П`ятниця, 29.03.2024, 04:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » СУСПІЛЬСТВО
12:41
СУСПІЛЬСТВО
Ода міністерському молочному зубові,  
або Чому в задумі контролюючі органи


На часі оздоровлення дітей. Найгарячіші теми - з відпочинкових об’єктів. А що діти з усіх міст та районів Прикарпаття матимуть шанс потрапити  і в Долину, то зацікавив цей, якраз найкращий в області, зі званням вищої категорії соціальний об’єкт.

Їх було чотири,  вижив один
Колись у власності нафтогазовидобувників Прикарпаття було чотири санаторії-профілакторії, вижив лише один - дитячий лікувально-оздоровчий комплекс «Дружба». Заклад був відкритий ще у 1985 році. Власник відтоді і донині – ПАТ «Укрнафта» та її представник на місці НГВУ «Долинанафтогаз». А що рідне керівництво тут завжди думало так само, як нашіптував та виструнчував внутрішній голос «з вище», то  останніми роками воно все більше байдужіло до запитів табору, де, до речі, найбільше оздоровлювалися завжди діти працівників галузі. І ця байдужість до благальної руки «Дружби» зробила свою справу: постало питання повного закриття оздоровниці. Як стверджує директор закладу Михайло Гродзіцький, «навіть ті кошти, які ми заробляли за літній оздоровчий сезон своїми путівками, забирали у загальний котел», а розтулити кулак адміністрації, так би мовити, без Кличка не було потім ніякої можливості.

Гра «ва-банк»

Голова профкому НГВУ «Долинанафтогаз» Володимир Марилів пішов «ва-банк»: поставив питання руба і добився передачі оздоровниці в оренду профспілці. Результат не забарився. Лише 5 років спільних людських сил та старань і заклад, який вже дихав на ладан, практично повністю капітально відремонтований: замінено вікна, двері, плитку, сантехніку, сяють чистотою та комфортом чотири спальні корпуси, медичний та адміністративний, є все необхідне для спорту, культмасової роботи та відпочинку, лікарське устаткування для оздоровлення дітей, є сучасні комп’ютери, Інтернет, як і місце для молитви; діють гуртки за інтересами. Зрештою, вся територія охайна – в квітах та підстрижених газонах. Куди не глянеш, тішить око доглянутість, впорядкованість… Понад 1 мільйон гривень коштів профспілка скерувала на ці потреби. І в планах ще чимало цікавого, як-то спорудження закритого басейну.

Мрія «прихватизатора»

От лише з таким результатом все важче їм доводиться продовжувати оренду. Бо відроджений профспілкою відпочинковий комплекс в карпатському лісі вабить не одного «прихватизатора». Та й ПАТ»Укрнафті» набагато вигідніше було б продати тепер «Дружбу». Але, дякувати Богу, «бачить око, та зуб не йме», адже галузева угода на заваді. А там записано: без згоди профспілок продаж соціальних об`єктів не можлива. От і з`являються палки в профспілкових колесах, а ціна дитячих путівок зростає пропорційно все вищій і вищій ціні оренди, яку треба платити профспілчанам за те, що так «розгаздувалися».  Прем`єр-міністр цими днями запитував з трибуни: чому здорожує дитяче оздоровлення? Хто «допомагає» дітям?
На практиці нібито профспілку НГВУ «Долинанафтогаз» тепер всі хвалять, та навіть «пишаються як власними досягненнями». А от у наполовину приватному акціонерному товаристві ПАТ «Укрнафта», де понад 40 відсотків акцій належить Ігорю Коломойському, а ледь за 50 – державі, може й нудить кого «державна» думка: а що як всі профспілки підуть таким шляхом?..

Крок вправо-вліво – штраф
…Але нині  наш журналістський  інтерес  привернула  одна дуже цікава цидула восьмирічної давності, яка народилася в міністерстві, а саме: Постанова КМ №1591 від 22 листопада 2004 року. Від неї, яка з новою силою забагла діяти і  робить рекордні стрибки до народу, починаючи з малих дітей, впали в «задуму» всі контролюючі служби.
Насправді, у постанові мудро сказано, що кожній дитині можна давати їсти в дитячих оздоровницях лише те, що потребує організм, але чому лише в такій кількості, як визначила ця державна постанова? «В минулі роки, – каже Михайло Гродзіцький, – з допомогою фахівців ми розробили в «Дружбі» оптимальне меню рівно на ті кошти, які виділяв соцстрах. Як результат, ні ревізори, ні медики не мали претензій, і діти були не голодні. А міністерська цидула собі лежала, пришпилена в товстій папці».
Торік для п’ятиразового харчування дітей соцстрах виділяв 35 грн., а нинішнього сезону – 37. Була щодо фінансів також поправка: якщо дирекція використає, наприклад, 35 грн. і 50 коп., то ці «зверх кошти» вже покриватимуться грошима батьків чи профспілковими, а якщо використають, наприклад, 34 грн. 50 коп., то різницю забере собі назад соцстрах). Ціна путівки зараз 2 тис. 700 грн. за 18 днів.
Цими днями, якраз перед початком оздоровчого сезону, пройшла злободенна нарада контролюючих служб, де дирекціям відпочинкових закладів повідомили, що відповідальні посадовці повинні суворо виконувати рекомендовані 8 років тому згаданим міністерським документом норми харчування дітей. Попереджено: крок вправо-вліво – штраф, аж до позбавлення ліцензії.

Солі удесятеро більше

«Абсурд», – стверджує директор «Дружби». Ми не проти молока, але ж не замість усього іншого. Наприклад, нам радять кондитерських виробів давати дітям 20 грамів в день, тоді коли минулими роками ми давали 150-200 грамів. Зате маємо давати молочних рідких страв аж 500-600 грамів, а соку – лише 100. Це за умови, що йогурти і морозиво заборонені взагалі, а сирів твердих можемо дати, як нам радять, лише 10 грамів… Отож, головні в меню молочні каші та ще плюс дві склянки чи то молока або кефіру, чи ряжанки… Хліба – 350  г, картоплі – 350, а ось меду – 4 г; 15 – олії, 1 г – какао… зате солі – удесятеро більше тут треба з’їсти. Чи захочуть діти в такий табір?
Інше. Зважаючи на якість молочної (переважно порошкової) продукції і на те, що возити її треба з Івано-Франківська до Долини, літом, можна тільки здогадуватися, в які історії можна «влипнути»? Знову ж таки, наприклад, риби  радять міністри дати дітям лише 60 грамів, а фруктів лише 100-150, тоді як у Долині давали до 300 г?
Згідні, рекомендоване дітям харчування – абсурд, покивали головами очільники контролюючих органів.
– Тоді дайте свій висновок щодо рекомендованих настанов згори, дайте волю, а до відповідальності ми звикли.
– Не можемо, була відповідь.
А чому не можуть?
От і мізкують, зокрема  в Долині: чи то паперотворцям в дитинстві молока не додали, а тепер далося взнаки? І ще питають: чому не бачать «згори» невиконання інших норм законів, скажімо, що витрати електроенергії та води мали би соціальні заклади оплачувати на пільгових умовах. Але ж ні, бюджет не витримує такої наруги.

Марта ВОЙЦЕХІВСЬКА-ПАВЛИШИН

Переглядів: 959 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]