П`ятниця, 29.03.2024, 17:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 14 » СОЦІУМ
10:53
СОЦІУМ
Львів: корисні уроки



Про те, яким має бути Івано-Франківськ, та в якому напрямку розвиватися, сьогодні у місті говорять все більше. Яким повинен бути наш обласний центр: історико-культурним  чи все-таки бізнесовим? Що, зрештою, важливіше: збереження місцевого колориту та автентики чи прогресивний формат розвитку?

На тлі подібних розмов багато хто вважає, що ми повинні піти слідами сусіднього Львова. Міста, що має чітке бачення свого майбутнього, втілене в стратегічному плані розвитку, та, зберігаючи за собою статус культурної та туристичної столиці, активно нарощує «м’язи» в інших прогресивних сферах, зокрема IT-секторі.  
І хоча порівнювати два міста – Івано-Франківськ та Львів – справа невдячна й непотрібна (надто вже різна «вагова» категорія), кілька львівських «уроків» іванофранківцям все ж не зайвим буде засвоїти.
Похвалитися львів’яни мають чим. Тут замовкнуть навіть найуїдливіші скептики. І мова не лише про архітектуру. Хоча саме неповторна атмосфера старовини, без сумніву, головний «коник» міста Лева, що, власне, і приваблює туди юрби туристів. 366 пам’яток під захистом ЮНЕСКО, 75 церков основних конфесій. Загалом понад 50% пам’яток архітектури України знаходяться на території Львівського регіону і міста зокрема. Нині Львів  найбільший партнер Європейського банку реконструкції та розвитку.
Світ по-справжньому відкрив для себе Львів після чемпіонату Євро-2012. Істотно зросла кількість туристів, у зарубіжній пресі місто називали «Сплячою красунею Сходу» та «останнім невідкритим скарбом Європи». Зараз Львів готується повторити успіх 2012 року на Олімпіаді-2022. Днями місто офіційно подало документи на отримання статусу кандидата на проведення Олімпійських та Параолімпійських ігор 2022 року. Експерти прогнозують Львову досить великі шанси.
Минулий рік був для міста рекордним по залученню прямих інвестицій – 234 млн. доларів. Зокрема, зусиллями українсько-німецького підприємства «Електротранс» у Львові було розроблено та запущено сучасний красень-трамвай європейського стандарту – предмет тутешніх гордощів.
«Якщо порівнювати з цінами в Європі, то наш трамвай у 2-3 рази дешевший при відповідності всіх вимог, – розповідає комерційний директор «Електротрансу» Володимир Гудзан. – В Україні трамваї такого класу більше ніде не виробляють». Тому, припускає директор, скоро виробництво поставлять на конвеєр.
Якщо говорити глобально, то економіка Львова докорінно відрізняється від економіки інших великих міст. Коли у 90-х тут зупинилися майже всі великі підприємства, Львів зумів переорієнтуватися на малий та середній бізнес. А туризм спрацював, як подушка безпеки.
«Сьогодні нам дуже бракує синергії від інших міст: Івано-Франківська, Тернополя, Яремче, – каже міський голова Львова Андрій Садовий. – Ми хочемо, аби була синергія потужної Галичини».
Остання фраза дає поживу для роздумів.  Ідеалізувати Львів, ясна річ, теж не потрібно. Як і в кожного міста, тут є свої підводні камені, про які львів’яни говорять неохоче. Але у Львова Івано-Франківськ може перейняти досвід,  як мінімум, у кількох нішах. По-перше, повчитися вмінню зберігати архітектурну спадщину, вміло подавати та пишатися своїми «родзинками». Що стосується господарки, то тут за приклад вартує взяти плавні, виважені, зате ефективні реформи ЖКГ.
«Я думаю, Івано-Франківську потрібні позитивні зміни, такі як у Львові, – вважає Ігор Банах, очільник Івано-Франківської обласної організації об’єднання «Самопоміч», фундатором якого є Андрій Садовий. – Львів змінюється як цілісний комплекс. Саме цього не вистачає нашому місту».
Вікторія Гайдук
Переглядів: 618 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]