправним членом колективу: його наполегливість, відпо ... Читати далі »
Переглядів: 773 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Станиславівським п’ятиповерхівкам – 100 років

Гасло «Все вище!» є близьким та закличним не лише для льотчиків і спортсменів, але й для будівельників.Цього року у нас є зручна нагода поговорити про те, як зростало місто у висоту, тому що виповнюється рівно 100 років з того часу як у Станиславові були зведені перші п’ятиповерхові кам’яниці, які місцеві жителі тоді називали «хмародерами». Спорудження п’ятиповерхівок, яке в ті далекі часи свідчило про зрілість будівельної майстерності, наявність належних коштів у замовників, підвищувало престиж міста.
Це тим цікавіше, що наш провінційний повітовий центр Станиславів, який тоді мав лише 35 тисяч населення,  майже не відставав від столичних міст. Приміром, у Києві протягом 1901–03 років були зведені три п’ятиповерхівки (мабуть, перші), а у 1911-му – вже 45. У Львові перша п’ятиповерхова кам’яниця споруджена у 1909 р. на нинішньому пр ... Читати далі »
Переглядів: 822 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

В Івано-Франківську створили свою казку
1 вересня на екрани ОТБ «Галичина» вийшов новий творчий продукт – музичний фільм «Казка гірських вітрів». Фільм сприйняли неоднозначно, у соціальних мережах із цього приводу одразу почали точитися різні обговорення, мовляв, це не професійно і т.д. На щастя, знайшлися і такі, хто позитивно відгукується про творчість місцевих ентузіастів.
Фінансово допоміг втілити задумане у життя народний депутат України Олександр Сич. Проте він не називає конкретної суми, адже, за його словами, точного кошторису ніхто не підбивав. Гроші виділялися, як тільки виникала потреба.
«Я тішуся, що у нашому збіднілому українському інформаційному просторі з'являються такі продукти, як цей музичний фільм «Казка гірських вітрів». Переглянувши сценарій, побачив, що всі ідеї, закладені у ньому, абсолютно відповідають тим цінностям, які сповідую я, моїм поглядам. Це, зокрема, і сло ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Втрата

Вона присвятила себе державі

29 серпня перестало битися серце великої патріотки, непересічної жінки, жінки великої душі Квітослави Гнатишин-Скульської, котра весь час тримала руку на пульсі всіх громадсько-політичних подій в Україні і нашому місті. Вона вміла сказати і відстояти свою думку, прекрасно володіла словом. Авторка книжок «Долі українських патріоток» та «Славні люди міста», була активним дописувачем до газет «Галичина», «Західний кур’єр», «Нова зоря» та ін.
Все своє свідоме життя як вчитель музики Квітослава Скульська присвятила педагогічній і громадській роботі. Вона була членом Народного руху України. Неодноразово нагороджувалась грамотами облдержадміністрації і міського голови, обласного ТУМ «Просвіта». До 10-річчя незалежності України нагороджена пам’ятним годинником президента України. Була довіреною особою кандидатів у народні депутати В. Коваль ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Зупинка  «Бурштин»
«Гал-Вапно-Енергетик» знову відбирає очки у лідерів


Услід за брошнівськими та коломийськими «Карпатами» першої осічки в другій половині сезону зазнав богородчанський «Газовик». Минулої неділі підопічні Олександра Микуляка розписали гостьову «мирову» з «Гал-Вапном-Енергетиком». Цікаво, що для галичан то була вже п’ята поспіль нічия в чемпіонаті.
Після літніх вакацій «Гал-Вапно-Енергетик» ще не перемагав (включно з кубковим турніром). Однак саме підопічні Миколи Пристая найбільше вплинули на ситуацію у верхівці турнірної таблиці. Спершу вони відібрали залікові бали у «Кроно-Карпат», а тепер – у «Газовика»…


Внічию завершив свій поєдинок ще один претендент на нагороди – «Кроно-Карпати». Перемагаючи у гостях отинійську «Славію» (2:0), брошнівці дозволили суперникові відігратися. Якщо свої попередні невдачі вони пояснювали короткою лавою запасних, то тепер їм став на ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Канікули після старту
Зігравши перші матчі, команди екстра-ліги одразу підуть на вакації

Вітчизняні прихильники футзалу дочекалися нового чемпіонату країни. Він візьме старт цієї суботи. Зокрема, івано-франківський «Ураган» розпочне свій ювілейний, десятий сезон серед найкращих клубів країни. Попередній, нагадаємо, «дракони» завершили із «срібними» нагородами.

Під час літнього міжсезоння ми регулярно повідомляли про підготовку команди. Як відомо, «Ураган» залишило троє гравців – бразильці Луїз Негао і Додо та українець Тарас Шурак. Стільки ж виявилося новачків. З львівської «Енергії» до Івано-Франківська перебралися 31-річний вихованець запорізького футболу Ільдар Макаєв і 29-річний Сергій Якунін, вихованець харківської школи футзалу. Третім новачком став 23-річний гравець «Урагану-2» Орест Боргун, кращий бомбардир «дубля» в його дебютному першоліговому сезоні. Зауважимо, Боргун – вихова ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

Картопляна міль –  небезпека  пасльоновим культурам

Картопляна міль – регульований шкідливий організм, що завдає значної шкоди розвитку сільського господарства. В Україні виявлена в АР Крим, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Херсонській та інших областях. Пошкоджує переважно картоплю, особливо бульби у сховищах, а також тютюн, помідори, перець, баклажани, дикорослі пасльонові. Метелик — розмах крил 12-16 мм.

Передні крила широко ланцетні, коричнево-сірі, з більш темним внутрішнім краєм, жовтими лусочками і темно-коричневими штрихами. Зимують гусениці і лялечки в коконах на рослинних рештках та на поверхні грунту. В овочесховищах міль може розмножуватися протягом зими, при чому гусениці пошкоджують бульби. Навесні з насінними бульбами, заселеними яйцями, гусеницями або лялечками, шкідник знову потрапляє у поле, де продовжує свій розвиток. Самки відкладають яйця по одному або купкам ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)

У дбайливого пасічника і бджоли не кусючі

Разом із останніми літніми днями закінчився бджолярський рік. Відтепер пасічники вже намагаються не збирати меду, а залишати його своїм бджолам-трудівницям, аби ті мали що їсти взимку. Тим часом майже у кожному районному центрі Прикарпаття щонеділі проводиться свято меду. Саме так підбивають підсумки сезону медарі. Стверджують, що не надто добрим для бджільництва виявилося цьогорічне літо.

«Рік був не дуже вдалим. Якщо два роки поспіль я збирав навіть більше 30 літрів меду від однієї бджолосім’ї, то цього року – тільки 7 літрів, – розповідає відомий на Прикарпатті бджоляр Микола Сцюрко. – Цього року у зв’язку із погодними умовами найбідніший урожай за всі роки, відколи я тримаю пасіку. Причина – нестабільна погода».
Свою пасіку Микола Сцюрко тримає у селі Гарасимів Тлумацького району. Частину вуликів чоловік розташував у садку ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: bond | Дата: 05.09.2013 | Коментарі (0)