Субота, 20.04.2024, 05:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Серпень » 11 » СУСПІЛЬСТВО
12:20
СУСПІЛЬСТВО
Школярики – фінансові комарики
Підготувати учня до школи "від а до я" коштуватиме батькам від тисячі до двох тисяч гривень
До початку навчального року залишилось менше місяця, тому батькам, у яких є діти шкільного віку, зараз варто починати збирати шкільний портфель, аби уникнути ажіотажу, який спостерігається щоразу в останні серпневі дні.
Чимало матусь, намагаючись зекономити, вирушають за покупками на базар. Ціни тут справді дещо нижчі, ніж у магазинах, натомість якість товарів змушує бажати кращого. Батьки з досвідом знають, що таке олівці, які не малюють, і пластилін, який неможливо розім'яти, або гумка, яка замість стирати лише розмазує написане…
"Однострій" для школяра

Перша у списку - шкільна форма. Кожна школа сьогодні самостійно обирає колір шкільного вбрання – темно-синій, бордовий чи зелений верх і чорний низ. Вимоги класичні: костюм-трійка – піджак класичного крою, жилетка та брюки. Купити форму можна у більшості крамниць дитячого одягу і на речових ринках. Для дівчинки – спідничка або штани і піджачок. Але цінники – річ переконлива і коментарі тут зайві. За найдешевший шкільний одяг доведеться заплатити щонайменше 180 гривень. Але не забувайте, скупий платить двічі!
Більш-менш добротна форма коштує дорожче: "двійка" –  350-450 грн., "трійка" –  400-500 грн. Та щонайменше дві блузки чи сорочки, ціна на які від 60 грн. Хоча за зовнішнім виглядом шкільний одяг мало відрізняється – схожа кольорова гама, однаковий покрій, тільки інші складники тканин: десь більше віскози, а десь бавовни. До речі, найбільше шкільних форм на ринках від українських швейних фабрик – з Києва, Львова та Одеси. Батьки зізнаються, що чекали чогось оригінальнішого. Цікавіші моделі можна знайти у магазинах, що претендують на звання елітних, але ціни тут  сягають навіть 800 грн.
Кмітливіші батьки знаходять варіанти, щоб зекономити. За допомогою інтернет-магазинів можна купити вживану шкільну форму наполовину дешевше. Або звернутися на швейну фабрику чи до ПТУ, де студенти в межах практики пошиють шкільну форму за символічну ціну.
Вартість дитячого взуття нічим не поступається дорослому.  Туфлі для дівчат та хлопчиків – від 100 грн. з дерматину, шкіряні – 200-350 грн.
"Рахуйте самі. В одних штанах дитина рік не ходитиме. Я завжди думала, що на якості тканини економити не варто. Але теперішні ціни – просто жах! Піджак 200 грн., двоє брюк по 120 грн., жилетка 50, дві сорочки по 80 – разом 600 грн.", – підсумовує мама першокласника Богданчика.
Друга форма – спортивна. Костюм для фізкультури можна знайти й за 100 грн. Звісно, із синтетичних тканин. Якщо хочете щось натуральніше, приготуйте приблизно 400-600 грн. Спортивне взуття – плюс 60-100 грн. (кеди чи кросівки із замінника). А ще ремінь, краватка… Для дівчини – банти, приколки для волосся… Вже не рахуємо білизну, шкарпетки, колготки, змінне взуття.
Бережи спину
з дитинства
А який школяр без ранця! Вибір портфелів – на будь-який гаманець. Чорні, сірі, кольорові, однотонні й розмальовані, з аплікаціями, наклейками... Тканини, з яких виготовляються сучасні портфелі, найрізноманітніші. Продавець у магазині дитячого одягу Оксана розхвалює німецькі ранці, які мають ортопедичні спинки, зроблені з мікрофібри (щоб шкіра дитини дихала). "На них є також світловідбиваючі елементи, відблиски вдень, щоб школяр, коли переходитиме дорогу, був у безпеці. У Європі портфелі без світловідбиваючих елементів взагалі заборонені", - пояснює пані Оксана. Крім того, в комплект до такого портфелю можуть входити сумки для змінного одягу, пенали, зошити, виконані в одній стилістиці. Коштує такий ранець від 350 грн. і вище. Дешевші рюкзаки теж непогані, говорять продавці. Хоча дорожчі, звісно, і на вигляд кращі, і відділень у них більше, і для дитини зручніші. Купуючи дитині рюкзак, треба враховувати, що використовуватиме вона його не лише як сумку, а і як "зброю", санчата, можливо, м'яч...
Зошит, ручка і пенал - мій учнівський арсенал
Тепер заглянемо всередину портфеля. Одна з необхідних речей – місткий пенал. Пенали бувають круглі, прямокутні, пенали-сумочки, у формі іграшок (такі пенали купують на подарунки першокласникам). Наприклад, німецький пенал у формі мишки коштує 75 грн. Є пенали наповнені і без наповнення. У пеналів з наповненням всередині – повний шкільний набір: ручка, 2-3 олівця, фломастери, лінійка, точило, гумка і невеликий блокнотик.
Асортимент канцприладдя величезний. Воскові кольорові олівці не забруднюють рук, не ламаються, прості олівці, які вимірюють температуру тіла,  гіпоалергенні фарби для малювання, які не кришаться, "їстивний" пластилін, ручки для шульги, 12 кольорів гуаші вітчизняної і південнокорейської, фломастери італійські, китайські, українські –від 6 до 24 кольорів…
Найдешевші зошити на 12 аркушів коштують 1,20 грн. Але чи захоче ваша дитина писати в зошиті, на обкладинці якого не бігають жирафи, не посміхаються кінозірки чи не ростуть квіти? Тоді вам доведеться витрачати  2-3  грн. лише на один зошит, яких треба чимало: у клітинку, косу та пряму лінійку, для нот. Ось і набігає ще дві-три сотні на зошити, щоденник, ручки, олівці, альбоми для малювання, блокноти, кольоровий папір, картон, пластилін, палички для рахування...
Тож, як не крути, а щонайменше дві тисячі батькам необхідно витратити, аби донька чи син не виглядали убогішими від однолітків. А ще ж харчування, подарунки вчителям, ремонт класу, теплий одяг… А якщо у сім'ї двоє-троє школярів? Чи не тому перед початком навчального року деякі банки запроваджують новий вид кредитування – позика для спорядження дитини до школи.
Яна ГОРОБИНА
Переглядів: 1399 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]