Середа, 24.04.2024, 12:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 10 » СПОРТ
12:29
СПОРТ
У місті Сочі…
До старту Білої Олімпіади залишилося 27 днів


Менше ніж за місяць, 7 лютого у російському курорті Сочі стартують XXII зимові Олімпійські ігри. Україна делегує на всесвітній спортивний форум майже півсотні спортсменів, серед котрих буде два або три прикарпатці (точніше – прикарпатки). Нагадаємо, чотири роки тому у Ванкувері наш край представляло одразу п’ятеро спортсменів.

Від часу попередніх Ігор завершили спортивну кар’єру лижник Роман Лейбюк (виступав на трьох поспіль Олімпіадах) та два стрибуни з трампліна – Володимир Бощук і Олександр Лазарович. Натомість у строю залишаються 24-річна гірськолижниця з Косова Богдана Мацьоцька і 27-річна франківська фрістайлістка Надія Діденко. Саме вони і є найреальнішими посланцями Прикарпаття у Сочі.
В новому сезоні Діденко вже встигла відзначитися на етапі Кубка Європи у фінському Руку, посівши другу сходинку. Загалом це п’ятий подіум спортсменки у згаданій серії. Найвищим її досягнення є «срібло» Кубка світу у Буковелі в лютому 2013-го. В рейтингу FIS наша землячка йде дев’ятою – найкращий результат серед українок. До речі, зимова олімпіада у Сочі може стати третьою у біографії нашої землячки.
Слід зазначити, Україна – один з лідерів світового фрістайлу у жінок. Це дає право делегувати на Ігри максимальну кількість спортсменів – чотири. Серед претендентів на потрапляння до основного складу –18-річна франківчанка Надія Мохнацька. Цими днями майстри фрістайлу продовжать змагатися за Кубок світу у США та Канаді. Опісля й сформується остаточний склад команди.
А от Богдана Мацьоцька самотужки мандрує світом. Як ми вже повідомляли, олімпійський сезон косівчанка розпочала ще в серпні у Чилі. На одному з етапів вона виборола другу позицію у своїй найсильнішій дисципліні – слаломі, отримавши найвищу суму балів у кар’єрі! Високими оцінками був відзначений її виступ у слаломі в швейцарському Давосі на початку грудня. Тож будемо сподіватися, що до своєї другої Олімпіади Мацьоцька підходить у добрій формі.
Ну от, власне, і всі наші олімпійські надії. На попередні Олімпіади Івано-Франківщина незмінно делегувала літаючих лижників, однак підготувати гідну заміну ветеранам не вдалося. Поточні рейтинги не дозволяють українцям виступати на Іграх. Втім, до 5 лютого ситуація ще може змінитися. Натомість «жовто-сині» мають одну квоту серед двоборців. До складу збірної входить 20-річний ворохтянин Віталій Калініченко. Та він є другим номером у команді...
За нашими підрахунками, на Білих Олімпіадах  виступали 14 уродженців Івано-Франківщини. Першою у 1980 році (Лейк-Плесід, США) була ковзанярка Віра Бриндзей. Абсолютна чемпіонка світу-1977 р. посіла 18 місце на дистанції 1 500 м.
Через чотири роки у Сараєво змагався двоборець з Ворохти Олександр Просвірнін. 19-річний спортсмен випередив своїх колег по збірній СРСР і посів високу шосту сходинку. Цей результат досі залишається найкращим серед наших спортсменів.
За часів Незалежності найвищим успіхом прикарпатців є восьма позиція 16-річної фрістайлістки Юлії Клюкової на Олімпіаді-1998 в Нагано. Шкода, що талановита спортсменка завчасу завершила кар’єру.
* * *
Прикарпатці-учасники зимових Олімпіад
1980 р. – Віра Бриндзей (ковзани)
1984 р. – Олександр Просвірнін (двоборство)
1994 р. – Василь Грибович і Дмитро Просвірнін (трамплін)
1998 р. – Юлія Клюкова і Олена Юнчик (фрістайл), Микола Попович (лижі)
2002 р. – Роман Лейбюк (лижі)
2006 р. – Роман Лейбюк і Михайло Гуменюк (лижі), Надія Діденко (фрістайл), Володимир Бощук (трамплін)
2010 р. – Роман Лейбюк (лижі), Надія Діденко (фрістайл), Володимир Бощук і Олександр Лазарович (трамплін), Богдана Мацьоцька (гірські лижі)

Володимир ГОРОЩАК
Переглядів: 598 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]