П`ятниця, 29.03.2024, 09:01
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 26
Торгова війна…   і Прикарпаття

Під час україно-російської «торгової війни», що точилася  у серпні, франківські експортери відбулися легким переляком. За даними держвідомств та громадських організацій, серйозних збитків не зазнав жоден підприємець області. Та з кожним днем наближення листопадового саміту «Україна-ЄС» у колах бізнесменів наростають неспокійні настрої. І хоч усі в один голос заявляють, що втрата російського партнера – річ, м’яко кажучи, не бажана, усе одно готуються до можливого продовження «бойових дій», «озброюючись» новими партнерами та запасними ринками збуту.

Без «поранених»
Директор ПАТ «Івано-Франківський м'ясокомбінат» Володимир Стороженко, підприємство якого експортує до РФ, каже: про те, що відбувається «торгова війна» з Росією, дізнався зі ЗМІ. Очільник м’ясокомбінату запевняє: їхні поставки без перебоїв ... Читати далі »
Переглядів: 813 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Сільраду – громаді



«Західний кур’єр» вже повідомляв про те, що у селі Пуків Рогатинського району за борги продали приміщення сільської ради у приватні руки. Минулого тижня мешканці Пукова вийшли на акцію протесту проти незаконної оборудки і перекрили дорогу державного значення. Люди вимагали пояснити, хто і за яким правом привласнив собі державне приміщення, а також покарати нечесних підприємців і повернути майно його законному власнику – громаді.

На зустріч із селянами приїхав голова Рогатинської РДА Йосип Нижник. Він пояснив, що у 2000-му році СВК «Пуків» взяло кредит у банку на суму 360 тис. гривень і  віддало будівлю сільради у заставу за борг. Проте такого права не мало, адже це приміщення  не входило до пайового фонду сільськогосподарського підприємства, а власники паїв не уповноважували то ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Роблять чужу роботу?
Попри те, що тендер на обслуговування дощової каналізації виграла київська фірма, дощоприймачі змушене чистити КП «Івано-Франківськводоекотехпром».
Це з’ясувалося під час вівторкової апаратної наради у міськвиконкомі. Як поінформував генеральний директор «Водоекотехпрому» Олександр Чеповий, за вказівкою міської влади минулого тижня бригади підприємства таки змушені були чистити дощоприймальну каналізацію.
«Перед нами поставили таку задачу, але ресурсів для цього ми не маємо, бо всі кошти передбачені на виконання тендерного завдання, – прокоментував ситуацію О.Чеповий. – Але ми почистили дощоприймачі у місцях ризику скопичення води під час опадів. Зокрема, під мостами. Виїздили наші бригади і на чищення дощоприймачів на вулиці Матейка».
Наш кор.
Переглядів: 684 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Олег Бахматюк інвестує в Прикарпаття 

Урочисту капсулу та перший камінь будівництва комбікормового комплексу заклали в Рогатині представники ПАТ Укрлендфармінг (засновником якої є український латифундист, виходець з Івано-Франківська Олег Бахматюк), обласної та районної влади.
Збудувати комбікормовий комплекс планують менш як за рік, ще до початку збирання ранніх зернових. За словами Галини Ковток, операційного директора компанії Укрлендфармінг, комбікормовий комплекс вироблятиме 20 тонн комбікормів на годину.


«Планується виготовлення унікальних кормів, які будуть використовуватись в птахівництві та для великої рогатої худоби. Вироблятимуться комбікорми на швейцарському обладнанні, яке вважається одним з кращих у світі», – наголосила Галина Ковток.
На Рогатинському підприємстві створять майже 100 робочих місць. За словами директора департаменту агропромислов ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Буде дешевше

Мешканцям будинку № 4-«а» на Набережній імені Василя Стефаника міська влада пропонуватиме встановлювати автономні системи опалення.

Як поінформувала начальник служби оперативного реагування міськвиконкому Тетяна Клочко, у понеділок о 20.00 повністю відновили газопостачання на газові плити  цього будинку. Однак проблеми з підігрівом води газовими колонками і несправностями димовентиляційних каналів це не знімає. Тому мешканцям будинку міська влада пропонуватиме встановлювати автономні системи опалення.
«Окремі мешканці вже почали до нас звертатися за дозволами на автономне опалення, – повідомив в.о. міського голови Зіновій Фітель,  – і, мабуть, варто подумати над тим, щоб перевести на індивідуальне опалення весь будинок. Для мешканців це буде дешевше, бо якщо робити димові канали, то я маю уяву, що треба буде робити».
За словами директора «Єдиного розрахункового ... Читати далі »
Переглядів: 699 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Пляцок – на рекорд



Найдовший покутський пляцок вдалося спекти кондитерам Тлумаччини. Він складався із півсотні звичайних пляцків і потрапив до Книги рекордів України. Минулої неділі рекордну випічку представили під час святкування обласного фольклорно-етнографічного фестивалю «Покутські джерела». Представник Книги рекордів України Ганна Крисюк зафіксувала довжину випічки.

«Попередньо нам давали заявку, в котрій було вказано, що випічка матиме у довжину 20 метрів, але люди постаралися і виготовили покутський пляцок довжиною 21 метр 60 сантиметрів. І це рекорд. Вже були рекорди із випіканням тортів, а цей унікальний тим, що тут представлені саме пляцки», – зауважила Ганна Крисюк.
Ідея презентувати народні кулінарні традиції Тлумацького району виникла у голови РДА Василя Сеніва. За його словами, сьогодні трошечки бракує єдності між громадами району. Л ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Ріяфет ГАСИМОВ, депутат міськради, фракція «За зміни в Івано-Франківську»



Як вирішити проблему позашкільної освіти дітей  в Івано-Франківську?

Психологи впевнені, що немає важких дітей, є діти, які не знайшли для себе цікаву справу.
Свого часу у США провели статистичне дослідження на тему: чому деякі підлітки з бідних сімей, незважаючи на життя в неблагополучному районі, виростають законослухняними і часом більш успішними людьми, ніж  їхні однолітки, яким дісталися більш комфортні умови життя.
Одним з вирішальних факторів виявилося те, що законослухняні підлітки, крім спілкування в сім'ї, відчували ще підтримку і дружелюбність з боку сторонніх дорослих – не членів сім'ї. У більшості випадків вони відвідували групи, гуртки, клуби за інтересами, організовані соціально активними дорослими. ... Читати далі »
Переглядів: 652 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Ремонтуватимуть більше

В рамках підготовки до зими комунальному підприємству «Дирекція замовника» довелося виконувати позапланові роботи.

Про це повідомив директор «Дирекції замовника» Богдан Абрамович. За його словами, в процесі обстеження і підготовки житлового фонду до роботи в осінньо-зимовий період 2013-14 років виявили чимало проблемних моментів, які не були враховані у попередніх планах робіт і заходів. Передовсім це стосується гуртожитків, які «Дирекція замовника» обслуговує з квітня минулого року.
Зокрема, окрім уже відремонтованих п’яти дахів, підприємство планує провести додаткові часткові ремонти покрівель у будинках № 134 на вул. Галицькій, № 28-«б» та № 41 на вул. Сорохтея, № 19 на вул. Петлюри і у будинку № 103 на вул. Чорновола.
Також додатково планують відремонтувати підвальні розгалуження холодного та гарячого водопостачання і водовід ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Прокуратура вказала на сміття
Івано-Франківська прокуратура вказала міській владі на неналежний стан справ з прибиранням та вивезенням сміття.
Про це керівників фірм-вивізників твердих побутових відходів повідомив в.о. міського голови Зіновій Фітель.
За його словами, у документі йдеться не лише про невчасне вивезення сміття та неналежний стан контейнерних майданчиків і самих контейнерів, але й про невчасне визначення міською архітектурою місць під нові контейнерні майданчики та недотримання санітарних норм при цьому.
«Нам на це звернули увагу. Якщо є припис, то будуть перевірки. Маєте тиждень часу, щоб привести все у відповідність», – сказав керівникам відповідних департаментів міськвиконкому З.Фітель.
За інформацією начальника відділу санітарії Муніципальної інспекції з благоустрою Івана Щурика, тверді побутові відходи з міста в основному вивозять регулярно. Проте є випадки, коли п ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Платять стабільно
Рівень оплати за надані житлово-комунальні послуги в Івано-Франківську стабільно високий, але є проблема боргів попередніх років.
Про це повідомив начальник управління планування і реформування департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку  Ігор Сенчук.
За його словами, найвищий рівень оплати – 111% – зафіксований за послуги гарячого водопостачання ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». За теплопостачання з цим підприємством розрахувалися на 99,8%.
Зі «Станіславською теплоенергетичною компанією» споживачі її послуг розрахувалися на 108,2%.
Управителю комунального житлового фонду – «Єдиному розрахунковому центру» – мешканці заплатили 98,2% нарахованих за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій сум, а «Дирекції замовника» – 92,2%.
За вивезення сміття з АТП-0928 мешканці розрахувалися на 86,9%, а з «Автоколоною 2222» – на 87,6%. ... Читати далі »
Переглядів: 729 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Вілкул  в Івано-Франківську
Вчора на Прикарпаття із робочим візитом перебував віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул.
В Івано-Франківську високо- посадовець провів засідання колегії Мінрегіону, на якій було  підбито підсумки підготовки до нового опалювального сезону та проаналізовано стан реалізації державних програм доступного житла у 2013 році.
У засіданні колегії взяли участь Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник та голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, а також керівництво регіонів.
Окрім того, за участі Олександра Вілкула відбулася робоча нарада щодо впровадження сучасних енергозберігаючих технологій і відкриття нової когенераційної установки в котельні на вул. Тролейбусна, 40. Ця установка дозволяє одночасно виробляти теплову та електроенергію, що йде на потреби підприємства та міста.
Окрім цього, відбулася нарада щодо ре ... Читати далі »
Переглядів: 655 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Ювілейний маршрут

Новий тролейбусний маршрут № 10 «вул. Симоненка – автостанція №4» може незабаром з’явитися в Івано-Франківську.
Як повідомив директор КП «Електроавтотранс» Леонід Яковець, відповідний проект рішення підприємство винесло на розгляд міськвиконкому.


Відкриття нового тролейбусного маршруту стало можливим після проведення  реконструкції частини  лінії контактної мережі на вулиці Івасюка. З вулиці Симоненка до АС-4 він проляже вулицями Миколайчука-Стуса-Івасюка-Тисменицькою-Юності, а у зворотньому напрямі – вулицями Юності-Тисменицькою-Івасюка-Вовчинецькою-Симоненка.
Планується, що тролейбусний маршрут №10 спершу обслуговуватимуть три одиниці рухомого складу, які у години пік курсуватимуть з інтервалом у 17-18 хвилин. «Подальший режим роботи маршруту залежатиме від пасажиропотоку, – каже Л.Яковець. – Його відкриття планувалось давно. Він спол ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Інвестиційний клімат в Україні:
оцінки міжнародних експертів

19-22 вересня 2013 року Лівадійський палац у Ялті прийняв понад 250 провідних політичних і громадських діячів із 20 країн світу. На цьогорічній 10-й міжнародній конференції «Ялтинська європейська стратегія» (YES) перші особи європейських країн висловили свої прогнози щодо співпраці з Україною. Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте офіційно заявила: «Ми хочемо, щоб Європа і Україна були разом. Європа хоче розглядати Україну як справжнього партнера». Оптимістичний настрій також підтримав і беззаперечний прихильник української євроінтеграції Тоні Блер, який не лише вірить в успіх Вільнюського саміту, де Київ має укласти Угоду про асоціацію з ЄС, а й переконаний – Україна має всі шанси вже до 2025 року стати повноправним членом великої європейської родини.

Тобто сьогодні Україна має досить високу ймовірність підписати ... Читати далі »
Переглядів: 638 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

«Сланцева» сесія: місію виконано
20 вересня Івано-Франківська обласна рада врешті підтримала Угоду  про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки «Олеська»

Доопрацьованому проекту Угоди таки вдалося пройти через рифи депутатської критики та суперечливих поправок. Обранці і вагалися, і сперечалися. Навіть вдавалися до тлумачення сновидінь. Проте в кінцевому рахунку «місію» було виконано: більшістю голосів (62 із 58 потрібних) прикарпатські депутати схвалили новий проект «сланцевої» угоди.

Без «Свободи»
Голосуванню передувало двогодинне бурхливе обговорення. Вдаватися в деталі не будемо. Наведемо лише найяскравіші моменти.
Перший – фракція ВО «Свобода», як і прогнозував «ЗК» у попередньому номері, самоусунулася від участі у сесії, посилаючись на медійні маніпуляції напередодні дня голосування.  
«Ми шкодуємо, що таким чином нас усунули від ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

ГМО: право на вибір

Говорити про те, що в Україні немає ГМО, як це зазначено на низці продуктів, не можна. Вони є, але чи завжди там, де ми сподіваємося їх віднайти? Всі генетично модифіковані продукти, які є на комерційному ринку України, завезені сюди контрабандою, оскільки не можуть бути офіційно зареєстрованими. Про це заявив експерт Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України, доктор біологічних наук Борис Сорочинський.

Вчений пояснив, що українське законодавство не передбачає реєстрацію чи використання продуктів та інших суб’єктів виробництва, отриманих із застосуванням генетичних модифікацій. «В Україні немає шкідливих ГМО. Більше того, в Україні не повинно бути жодного ГМО – і шкідливого, і нешкідливого. Причина для цього одна: ці продукти не пройшли процедури офіційної реєстрації. У нас офіційн ... Читати далі »
Переглядів: 625 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Дитсадок: віртуальна реальність

27 вересня в Україні відзначать День вихователя і всіх дошкільних працівників. Перші дитсадки в Україні почали створюватися в кінці XIX століття. Державного фінансування цих закладів на той час не було – вони були або платними, або утримувалися на гроші благодійників.

Більше місць у дитсадках
За даними Держкомстату, на сьогодні в Україні діє 16,5 тисячі дитсадків.Чи вистачає місць у дитячих садках? Ні, за даними Держкомстату, дошкільною освітою охоплено лише дві треті дітей відповідного віку.
У переломні 90-ті роки багато приміщень дитсадків здавались в оренду бізнесу, тоді приватизовувались, перепродувались. Повернути таку будівлю вимагає часу і зусиль, проте все ж таки це легше, аніж збудувати нове приміщення. По-перше, площу, необхідну для дитсадка (у розрахунку 45 кв. метрів на дитину) не так-то просто знайти у зручному місці, якщо йдеться про ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Аби було тепло

До початку опалювального сезону 2013-2014 рр. залишається два тижні.  В очікуванні і споживачі, і тепловики. Про підготовку до нього, проблеми та перспективи ми спілкувалися із заступником директора ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» Сергієм Мельником. Нагадаємо, СТЕК експлуатує котельню на вул. Індустріальній і забезпечує теплом третину мешканців  Івано-Франківська.

–  Наближається опалювальний сезон, чи готова СТЕК до його старту? Пригадую, торік початок опалювального сезону давався вашій компанії важко.
–  Станом на сьогоднішній день ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» готова до  роботи в опалювальний період 2013-2014 років на 99 %.
В минулому році ми дійсно починали непросто – тоді головна проблема була у внутрішньобудинкових теплових мережах, я ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Чи не є занадто важкою  шкільна програма для  учнів?

Марія Михайлівна, вчителька:
– Дуже складна програма, причому, від наймолодших класів. Більшість дітей ледве витримують таке навантаження. Я була у США, цікавилась їхніми програмами для школярів. Учень шостого класу витрачав на виконання домашніх завдань максимум півгодини. У нас за півгодини і один урок не кожен вивчить. Звісно, є особливо обдаровані діти, їм все дається легко,  але якщо школа загальноосвітня, то не має бути зорієнтована лише на обдарованих дітей.

Марія,    програміст:
– У п’ятому класі надзвичайно складна програма. Я сама далеко не все там розумію, коли донька звертається за допомогою. Звісно, залежить ще і від дитини, від здібностей і бажання вчитись, та все ж програма дуже складна.

Іван, інженер:
– У першому класі вже одразу велике навантаження, хоча і не ставлять оц ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Школа по кишені?
Навчання дітей тягне за собою великі фінансові витрати


Батьківська громадськість стурбована незадовільним станом фінансування загальноосвітніх навчальних закладів із державного бюджету. Родичі переконують, що їхні витрати на школярів майже нічим не відрізняються від тих витрат, котрі йдуть на навчання у приватних загальноосвітніх школах. Тому й виникає запитання: за що платимо? А головне – чому?
Ми спробували з’ясувати, на що насправді йдуть освітянські видатки з держбюджету, яким чином відбувається фінансування загальноосвітніх навчальних закладів і чому батькам доводиться «латати» фінансові діри?


«Скинулись»  на потреби школи
Уже на перших батьківських зборах, котрі відбулися після першого тижня навчання, батькам довелося розкошелитися на різні потреби. Тут суми називають різні: для якогось класу виявилося достатньо і 170 гривень на зошити із друковано ... Читати далі »
Переглядів: 890 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Народний міністр

17 вересня минула сто сорок перша річниця з дня народження доктора права, адвоката, міністра ЗУНР, посла Галицького сейму і Польського сенату Івана Макуха, громадсько- політичне життя якого тісно пов’язане з Прикарпаттям, особливо  із містом Тлумач, де з 1907 по 1939 рік він займався  адвокатською діяльністю.

Народився Іван Макух 17 вересня 1872 року в селі Дорожів (присілок Мельники Долішні)  Самбірського повіту, що на Львівщині, в бідній селянській родині. Сім’я була багатодітною, крім Івана, в Іллі та Марії Макухів було ще шестеро дітей, однак Іван особливо вирізнявся серед них своєю допитливістю та потягом до знань. Батько в шестирічному віці записав його до Дорожівської однорічної школи, однак через складнощі у подоланні шляху до школи, а потрібно було долати дорогу з Мельник Долішніх через річку, й зайнятість батьків виснажливою сіль ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)

Духовний світ Ярослава Ткачівського

19 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація двотомного видання поетичних та прозових творів івано-франківського письменника, пісняра і гумориста, сатирика   і журналіста,  корінного галичанина, відповідального секретаря Івано-Франківської обласної організації НСПУ, лауреата літературних премій імені В. Стефаника,  І. Франка і Т. Мельничука Ярослава Ткачівського.

Перша книга презентованого двотомника «Ренети з маминого саду» знайомить із вагомим поетичним доробком майстра слова: циклами громадянської лірики  «Яблунева цвітінь», духовної поезії «Плоди рай-саду» та любовної лірики  «Золотосяйні сонечка».  Сюди увійшли також окремі думки Ярослава Ткачівського про поезію, творчість, кохання, суть життя, слово тощо. У другому томі  «Дикий голуб», що вміщу ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Додав: bond | Дата: 26.09.2013 | Коментарі (0)