П`ятниця, 29.03.2024, 12:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 31 » СУСПІЛЬСТВО
11:30
СУСПІЛЬСТВО
День у перлині Опілля

Журналісти обласних та районних засобів масової інформації продовжують знайомитися з рідним краєм. Минулого тижня на оглядини завітали у Галицький район. Програма презентації була напрочуд цікавою й дуже насиченою. Через  брак часу навіть оминули Бурштин.

Розпочалося знайомство з древнім Галичем на Крилоській горі біля пам’ятника «Меча і рала», де гостей чекали голова РДА  Григорій Івасишин та голова районної ради Петро Стрембіцький. Саме звідси починалася Галичина.
 Тут кожен камінь дихає історією. І дуже важливо, що про це не забувають теперішні галичани й керівництво району. У  доглянутих і реставрованих пам’ятках культури та історії відчувається велика шана й любов до рідного краю. Враховуючи значну загально-національну роль Галича у створенні і утвердженні української державності, на основі комплексу історичних та культурних пам’яток у 1994 році Указом Президента України створено Національний заповідник «Давній Галич», стежками якого й пройшлися журналісти Прикарпаття.
Десятьма роками пізніше тут створено Галицький національний природний парк, на території якого розташовано Музей природи, експериментальні ботанічні ділянки з реліктами, екзотаріум, на часі відкриття тераріуму й акваріуму. Та найунікальнішим, найгуманнішим є тут Центр реабілітації диких тварин. Сюди привозять хворих, скалічених тварин і птахів з усієї України. Нині у вол’єрах проживає понад 100 тварин. За три роки існування цієї своєрідної лічниці, після реабілітації у дику природу повернулося майже 50 братів наших менших. Нині працівники  парку планують відкрити тут зоопарк, а  до десятка екологічних туристичних маршрутів додати ще один – орнітологічний – для пташиних фанів.
Продовжили журналістів  дивувати  у селі Дубівці, яке входило до списку найбільш постраждалих від минулої повені сіл. Нині Дубівці гордяться відремонтованими й упорядкованими об’єктами соціально-культурного призначення. Зокрема, триповерхова школа й дошкільна дитяча установа мають водогін й каналізацію. Відкрито медичну амбулаторію.  Усюди чисто й ошатно. Але найприємніше, каже сільський війт Михайло Коржак, що у селі  побільшало малюків. Значить, молодь є, планує тут свій рід продовжувати…
Однак, не лише історією багата Галицька земля. Нині район один з кращих у області з розвитку тваринництва. На базі району неодноразово проводилися виїзні колегії ОДА  і семінари з тваринництва. Найпотужнішим і найпрогресивнішим є ПСП «Рідна земля» у селі Дитятин (керівник Володимир Слободян). Незважаючи на вседержавну кризу, підприємство є прибутковим, щорічно збільшує основні й оборотні кошти. Спеціалізується на виробництві зерна, ріпаку, молока та забезпечує тваринницьку галузь кормами. Відкрили в обласному центрі п’ять точок, де щодень реалізують власного виробництва свіже молоко та сметану. Вартість літра молока – 6,5 грн.
Не менш успішним є і ПрАТ «Більшівці-риба». Підприємство має 438 га ставків на території 5 сільських та селищних рад.  Самостійно забезпечує себе кормами.
Далеко не все можна оповісти про бачене за один день у Галицькому районі. Та про це ми ще напишемо. Однак хочеться сказати, що ні туризму, ні  розвитку тваринництва й надходжень інвестицій у цей  край не було б, якщо б у Галицькому районі  не було сильної, потужної, дружної команди двох керманичів, які не ділять «княжу» славу і землі, а спільно працюють на благо людей.

Олександра ЛІСКОНОГ


Переглядів: 897 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]