Субота, 20.04.2024, 05:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 24 » ВЕКТОР
10:57
ВЕКТОР
Євроінтеграційне майбутнє України

До Вільнюського саміту, на якому планується підписати Угоду про асоціацію між Україною і ЄС, залишився місяць. Проте представники ЄС і України у своїх заявах одностайні: Угоді про асоціацію – бути.

Українці кажуть «YES!» ЄС

53% українців підтримують підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС відповідно до результатів дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» з 26 вересня по 6 жовтня. 35% опитаних сказали, що не підтримують підписання Угоди про асоціацію, і ще 12% не визначилися. 47% українців вважає, що підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом матиме позитивні наслідки для України.
Серед основних «плюсів», на які сподіваються українці, – спрощення візового режиму з ЄС, розвиток економіки, спрощення умов для малого і середнього бізнесу, підняття рівня життя. За результатами дослідження Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, від євроінтеграційних процесів, які посиляться після укладання Угоди про асоціацію України з ЄС, виграють усі групи населення, зокрема, найбільший зиск може отримати середній клас.

Чому зараз?

Питання євроінтеграції виникло не вчора і не сьогодні – всі Президенти України заявляли, що Україна рухається до ЄС. За час президентства Віктора Януковича було здійснено суттєвий прогрес у цьому напрямку, і не тільки в політичному плані. Суттєві зрушення в економіці України переконали наших зарубіжних партнерів, що можна інвестувати в нашу країну. Зростання внутрішньої роздрібної торгівлі, за підсумками січня-вересня 2013 року, склало 9,8%. За останні три роки внутрішній товарообіг в Україні зріс майже на 40%. Ці цифри свідчать про стабільний розвиток української економіки.
Тому чиновники ЄС і заявляють, що після Вільнюського саміту Україна отримає фінансову допомогу, і вже надають перші транші. Допомога з боку ЄС – це не кредити МВФ, які «набирав» уряд Юлії Тимошенко, а гранти, які надаються нашій країні на розвиток певних галузей. Німеччина вже виділила 7 млн. євро на розвиток соціальної сфери в Україні, зокрема – будівництво і ремонт дитячих садків, шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, систем водопостачання і доріг у сільській місцевості.

Європейські умови для бізнесу

Угода про асоціацію чи не найкраще вплине на умови для розвитку бізнесу в Україні. Наша держава і так постійно має Європу за взірець у цій сфері, адже у країнах Європи малий і середній бізнес займає від 45% до 65% у структурі ВВП, тоді як аналогічний показник для України – 10-15%. За останні роки, за прикладом європейських країн, суттєво знижено рівень податків і їх кількість, створено мережу центрів адміністративних послуг. Український підприємець у такому центрі може, як і його італійський або польський колега, підключитися до Інтернету. Крім того, працює система електронної звітності.
У результаті наближення українських регламентів до європейських, для малого і середнього бізнесу буде скасовано цілі блоки в бухгалтерських звітах. Безпечна продукція не буде сертифікуватися взагалі, а товари, які можуть становити серйозну загрозу для життя або здоров’я, а також дитячі іграшки перевірятимуться особливо ретельно. Сертифікат видаватиметься лабораторією, що відповідатиме стандартам ЄС, при чому така лабораторія зможе бути як державною, так і приватною.

Вільні подорожі в Європу

На даний момент 25 категорій громадян можуть скористатися Угодою про спрощення оформлення віз між Україною і ЄС. Це дипломати, журналісти, представники релігійних і громадських організацій, учасники міжнародних виставок і конференцій, водії, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення, близькі родичі тих, хто проживає або має дозвіл на проживання в державі-членові ЄС, ті, хто подорожує з метою лікування тощо.
Хоча Угода про асоціацію з ЄС і не регламентує візовий режим між Україною та ЄС, вона змінює статус нашої країни. Україна стане першою державою зі «Східного партнерства», яка підпише таку Угоду, і першою, яка підпише настільки широку угоду – таких угод в історії ЄС ще не було. Отож, хоча і не можна сподіватися на відміну Шенгенських віз для громадян України наступного дня після підписання Угоди про асоціацію, МЗС України має надії на суттєві спрощення. За словами Міністра зовнішніх справ України Леоніда Кожари, у рамках Вільнюського саміту буде констатовано прогрес України у виконанні Плану дій лібералізації візового режиму з Євросоюзом.
Тож маємо сподівання, що незабаром українці зможуть вільно подорожувати Європою, навчатися в європейських університетах, здобувати практику за кордоном, а європейські туристи зможуть безперешкодно приїжджати в нашу країну.
Світлана МАНЬКОВСЬКА 
Переглядів: 538 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]