Вівторок, 19.03.2024, 16:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 31
Чия власність?
За півтора року івано-франківська ратуша так і не стала міською




У травні минулого року з нагоди 350-річчя Івано-Франківська місто отримало «великий подарунок» від обласної ради – міську ратушу. Щоправда, тоді це було тільки в усній формі. Підтвердженням цих слів стало відповідне прийняття рішення депутатами обласної ради у червні. Минуло півтора року. За весь цей час у приміщенні ратуші так нічого і не змінилося. Що планували зробити міські урядники у переданій у власність ратуші і з чим йдуть далі, вирішив з’ясувати «Західний кур’єр».

«Перлина» у приймах
Як повідомив нам начальник міського управління туризму Володимир Устинський, насправді приміщення ратуші поки що нічиє. Одразу після процедури дарування «родзинка міста» претендувала «піти в невістки» до міського управління культури. Але цього так ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

В області – новий прокурор



Наказом Генерального прокурора України № 546 від 23.10.2013  на посаду прокурора Івано-Франківської області призначено Олега Хряпу. Цими днями відбулося його офіційне представлення колективу Івано-Франківської обласної прокуратури.
Заступник Генерального прокурора України Михайло Гаврилюк побажав новопризначеному прокурору області професійних успіхів, наполегливості і сумлінності в роботі та подякував його попереднику Олександру Каліфіцькому, який очолив слідче управління Генпрокуратури України, за професіоналізм в роботі. Подякував за тісну співпрацю Олександру Каліфіцькому та привітав новопризначеного прокурора Івано-Франківщини голова Івано-Франківської обласної адміністрації Михайло Вишиванюк.
«У нас склалася добра співпраця на благо держави з приходом на посаду прокурора області Олександра Каліфіцького, сп ... Читати далі »
Переглядів: 730 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Гроші будуть…

Відбулося засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій.
Основним питанням порядку денного бюджетної комісії облради став розподіл додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів. Таким чином, комісія врахувала в загальному фонді обласного бюджету додаткову дотацію з державного бюджету у розмірі 60 947,6 тис. грн. на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів Івано-Франківської області та одноголосно проголосувала за розподіл дотації між районами і містами.
За словами голови бюджетної комісії Юрія Бабія: «В середу, 23 жовтня, відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, на якому за особистого сприяння народного депутата України, секретаря Комітету ВРУ з питань бюджету Володимира Шкварилюка Івано-Фра ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Вирок у справі Олега Гаркота

Івано-Франківський міський суд у вівторок, 29 жовтня, виніс вирок у справі екс-керівника міського департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради, якого звинувачували у вимаганні та одержанні хабара в особливо великих розмірах.
Під час з’ясування обставин справи Івано-Франківським міським судом було встановлено, що обвинувачений Гаркот, користуючись своїм службовим становищем та вступивши у злочинну змову з одним із депутатів Івано-Франківської міської ради, вимагав та отримав від потерпілого по справі грошові кошти за надання тому документів та дозволів на будівництво в обласному центрі Прикарпаття.


В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю та розповів суду про обставини справи, щиро розкаявся та попросив суд його суворо не карати.
Врахувавши всі обставини справи, Івано-Франківський міський ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

У сміття має бути один господар

Вивізники твердих побутових відходів бідкаються, що контейнерні майданчики перетворюються на міні-сміттєзвалища, куди викидають негабаритне сміття, листя, гілля і навіть цілі дерева.

В Івано-Франківську ніяк не можуть налагодити систему прибирання міста і вивезення негабаритних відходів, так званих зметів з доріг та прибудинкових територій, опалого листя і зрізаного гілля дерев. Керівники підприємств, які здійснюють вивезення твердих побутових відходів, бідкаються, що контейнерні майданчики перетворюються на міні-сміттєзвалища. Останнім часом додало проблем опале листя. Його теж викидають у контейнери для ТПВ чи «складують» поряд. А от хто це робить, достеменно з’ясувати не вдається.
Керівники «Зеленого господарства» і Дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління запевняють, що опале листя звозять на територію своїх підприємств. «Зелене господарство» пе ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Міндоходів дозволили використовувати детектор брехні

Міндоходів отримало законні підстави використовувати в роботі комп'ютерні поліграфи.
Як повідомляється, технічний пристрій може бути використано лише в трьох випадках.
Перший з них – оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки та скоєння правопорушення, оцінки правдивості показань. Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрішньовідомчої діяльності.
На детекторі брехні будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства – не мають вони алкогольної або наркотичної залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв'язків з криміналітетом, і взагалі – які їхні мотиви вступу на посаду. Перевіряти чесність співробітників можна буде також при проведенні службових ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Володимир Стасюк, депутат Івано-Франківської  міської ради 5-и скликань



Без реформ в медицині не обійтись

Часто приходиться чути вислови, що реформи, започатковані у сфері медицини, є злочинні за своїм характером. Навіть деякі мої колеги депутати міської ради  переконують мене в цьому. Принаймні, так висловлюються.
Смію заперечити. Адже існуючий стан медицини  викликає справедливі нарікання як у пересічних пацієнтів, так і у більшості медичних працівників. Отож, слід щось змінювати. Зрозуміло, що ефективність та якість змін  залежить від інтелекту реформаторів, починаючи від столиці та закінчуючи найнижчою ланкою управління, а також від фінансового забезпечення реформ.
Чи варто реформувати екстрену (швидку) медичну допомогу? Поза с ... Читати далі »
Переглядів: 710 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Теплотрасу відремонтували

Три доби знадобилося тепловикам, щоб виявити і усунути пошкодження магістральної теплотраси на вулиці Мельника.

Нагадаємо, що внаслідок аварії на магістральній теплотрасі впродовж трьох діб без централізованого теплопостачання залишались 39 житлових будинків, три дитячі садочки та одна школа. «Ремонтні роботи ми завершили у понеділок ввечері, – повідомив директор «Станіславської теплоенергетичної компанії» Анатолій Максименко. – Теплоносій подали. Бригади будуть перевіряти мережі. Оплата за теплопостачання у період ремонтних робіт нараховуватися не буде».
Водночас перший заступник міського голови Зіновій Фітель зауважив, що аварію вдалося ліквідувати лише після втручання міста і комунальних підприємств, а «Станіславській теплоенергетичній компанії» треба думати про вдосконалення своєї роботи та підсилення технікою і фахівцями.
«Нам довело ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Мости чекають ремонтів

Міська влада зобов’язала комунальників здійснити необхідні ремонти транспортних мостів на вулицях Тисменицькій та Галицькій.
Як повідомив перший заступник міського голови Зіновій Фітель, мешканці міста скаржаться на незадовільний стан пішохідної частини мосту через Бистрицю Надвірнянську на вулиці Тисменицькій. Потребує ремонту і міст через Бистрицю Солотвинську на вулиці Галицькій. Тож до зими треба встигнути виконати першочергові роботи.
«Зараз треба додатково обстежити мости і визначитися з першочерговими роботами, – каже З.Фітель. – Пішохідну частину мосту на вулиці Тисменицькій відремонтує наше дорожнє ремонтно-експлуатаційне управління. На ремонт мосту на вулиці Галицькій визначений інший підрядник, і департаменту комунального господарства треба з ним попрацювати, щоб він почав роботи. У повному обсязі відремонтувати цей міст, мабуть, не вдасться, але основ ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Є товар – буде робота
Акція «Купуємо івано-франківське – даємо роботу іванофранківцям» відбулася в новому форматі


Вже традиційно протягом останніх семи років виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради проводить акцію «Купуємо івано-франківське – даємо роботу іванофранківцям». Приурочена до святкування Дня харчової промисловості, який відзначається зазвичай у третю неділю жовтня, вона відбувалась або в приміщеннях великих торгівельних закладів, або на площах міста. Участь в акції брали підприємства харчової галузі, які представляли зразки своєї продукції покупцям для дегустації. Цього року було вирішено змінити формат проведення акції та розширити перелік учасників заходу.
Мета акції «Купуємо івано-франківське – даємо роботу іванофранківцям» – більш детальне ознайомлення мешканців міста з напрямками виробничої діяльності промислового комплексу міста, презентація і промоція можливостей підпри ... Читати далі »
Переглядів: 758 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Чи часто ви купуєте продукцію, виготовлену в Івано-Франківську?

Юрій,  підприємець:
– Ми постійно купуємо продукцію хлібокомбінату, залізничної пекарні, молокозаводу. Це дуже смачно, і я не думаю, що потрібно ці продукти привозити ще звідкись. Також вся моя сім'я полюбляє солодощі від фірм «Ласощі» і «Перлина». Я б з радістю купував і автомобілі, якби їх виготовляли в Івано-Франківську, і щоб вони були зроблені на відповідному рівні.

Марія, вчитель:

– Я постійно купую хліб та хлібобулочні вироби від Івано-Франківського хлібокомбінату, дуже задоволена якістю. Також недавно придбала пальто, виготовлене на місцевій швейній фабриці «Галичина», це якісна і гарна річ. Ціна, правда, понад тисячу гривень, але це не якийсь там турецький чи китайський ширвжиток, мені його вистачить на роки. Взагалі, пора нам уже звільнятись від стереотипів, що все закордонне – краще від ... Читати далі »
Переглядів: 509 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Невже зроблять?
Частину вулиці Промислової планують заасфальтувати вже найближчим часом.
Про це повідомив начальник управління капітального будівництва Володимир Ковальчук. За його словами, фінансування ремонтів доріг казначейство не здійснює, але підготовчі роботи до асфальтування все ж проводять. «Якщо нам вдасться домовитися про виділення бітуму, плануємо заасфальтувати першу частину вулиці Промислової, – каже В.Ковальчук. – Минулого тижня ми законсервували зрізані фрезою ділянки на вулиці Дністровській. Зараз починатимемо роботи з влаштування тротуарів,  перильного огородження та монтажу нового світлофорного об’єкта на перехресті вулиць Проектної і Мазепи».
За словами начальника дорожнього ремонтно-експлуатаційного управління Володимира Юсипіва, ремонтні бригади ДРЕУ встановлюють бордюри на частинах вулиць Стуса і Блавацького та все ще чекають на асфальт, щоб завершити ремонти ву ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Наші ветерани

Щороку все менше залишається тих, хто боровся за свободу на нашій землі від фашистської навали – ветеранів Великої Вітчизняної війни. Ці люди потребують особливої уваги і підтримки як з боку суспільства, так і з боку держави. Які програми діють для ветеранів і куди звернутися, аби отримати гарантовані законом пільги?


В лікарнях і аптеках – особливе ставлення
Таїсія Іванівна, ветеран Великої Вітчизняної війни, розповідає, що нещодавно потрапила у лікарню з гіпертонічною кризою. За словами жінки, ані лікареві, ані медсестрам нічого «давати» не довелося – каже, при виписці хотіла подарувати цукерки лікарю, але та не прийняла, сказала, що найкраща подяка для неї – якщо Таїсія Іванівна буде здорова.
В аптеці пані Таїсію знижками вже не здивуєш, адже як державні, так і приватні дають 10-30% знижки для ветеранів, та й у черзі не треба стояти – пропуск ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Втрачені мільярди

Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна втратила за три роки від газового договору, який підписала Юлія Тимошенко, 20 мільярдів доларів. За його словами, ці кошти могли бути б використані для модернізації промисловості, охорони здоров'я або на реалізацію інфраструктурних проектів. Скільки це – 20 мільярдів доларів і куди вони «пропали»?

20 мільярдів – це багато чи мало?
20 мільярдів доларів за 2010-2013 роки – це 40 мільярдів гривень щороку, що складає близько відсотка від Державного бюджету України за 2013 рік. Небагато?
«Київський міський центр серця» – єдиний в Україні медичний заклад, в якому проводяться найскладніші кардіохірургічні операції. Цього року на його фінансування з Держбюджету було виділено 37 мільйонів гривень – це і зарплати лікарям, і новітнє обладнання, і медичні препарати. 20 мільярдів гривень вистачило б на фінансування 54 ... Читати далі »
Переглядів: 569 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

В Україні хочуть ввести обов'язкове медстрахування з 2017 року

Міністерство охорони  здоров'я ініціює введення загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування з 2017 року.

Про це йдеться в оприлюдненому законопроекті міністерства.
Законопроектом пропонується введення загальнообов'язкового медичного страхування як окремого виду соціального страхування, оскільки медичне страхування має охоплювати все населення, а не тільки працюючих або пенсіонерів.
Страховиком з обов'язкового медичного страхування виступає фонд медстрахування, який пропонується створити як некомерційну самоврядну організацію.
Управління цим фондом пропонується здійснювати на паритетній основі представниками від застрахованих осіб (вибираються всеукраїнськими об'єднаннями профспілок), роботодавців (вибираються всеукраїнськими об'єднаннями роботодавців) і держави (призначаю ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

«Бідне» дитинство впливає на здатність контролювати свої емоції в дорослому віці

Бідність та спричинений нею хронічний стрес у дитинстві можуть призвести до того, що вже в дорослому віці людині буде надто складно контролювати свої емоції та поведінку.

Таких висновків дійшли в рамках свого дослідження вчені з Іллінойського університету в Чикаго, а також науковці університету Корнелла, університетів Мічигану та Денвера, яких цитує Радіо Свобода.
Вони наголошують, що існує зв’язок між матеріальним становищем родини, в якій виростає дитина, і тим, як добре функціонує мозок уже дорослої людини.
Дослідники встановили, що у тих респондентів, які виховувалися в родинах із низьким доходом, коли їм було по дев’ять років, спостерігалася більша активність так званої "амігдали", ділянки головного мозку, яка відповідає за почуття страху та інші негативні емоції.
Водночас, в ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Місто готуватиме скриню з приданим

Наступного року Івано-Франківськ знову візьме участь у «Параді вишиванок» з нагоди Дня Незалежності. Про це заявив міський голова Віктор Анушкевичус під час зустрічі із засновником етнокультурного проекту «Folk Ukraine» Ігорем Добруцьким. Делегації нашого міста випала честь наступного року відкривати колону дійства.

Ігор Добруцький привітав іванофранківців із творчими досягненнями в цьогорічному конкурсі та передав нагороду – 75 тисяч гривень за перемогу у номінації «Презентація рідного міста».
«Це на розвиток культури», – зазначив міський голова і передав фінансову винагороду начальнику міського управління культури Мирославу Петрику. Згодом мер додав: «Думаю, буде доречно розділити цю суму між тими людьми, котрі долучилися до представлення міста на «Параді вишиванок».
Як повідомив Ігор Добруцький, наступного року українців чекатиме не ме ... Читати далі »
Переглядів: 900 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Пісенне гроно України

Фестиваль «Галицький шлягер» вдруге зібрав в Івано-Франківську зірок української традиційної музики. Цього разу на сцені Муніципального центру дозвілля виступили Іван Попович, Лілія Сандулеса, Павло Дворський,  гурт «Соколи», ансамбль «Ватра», брати Яремчуки, Ірина Зінковська, Ярослав Борута та інші.

«Галицький шлягер» в Івано-Франківську збирає в залі поціновувачів традиційної української пісні, а на сцені — її творців. Кожен артист із величезною радістю ділиться своїми роздумами про українську пісню та її місце у сучасному шоу-бізнесовому просторі.
«Це відродження, утвердження української пісні. Зараз притишується українська пісня. Ми пропонуємо слухачам та глядачам ті пісні, котрі всім найбільше полюбилися. «Галицький шлягер» цікавий тим, що ми пропонуємо не просто концерт, а прагнемо змусити людей повернутися до української пісні», – каже голова оргкомітету ... Читати далі »
Переглядів: 650 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

У полоні фіалок

Відтепер на підвіконнях іванофранківців розквітне чимало нових сортів фіалок. Протягом п’яти днів Івано-Франківський краєзнавчий музей перетворився на справжнє весняне поле. Тут в одному із виставкових залів презентували колекцію фіалок. Понад триста видів цієї кімнатної рослини милували око усіх охочих. А на додачу можна було придбати листок або навіть саджанець уподобаного сорту.

Франківчанки Олександра Кіт та Галина Радловська ще півроку тому організували клуб «Фіалки Прикарпаття», а тепер вирішили продемонструвати своє квіткове захоплення для широкого кола. Жінки поділилися секретами успіху у вирощуванні фіалок. А також провели майстер-клас із садіння та догляду за рослинами.
 «Ми хочемо об’єднувати колекціонерів нашого краю, а також прагнемо розповсюджувати цю прекрасну рослину, – каже голова громадської організації «Фіалки Прикарпаття» Олександра Кіт. – У нас в ... Читати далі »
Переглядів: 808 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Фініш без змін

Заключні матчі чемпіонату і першості області, що відбулися минулої неділі, не внесли коректив у розташування лідерів. Звання чемпіона області після річної перерви повернули собі "Карпати" з Коломиї. Торішній чемпіон, "Карпати" з Яремче, завершив сезон на сьомій позиції.

"Срібло" чемпіонату вдруге поспіль дісталося богородчанському "Газовикові". "Бронза" – у "Кроно-Карпат" з Брошнева-Осади. Команда цього містечка потрапила до числа призерів після майже 40-річної перерви. Востаннє брошнівці діставалися п’єдесталу в 1974-му. Тоді вони також були третіми (після івано-франківського «Електрона» і калуського «Хіміка»).
Першу лігу очікує скорочення. Відтак її залишають одразу три команди – ФК "Калуш", ФК "Снятин" і знятий з турніру угринівський "Сокіл". Право підвищитися в класі вкотре здобули кутські "Карпати" (торік вони ним знехтували) та один з дебютантів ... Читати далі »
Переглядів: 579 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)

Прикарпатська Биківня

29 жовтня минула 24-та річниця з дня перепоховання жертв репресій НКВС, вчинених у мальовничій місцевості урочища Дем’янів Лаз, що на окраїні  Івано-Франківська.


Тут загинуло п’ятсот двадцять чотири жителі Прикарпаття, про що вперше розповів житель села Пасічна Василь Скворій німцям в спекотне літо 1941 року. Вдруге, вже 21 вересня 1989 року, розкопки велися за заявою Володимира Данилишина, по якій було порушено кримінальну справу з приводу поховань у Дем’яновому Лазі громадян, розстріляних у місцях позбавлення волі. На місці їхнього перепоховання створено меморі-альний комплекс із однойменною назвою й музеєм у підвальному приміщенні каплиці-дзвіниці, спорудженої за проектом архітектора Олега Козака.
Прихід, внаслідок підписання радянсько-німецьких домовленостей, радянської влади на терени  Західної України, іменований радянською істор ... Читати далі »
Переглядів: 998 | Додав: bond | Дата: 31.10.2013 | Коментарі (0)