П`ятниця, 29.03.2024, 00:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Жовтень » 24 » СУСПІЛЬСТВО
10:24
СУСПІЛЬСТВО
Що чекає на Івано-Франківськ
у випадку можливого землетрусу?


Ледь не щодня з екранів телевізорів українців лякають можливим землетрусом. Ці попередження небезпідставні, адже доволі часто то тут, то там нашу планету таки трясе. Цього разу сейсмічну загрозу для України пророкують не як завжди із зони Вранча у Румунії, а із Болгарії. Чи не найбільше може перепасти південним регіонам нашої країни, зокрема Криму та Одесі.
За словами директора Кримського міжнародного центру сейсмобезпеки, до України дістанеться землетрус магнітудою до 10 балів, адже осередок Каліакра, який може проявити свою активність, розташований за 600 кілометрів від Одеси. А нещодавні підземні поштовхи у Румунії та Молдові сейсмолог називає лише підготовкою  до потужного землетрусу.

Чи можливий землетрус в Україні? Що чекає на Івано-Франківськ у випадку можливого землетрусу? Ці питання дедалі частіше лунають на вулиці. Люди стурбовані повідомленнями про землетруси, котрі прокотилися протягом останнього місяця по всьому світу. Декілька днів тому поблизу Ялти також зафіксували підземні поштовхи. Але вони не були відчутними на березі Чорного моря, оскільки відбувалися на далекій відстані. Тим не менше, стурбованість нагнітається ще й тим, що старші люди пам’ятають коливання землі понад 35 років тому.
Останнім часом чимало катаклізмів спіткало планету Земля. Ми з жахом спостерігаємо за тим, як то тут, то там виникають руйнівні землетруси. Чого чекати надалі, невідомо. Найдивніше те, що й науковці також не знають. Тільки стверджують, що очікувати від природи можна всього.
Значно почастішали поштовхи землі. Вчені пов’язують виникнення землетрусів із тектонічними процесами. Вони стверджують, що протягом року на Землі фіксується мільйон землетрусів.
«Це такі поштовхи, які може зареєструвати тільки апаратура, – зауважує професор кафедри польової нафтогазової геофізики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Василь Степанюк. – Земля постійно трясеться. Бувають землетруси і локального характеру».
Найбільш вірогідне земне трясіння України у випадку землетрусу у зоні Вранча. Вчений переконує, що відносно потужний землетрус дійсно можливий. Сильні землетруси у зоні Вранча повторюються з періодичністю 37-39 років. Коли станеться наступний – цього року чи через два роки, не може спрогнозувати ніхто. Так само, як і можливу потужність землетрусу.
Небезпека землетрусу в Україні криється в її грунті.
Прикарпатські науковці «заспокоюють», кажучи, що землетрус таки відбудеться, хочемо ми цього чи не хочемо. Єдина проблема полягає в тому, що ніхто не знає, коли він буде і якої сили.
«Івано-Франківщина відноситься до зони ризику 6-бального землетрусу. Зона ризику означає імовірність того, що за 100 тисяч років землетрус такої сили тут відбудеться, – каже науковець. – У світовій практиці є лише десяток землетрусів, які вчені передбачили з точністю плюс-мінус тиждень. Наприклад, від п’ятибального землетрусу може скрипіти підлога і дзеленчати посуд».
На Прикарпатті навіть немає приладу для вимірювання сейсмічних коливань. Науковці кажуть, що облаштування сейсмічної станції потребує колосальних затрат. А порадити людям, як бути і коли готуватися до землетрусу, не може ніхто.
Володимир Бодак
Переглядів: 507 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]