Субота, 20.04.2024, 03:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 13 » СПОРТ
12:17
СПОРТ
Манна небесна  чи євротупик?



Налякані заявами столичних функціонерів про ймовірність втрати Івано-Франківськом права на проведення чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року, місцеві чиновники знову заговорили про Палац спорту. З’ясувалося, що за рік «поетапної роботи щодо реалізації проекту» не спромоглися навіть виготовити акт на пропоновану земельну ділянку. Тож постановили: документ має побачити світ до 14 грудня. Та лише наївні можуть гадати, що саме його бракує столиці Прикарпаття для того, аби побачити у ділі кращі баскетбольні дружини Старого світу.

Івано-франківські чиновники вперто намагаються зв’язати докупи два абсолютно різні проекти під умовними назвами «Чукалівка» і «Євробаскет». Насправді вони не мають нічого спільного. Нагадаємо, «палацова епопея» в обласному центрі стартувала за півроку до того, як Україна перемогла в тендері на проведення континентальної першості з баскетболу. Та й в попередній заявці нашої країни на Євробаскет не було жодної згадки про славне місто Франкове. Там фігурували господарі футбольного Євро (Київ, Донецьк, Харків, Львів), а також Дніпропетровськ і Одеса. Це вже потім зірки над київськими кручами зійшлися так, що в остаточному варіанті Івано-Франківськ замінив Харків.
Спорудити сучасну арену в Івано-Франківську та ще в чотирьох містах-господарях Євробаскету-2015 (окрім Донецька) зобов’язалося столичне ТОВ «Юнайтед Баскетбол Інвестменс». Втім, місце під забудову з інвестором наразі не узгоджене. Є великі сумніви у тому, що він погодиться на «чукалівський варіант».
Вдалим його можуть вважати тільки ті, хто обирав ділянку. За межами міста. З одного боку, за якихось 250 метрів, – міське кладовище, з іншого, на ще меншій відстані, – сільське, неподалік – летовище, довкола – рілля та сільські городи. Хтось обробляє свою ділянку, хтось – ні. Що то за Євробаскет посеред будяків? Хоча зрозуміло, як тільки сюди підведуть комунікації, грядки різко зростуть у ціні…
Схоже, що й позиція декого з керманичів регіону за рік зазнала змін. Принаймні, на нещодавній прес-конференції в білому домі журналісти на запитання про місце під арену почули слова про тисменицьку трасу. Але то було лише слова. Бо коли прийшлося до діла, виявилося, що іншого варіанту, окрім Чукалівки, у наших можновладців просто не існує.
Наприкінці минулого року обласна рада зі спринтерською швидкістю виділила кошти в сумі 300 000 грн. на розробку проектної документації. Загалом спорткомплекс оцінили у 72 мільйони гривень. Це, між іншим, у півтора-два рази перевершує вартість добудови стадіону «Рух», яку в обласному центрі не можуть осилити десятиліттями. Однак народних обранців було не спинити. Як кажуть, бачу ціль, не бачу перешкод. З таким успіхом, вони могли виділити кошти, скажімо, для прооектування траси «Формули-1»…  
Навіть за умови, що у Києві погодяться на чукалівський варіант, там навряд чи візьмуть до уваги розробки місцевих зодчих. Хоча б тому, що в Івано-Франківську розробляли проект на 3 000 місць, а для Євро потрібен вдвіч більший. Наймовірніше, новий проект буде замовлено у європейських фахівців, котрі спеціалізуються на подібних спорудах. Тож гроші з обласної казни можуть виявитися просто викинутими на вітер.
Якщо з Чукалівкою не складеться (найпевніше, так воно і буде), чи є в Івано-Франківська так би мовити «запасний аеродром»? В цьому сенсі знову заговорили про стадіон «Рух». Вже всім зрозуміло, що співпраця міста з «Скорзонерою» не склалася. Інвестор не виявляє жодного інтересу до розвитку території і готовий, за його ж словами, повернути все назад. Тільки тоді доведеться остаточно пожертвувати футболом. Іншого вільного місця, окрім тренувальних полів, де займаються юні футболісти, просто немає…
Зауважимо, зводити арени до Євробаскету, котрий пройде у серпні-вересні 2015 року, не почали ще в жодному з міст-господарів. На думку декотрих з фахівців, сьогодні є намагання провести своєрідну ревізію результатів внутрішнього конкурсу. Після «успішної підготовки і проведення» футбольного Євро у однієї з бізнес-структур вивільнилися ресурси, яким поки що не знайшли застосування. Тож питання проведення в Івано-Франківську турніру знову ж таки залежать від того, як зійдуться зорі над печерськими пагорбами.
Для Прикарпаття Євробаскет-2015 – як манна небесна. Іншої такої нагоди отримати у своє розпорядження сучасний спорткомплекс в Івано-Франківська вже не буде. Всім має бути зрозуміло – власними силами такий проект регіону просто не підняти.
P. S. Формула проведення чемпіонату Європи з баскетболу є багатоетапною. Спершу 24 команди ділять на чотири групи – по шість колективів у кожній. Оскільки графік змагань дуже щільний – п’ять матчів за шість днів, груповий турнір проводять в одному місті. Відтак Івано-Франківськ може прийняти одразу 15 матчів! Для прикладу наведемо склади двох груп на Євро-2011: Литва, Іспанія, Туреччина, Польща, Великобританія і Португалія або Франція, Сербія, Німеччина, Ізраїль, Італія і Латвія. Вражає?

ДО ТЕМИ
Олег Бичков, виконавчий  директор комітету Євробаскет-2015:
– Як відомо, конкурс виграли Київ, Івано-Франківськ, Львів, Одеса, Дніпропетровськ і Донецьк. Чому? Тому що обов’язковою умовою конкурсу було підписання з клубом Суперліги, який базується в цьому місті, пятирічного контракту на використання арени після чемпіонату Європи. Він (конкурс – прим. ред.) проводився в травні, всі умови були опубліковані. Харків дійсно виходив з пропозицією, до речі, неофіційною (у тому числі і від міського голови). Але поки що там немає клубу Суперліги. До того ж, жодного конкретного, офіційного листування з комітетом Євробаскету у Харкова не було. Щодо Івано-Франківська, то там деякі складності з виділенням земельної ділянки, тому зараз їх шанси нижчі, ніж у інших. Та ми нещодавно розмовляли з президентом івано-франківського клубу, і він запевнив, що докладе максимум зусиль. І обладміністрація йде йому назустріч, і мерія, вони обіцяли це питання вирішити.
(Інтернет-портал «Планета баскетбол, 8 грудня 2012 року)


Сторінку підготував Володимир Горощак


Переглядів: 781 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]