Такий хліб – тільки один день у році
Цієї неділі у міському парку культури і відпочинку відбудеться вже традиційне для Івано-Франківська дійство – Свято хліба. В нашому місті його почали проводити ще три роки тому на зразок аналогічного львівського свята, проте із своїми регіональними особливостями. Тоді під час «Прикарпатського вернісажу» відбувся День хліба, коли кондитери та пекарі могли представити власну продукцію для дегустації і на продаж. Згодом День хліба переріс в окреме свято. За словами організаторів дійства, це можливість відзначити закінчення жнив та познайомити мешканців і гостей Івано-Франківська із традиційними та рідкісними видами хлібо-булочної та кондитерської продукції. Про традиції та цьогорічні особливості Свята хліба ми попросили розповісти голову Гільдії приватних пекарів та кондитерів Івано-Франківська Ростислава Кукурудза.
– Традиційне Свято хліба продовжує свою історію. А чим воно відрізнятиметься від попереднього? – Щоразу ми намагаємося трохи поміняти формат свята, включити до святкової програми якісь новинки. Цього разу буде розширена географія учасників дійства. Окрім наших львівських колег, обіцяли завітати хлібопекарі із Тернопільщини. Також цього року ми плануємо презентувати якомога більше підприємств, котрі працюють на території нашої області. Активно долучаються до участі у Святі хліба пекарі із Тисменицького і Калуського районів. – Минулого року було представлено дуже багато таких видів хліба, яких немає на прилавках магазинів. Чим будете дивувати відвідувачів свята цього разу? – Не знаю, що готують інші пекарі. Поки що це таємниця. Можу сказати тільки про пекарню «Наш хліб». Якщо минулого року ми робили ставку на скандинавський хліб, то вже цього року презентуємо італійську хлібну традицію. Звичайно, кожен виробник готує свої несподівані витвори із хліба. Під час свята можна буде не тільки покуштувати різних сортів хліба, але й придбати такі рідкісні види, які продаються тільки один день у році – саме на Свято хліба. Від традицій свята ми не відмовляємося. Тому буде знову представлена культурно-розважальна частина дійства. Але цього року культурна програма розділена на дві частини – одна фольклорна, а друга – більш молодіжна. Можу сказати, що буде дуже цікаво для всіх верств населення, але хто виступатиме – козирів розкривати не буду. Під час свята будуть представлені стенди від виробників продукції, а також ми плануємо провести конкурс на кращий стенд, коровай, торт. Кожен готує свої несподіванки, про які ще ніхто не знає, побачимо їх вже безпосередньо під час свята. – Чому Свято хліба вирішили проводити саме наприкінці літа? – Ми хочемо зарезервувати останню неділю серпня як день, коли в Івано-Франківську щороку буде проводитися традиційне Свято хліба. Недаремно у народному календарі саме вкінці серпня відзначають хлібний Спас, коли завершуються жнива і випікають перші хлібини із нового врожаю. Володимир БОДАК
|