Вівторок, 16.04.2024, 07:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 31 » Заблукали у двох датах
11:57
Заблукали у двох датах
В Івано-Франківську шириться дискусія щодо перенесення святкування Дня міста з 7 травня на 27 серпня, запропонованого депутатами міської ради Володимиром Стасюком та Юрієм Солов’єм.

У вівторок проти цієї ідеї, озвученої кілька тижнів тому, виступили відомі в обласному центрі краєзнавець Михайло Головатий та історик Зеновій Федунків, які висловили колективну думку краєзнавчого об’єднання «Моє місто» про недоцільність такого кроку. Їхню позицію підтримала Українська народна партія.
Пан Головатий, зокрема, зазначив, що пропозиція перенести святкування Дня міста на 27 серпня (день народження Івана Франка) звучить красиво, але при цьому порушується історична достовірність. Бо саме 7 травня 1662 р. власник Станиславова Андрій Потоцький надав йому привілеї міста, так зване Магдебурзьке право.
І хоча польський король затвердив цей документ тільки 14 серпня наступного,1663 року, Станиславів вже жив за законами міста і навіть, як відзначив пан Федунків,  мав своє самоврядування. Історик звернув увагу на те, що днем заснування будь-якого міста прийнято вважати першу історично достовірну письмову згадку про нього. У випадку Івано-Франківська – це 7 травня 1662 року.
М.Головатий також заперечив твердження опонентів про те, що місто не встигнуть прибрати до 7 травня, адже його, зазвичай, прибирають до Великодня, який святкується раніше. На його переконання, навпаки, святкування Дня незалежності «зібгає» святкування Дня міста. Якщо ми переносимо День міста на серпень, то користуємося політичною доцільністю, ура-патріотичними мотивами, вважає краєзнавець. А З.Федунків додає, що тоді треба змінювати ще й рік заснування міста.
Член Центрального проводу УНП Дмитро Чуйко торкнувся теми перейменування Івано-Франківська. Він зокрема заявив, що УНП «категорично підтримує» позицію міського голови Віктора Анушкевичуса щодо неприпустимості повернення старої назви місту в основному через те, що на це потрібні величезні кошти. А М.Головатий додав, що «навіть якби це не коштувало ні копійки, перейменовувати місто не слід», незважаючи на те, що нинішня назва дещо неоковирна.
Станіслав КРУК   

ВІД РЕДАКЦІЇ:
Пропонуємо нашим читачам долучитися до цієї дискусії і висловити свої думки з приводу того, чи потрібно переносити День міста Івано-Франківська з 7 травня на 27 серпня та чи варто повернути обласному центру стару назву – Станіслав.
Свої листи можете надсилати на поштову (вул. Грюнвальдська, 6) або електронну (zk@if.ukrtel.net) адреси редакції.
Переглядів: 947 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]