П`ятниця, 29.03.2024, 02:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 24 » Сесія резонансних рішень
10:41
Сесія резонансних рішень
Меру Івано-Франківська пропонували вибачитись і ледь не висловили недовіру

Минулого четверга розпочала свою роботу VIII сесія Івано-Франківської міської ради, на порядок денний якої винесено понад 40 питань. Вже на її першому пленарному засіданні депутати ухвалили ряд резонансних рішень.
Передовсім міські обранці домоглися звільнення в.о. гендиректора «Водоекотехпрому» Романа Шестопалова, створили наглядову раду цього підприємства та тимчасову контрольну комісію з вивчення та перевірки фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів, оприлюднених у ЗМІ.
Також депутати внесли до порядку денного звернення до Президента, Уряду та Верховної Ради про припинення незаконної діяльності інтерактивних клубів та щодо обмеження продажу алкогольних напоїв і проекти рішень про порядок призначення керівників комунальних підприємств та питання ефективного управління корпоративними правами територіальної громади Івано-Франківська у товариствах.
Крім того, сесія внесла зміни до рішення про створення ТОВ «Професійний футбольний клуб Прикарпаття».


 Відповідно до нового регламенту сесія міськради розпочала свою роботу із заслуховування відповідей на депутатські запити. Але депутати залишилися незадоволені, бо у більшості відповідей, на їхнє переконання, йшлося про все, тільки не про те, про що вони конкретно запитували.
Розгорілася дискусія з приводу відповіді на запит Романа Харука щодо перевірки можливих порушень проведення конкурсу на визначення перевізника на міських автобусних маршрутах. Заступник міського голови з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку Микола Саєвич переконував, що скарги перевізників не відповідають дійсності і їхнє невдоволення результатами конкурсу є безпідставним.
Але Р.Харук з цим не погодився. У своєму виступі він акцентував увагу на тому, що підготовку документів на конкурс мав здійснювати спеціальний робочий орган і в жодному разі не можна було покладати цей обов’язок на відділ транспорту і зв’язку міськвиконкому. Конкурсний комітет на 50% мав би складатися з представників громадських організацій, пов’язаних з роботою автомобільного транспорту. Натомість з 11-ти громадських представників транспортників у конкурсному комітеті було лише троє. При оголошенні конкурсу не були виписані вимоги щодо класу транспортних засобів.
З огляду на ці та інші порушення Р.Харук запропонував роботу керівництва відділу транспорту і зв’язку в частині підготовки документів на конкурс визнати незадовільною і на наступній сесії заслухати звіт начальника цього відділу Ігоря Гнатіва. 48 депутатів міськради пропозицію підтримали. А також зажадали через два місяці заслухати звіт про роботу щодо ліквідації стихійних автостанцій приміського сполучення в центральній частині міста.

Грім з ясного неба
Неабияке сум’яття в депутатський корпус вніс член новоствореної депутатської фракції «Громадський форум» Володимир Чорноус. Він запропонував розглянути питання про дострокове припинення повноважень міського голови.
«Ви якось несподівано внесли це питання», – звернувся до В.Чорноуса керівник фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв і попросив його зняти свою пропозицію. «До такого питання треба грунтовно готуватися. Щоб картина була повною, треба заслухати звіт міського голови і за його результатами прийняти відповідне рішення»,  – наголосив лідер «свободівців».
«Чому несподівано?! – здивувався В.Чорноус. – До цього питання ми йдемо вже п’ятий рік!». Однак після наполегливого прохання Р.Онуфріїва від імені фракції ВО «Свобода»  зі словами «в житті завжди є місце милосердю» він таки зняв свою пропозицію.
Хоча згодом з сесійної трибуни виголосив ще одну резонансну заяву, в якій запропонував  Віктору Анушкевичусу вибачитися за те, що голова Української народної партії Юрій Костенко в одному з виступів обізвав Всеукраїнське об’єднання «Свобода» «фашистською партією» і закликав В.Анушкевичуса скласти повноваження голови ОО УНП.

Шестопалова «пішли»
До останнього зберігалася інтрига  щодо призначення нового керівника КП «Івано-Франківськводоекотехпром». Оскільки міський голова Віктор Анушкевичус відмовився доповідати з цього приводу, на прохання секретаря міськради Руслана Марцінківа це зробив заступник міського голови з питань ЖКГ, транспорту і зв’язку Микола Саєвич, який донедавна очолював «Водоекотехпром». Він зазначив, що в цілому робота підприємства стабільна, але окремі показники вказують на те, що її необхідно вдосконалювати.
Зокрема, за словами М.Саєвича, кредиторська заборгованість підприємства зросла на 4,4 млн. грн., в тому числі й до міського бюджету по прибутковому податку з громадян. З’явилися борги за електроенергію, яких тривалий час вже не було. За надані в минулому році послуги підприємство зібрало лише 96% нарахованих коштів, хоча колись збирало 99%. Загрозливим стає збільшення понаднормових втрат води. Збитки підприємства зросли на 1,1 млн. грн. Водночас фонд заробітної плати з відповідними нарахуваннями зріс на 45 тис. грн., бо теперішній керівник ввів додаткові посади заступника директора, комерційного директора, керівника групи впровадження проектів та інспектора, на які попризначав своїх людей, в компетенції яких доводиться сумніватися.
Але найгірше, що підприємство практично призупинило роботу з освоєння кредиту Світового банку, через що «Водоекотехпром» взагалі можуть його позбавити. «Мені завжди говорили, що все добре, але зателефонував міністр і сказав, що ситуація загрозлива. Якщо робота не поліпшиться, міністерство на державному рівні блокуватиме фінансування програм Івано-Франківська з держбюджету», – повідомив М.Саєвич і, вже звертаючись до міського голови, заявив: «Вікторе Андрюсовичу, я підтверджую, що Шестопалов Роман Леонідович не справляється належним чином з роботою».
«Ви погоджуєтесь, що Шестопалов не відповідає займаній посаді», – прямо запитав Р.Онуфріїв міського голову і отримав пряму відповідь В.Анушкевичуса: «Я не погоджуюсь, бо людина працювала у певних стислих умовах». Але згодом він додав: «Відповіді Шестопалова мене теж не задовільнили і це насторожило. Скоріш за все, будемо шукати нового керівника».
Але така відповідь мера не задовільнила вже Р.Онуфріїва і він запропонував створити наглядову раду КП «Івано-Франківськводоекотехпром». «У такий спосіб ми фіксуємо факт невиконання міським головою рішення сесії і ставимо запобіжники з унеможливлення продовження негативних тенденцій на підприємстві».
І аж після обідньої перерви  затяжний конфлікт мера з депутатами отримав логічне завершення. В.Анушкевичус повідомив, що таки прийняв рішення про звільнення Р.Шестопалова і до призначення нового керівника оперативне управління підприємством покладає на свого заступника М.Саєвича.
«Міська рада вкотре продемонструвала спроможність вирішувати проблемні питання господарки. Ми переконані, що ще є можливість врятувати це підприємство від банкрутства», – підсумував Р.Онуфріїв.

Копаний м’яч
Міська рада визначилась і з подальшою долею центрального міського стадіону «Рух» та футбольного клубу «Прикарпаття». Депутати підтримали зміни до рішення міськради  про створення ТОВ «Професійний футбольний клуб Прикарпаття», засновником якого є міськрада та ТОВ «Скорзонера». Якщо попереднє рішення передбачало лише мінімальну суму на утримання команди «Прикарпаття» протягом п’яти років, то тепер, за рахунок половини свого внеску, «Скорзонера» зобов’язана витратити не менше 81,5 млн. грн. на добудову стадіону, а другу половину – на утримання клубу, будівництво нових спортивних об’єктів та поточні витрати. За наполяганням депутатів будь-які концептуальні зміни щодо діяльності товариства та його статуту ухвалюватимуться більшістю, яка повинна складати не менш як три чверті голосів. Таким чином міськрада, розмір частки якої становить 39%, зможе впливати на головні рішення.
«Депутати зробили все можливе, щоб «великий» футбол залишився на Прикарпатті. Ми ініціювали переговорний процес, вийшли на спільне бачення і зараз є всі підстави говорити, що вже за кілька років місто отримає і добудований сучасний стадіон, і футбольну команду високого рівня», – переконаний секретар міськради Р.Марцінків.

Без азарту

Від імені територіальної громади депутати міськради також вирішили звернутися до Президента, Уряду та Верховної Ради з проханням внести зміни до чинного законодавства щодо впорядкування діяльності інтерактивних комп’ютерих клубів, недопущення проведення у них азартних ігор та посилення кримінальної відповідальності за організацію грального бізнесу.
Незважаючи на закон про заборону грального бізнесу,  минулого року в місті правоохоронці задокументували 26 фактів заняття гральним бізнесом, порушили дев’ять кримінальних справ, а податківці вилучили 57 гральних автоматів на 875 тисяч гривень.
«Очевидно, що гральний бізнес в Україні приховується за вивісками інтерактивних клубів і продовжує безкарно залучати до законодавчо забороненого виду діяльності залежних від нього споживачів», – констатується у зверненні.
Допомоги державної влади міськрада просить й щодо законодавчого обмеження продажу спиртних напоїв. Попередні спроби зробити це на місцевому рівні рішенням сесії міськради бажаного ефекту не дали, бо не мали юридичних підстав. Підприємці протестували і прокурор міста на рішення щодо часового обмеження продажу спиртних і слабоалкогольних напоїв надіслав протест. Тому зараз Івано-Франківська міська рада пропонує це зробити на державному рівні.
Левко КУТИНСЬКИЙ

Меру готують «подарунок» до Дня міста
Розпочинає роботу тимчасова контрольна комісія Івано-Франківської міськради з вивчення та перевірки матеріалів щодо фактів можливих зловживань з використанням бюджетних коштів, викладених у публікаціях ЗМІ. Про це повідомили у вівторок на прес-конференції представники комісії, хоча на той час рішення про її створення ще не було підписане міським головою.
Контрольна комісія, до складу якої увійшли представники всіх міськрадівських фракцій, була створена наприкінці першого пленарного засідання VII сесії минулого четверга з ініціативи депутата від «Батьківщини» Володимира Стасюка. Приводом до її створення стали шість викривальних публікацій в газеті «Вечірній Івано-Франківськ» та одна в «Галицькому кореспонденті», що не були спростовані мерією у встановленому законом порядку.
Пан Стасюк, який є автором принаймні однієї з публікацій – відкритого листа до міського голови, опублікованого в обидвох часописах в середині минулого року, зауважив, що якщо ЗМІ пишуть про якісь порушення, то не можна не реагувати на це, адже вони виступають «санітарами суспільства». А голова тимчасової контрольної комісії, депутат від «Третьої сили» Володимир Чорноус додав, що таким чином депутати хочуть підняти авторитет журналістів.
Насправді ж, як видається, депутатська більшість в міськраді просто назбирує критичну масу матеріалу, щоб за два-три місяці підійти до висловлення меру недовіри. Опоненти Віктора Анушкевичуса грунтовно підходять до цього питання, аби не повторити помилку своїх колег із попередньої каденції, коли ті висловили меру недовіру, але без жодних юридичних наслідків.
Попутньо, як стверджує В.Чорноус, депутати дбають і про місто. «Коли ми з уст очільників міста чуємо нарікання на бідний бюджет, бюджет виживання, бюджет проїдання і т. д., то будемо разом допомагати міській владі вишукувати резерви, показувати дірки, через які в минулі роки втікали, а, можливо, і дотепер втікають бюджетні кошти. Зрештою, щоб збагачувався все-таки бюджет міста, і в результаті кожен із нас через різні соціальні програми, а не лише окремі люди, близькі до фінансових потоків», – каже він, додаючи, що «факти є, і факти кричущі».
Голова тимчасової контрольної комісії висловив сподівання, що перші підсумки комісія підіб’є через місяць-півтора, щоби, «святкуючи День міста, ми знали і героїв справжніх, і героїв в лапках». Згідно з рішенням комісії письмовий звіт про результати перевірки обов’язково буде слухатись на відкритому пленарному засіданні сесії міськради та офіційно буде оприлюднений в «Західному кур’єрі».
Тарас ТКАЧУК
       


Переглядів: 892 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]