П`ятниця, 26.04.2024, 18:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 14 » ВЕКТОР
10:55
ВЕКТОР
День студента: 67 річниця міжнародного свята

У світі День студента почали святкувати  17 листопада 1946 року. Цю дату офіційно встановили на честь чеських студентів –патріотів на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі. Українські ж студенти приєдналися до міжнародного свята у 1999 році. Для когось День студента – черговий привід повеселитися, а для когось – день символічного об'єднання,  підвищення ролі студентства у громадянському та політичному житті країни.
Сьогодні права та обов'язки студентів у різних країнах регламентуються по-різному. Наприклад, в Австрії студент обов'язково повинен у встановлені строки подавати заяву про продовження навчання, у чіткі терміни записуватися на здачу іспиту і забирати заяву про складання іспиту. А головне – австрійські студенти, як і студенти Німеччини, зобов'язані оплачувати своє навчання.


Переваги української освіти

Наші ж, українські студенти, безкоштовне навчання сприймають як належне. Крім того, що держава гарантує кожному українцю право на безкоштовну освіту, сьогодні, відповідно до Закону України про вищу освіту, студент має 15 прав. Український студент повноправно може обирати форму навчання і повноцінно працювати у позанавчальний час. Також наша влада дбає про тих студентів, які змушені поєднувати роботу і навчання, для них передбачено різні пільги, такі як скорочення робочого графіка, додатково оплачувана відпустка, запис стажування у трудову книжку тощо. Сучасний український студент може абсолютно безкоштовно користуватися бібліотеками, спортивними майданчиками ВНЗ, брати участь у науково-дослідних роботах, конференціях, публікувати свої статті та багато іншого. А обов'язків у нашого студента, як не дивно, лише два! Дотримуватися статуту ВНЗ і виконувати графік навчального процесу.
Найголовнішим правом студента є його право на стипендію. Сьогодні розмір мінімальної стипендії студента ВНЗ I-II рівня акредитації – 550 гривень, а III-IV рівня – 730 гривень. Нещодавно Президент України В.Янукович підписав наказ про те, що з 1 січня 2014 року студенти-відмінники отримуватимуть стипендію близько 1000 гривень. Стипендія ж для дітей-сиріт та дітей, які залишилися у період навчання без батьків, збільшилася на 600 гривень і нині становить 1760 гривень на місяць.

Паспорт професії: тепер кожен знає, що вивчати

Проблема забезпечення випускників першим робочим місцем – одна з найгостріших. Для її вирішення створено кілька програм. Наймасштабнішою ж програмою уряду М.Азарова став проект «Паспорт професії». Сьогодні цей проект успішно запущено у 14 пілотних ВНЗ України. Завдяки «Паспорту професії» гармонізується дисбаланс на ринку праці між попитом і пропозицією фахівців. Адже дуже часто роботодавці скаржаться, що ВНЗ готують «не тих, кого треба». Цей проект став прикладом реальної участі роботодавця у створенні профстандартів для конкретних спеціальностей. У них чітко прописано, що повинен знати і вміти фахівець, щоб роботодавець був готовий приймати його на роботу, а у самого фахівця при цьому була гідна зарплатня і можливості для кар'єрного зростання. Такі профстандарти вже розроблено для восьми спеціальностей у трьох галузях: металургії, енергетиці та журналістиці.

Здрастуй, роботодавцю!

Також було змінено підхід до розподілу держзамовлення. Якщо 10 років тому на ринку відчувався брак юристів та економістів, то сьогодні основним є попит на фахівців з технічних спеціальностей. Вперше уряд для планування держзамовлення провів консультації з Федерацією роботодавців. Було визначено, що для прискореної модернізації національної економіки необхідні кадри у сфері програмування, нафтовидобутку, технології харчового виробництва тощо. Тому кількість держзамовлення на ці спеціальності суттєво збільшили. Наприклад, в галузі електроніки – на 34%, металургії та матеріалознавства – на 64%, за напрямами підготовки для ІТ-сфери майже на 3 тисячі місць – 24%.
Підвищився й інтерес світових компаній до наших студентів. 17 жовтня 2013 року компанія Bosch відкрила академію на базі Харківського національного автодорожнього університету. Це вже третя академія компанії в Україні: дві працюють в Одесі та Львові. Ще одну планують відкрити у Києві. Кращі випускники академії будуть запрошені компанією Bosch на роботу вже як фахівці зі стажем. Не менш зацікавлені в інтелектуальному потенціалі українських студентів і корейські компанії. Для підготовки IT-спеціалістів вже відкрито два центри, один з них – на базі НТУ «КПІ».
Світлана МАНЬКОВСЬКА
 

Переглядів: 731 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]