П`ятниця, 19.04.2024, 04:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 13 » ВЕКТОР
11:32
ВЕКТОР
Заява
Громадського руху «Український вибір»


Останнім часом   з вуст деяких політиків і чиновників високого рангу лунають «авторитетні» твердження про те, що приєднання України до Митного союзу не видається можливим через відсутність договірно-правової бази, а також нібито через загрозу обмеження державного суверенітету України. Особливо дивує, що подібні заяви роблять люди, які мають юридичну освіту.



Рух «Український вибір», що ініціював громадську дискусію про участь України в цій міжнародній економічній Спільноті, заявляє про юридичну неспроможність і очевидну надуманість подібних тверджень. На нашу думку, причиною таких заяв є відсутність політичної волі для прийняття рішення, яке на даному етапі буде служити інтересам усієї країни, а не інтересам вузьких політичних і фінансових кіл.
Хочемо нагадати, що безпосередньо за участю України була створена Група високого рівня з підготовки Угоди та Концепції з формування ЄЕП, які були підписані 19 вересня 2003 року і ратифіковані Законом України від 20 квітня 2004 року із застереженням, що Україна братиме участь у формуванні та функціонуванні ЄЕП у межах, визначених Основним Законом країни.
Тим самим Україна де-юре і де-факто набула статусу держави-учасниці Єдиного економічного простору як суб'єкт міжнародних відносин в економічному просторі, що об'єднує митні території Сторін-засновників ЄЕП. Згідно зі ст. 9 Конституції України, цей міжнародний договір, згоду на обов'язковість якого надала Верховна Рада України, став частиною національного законодавства.
Отже, відповідно до приписів ратифікованої Угоди і завдань щодо реалізації Концепції з формування ЄЕП, є всі правові підстави для діяльності України у Спільноті. Вони узгоджуються з аналогічними програмними завданнями і діями, спрямованими на інтеграцію в Митний союз, і не суперечать Конституції України.
Маємо нагадати, що в рамках ЄЕП і МС в 2011 році був заснований і міждержавний орган – Євразійська економічна Комісія, яка забезпечує реалізацію намірів Сторін при укладанні міжнародних договорів виключно консенсусом. Це унеможливлює прийняття рішення проти волі будь-якої з Сторін, в тому числі й України. Приєднавшись до МС, Україна як рівноправна Сторона цієї міжнародної економічної спільноти має право блокувати прийняття тих договірно-правових актів, які несуть реальну загрозу обмеження державного суверенітету.
Склад Ради Комісії (один представник від кожної Сторони в особі заступника голови уряду), керівництво за принципом змінюваності і обсяг повноважень дає підстави стверджувати: статус цього органу є міждержавним, а не наднаціональним, таким – що обмежує державний суверенітет країн-учасниць.
Вища Євразійська економічна Рада (міждержавна Рада Митного союзу), що складається з голів держав і голів урядів, також приймає всі рішення консенсусом і має повноваження, добровільно передані їй договірними Сторонами, які, відповідно до умов Договору про створення міжнародної угоди, залишаються суверенними і рівноправними.
Договірно-правова база для приєднання до Митного союзу не зазіхає на державний суверенітет України, відповідає конституційним принципам участі в міжнародних економічних Спільнотах і не потребує внесення змін до чинної Конституції України.
У зв'язку з вищезазначеним заявляємо, що голослівні твердження про відсутність правової бази для вступу України в Митний союз спрямовані на введення в оману широких верств громадськості та по суті носять антидержавний характер.
Безумовно, політична воля властива не тільки відповідальним політикам, але й народові, який має всі конституційні права цю свою волю реалізувати. У зв'язку з цим вважаємо, що актуальна тема інтеграції України в МС повинна стати предметом для прийняття рішення всенародно на всеукраїнському референдумі.
Більш докладно щодо юридичних аспектів питання інтеграції України в ЄЕП і МС ви можете дізнатися з Правових висновків, що розміщені на сайті Громадського руху "Український вибір" www.vybor.ua.
Віктор Медведчук,  доктор юридичних наук, професор,
академік Національної академії правових наук України


Переглядів: 655 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]